Rond de Tafel

Rond de tafel met… Joostvans

Rond de Tafel
Michelangelo
@fifabenelux

Michelangelo was sinds maart 2013 aan FIFA Benelux verbonden als redactielid, waarin hij zich bezighield met schrijven van artikelen over FIFA 14 en de opvolgers hiervan. Deze redactie-medewerker houdt zich veel bezig met het spelen van FIFA, vooral met het maken van realistische carrières. Is verantwoordelijk voor de Rond de Tafel-serie. In de zomer van 2014 stopte Michelangelo als crewlid van FIFA Benelux.

Vandaag presenteert FIFA Benelux een nieuwe editie in de serie Rond de tafel met…, ditmaal met forumlid Joostvans. Wie schuilt er achter zijn forumnaam? Wat vond hij van de awards, Carriere-maker van het jaar 2012 en Lid van het jaar 2012, die hij kreeg? En wat heeft hij toch met de Spaanse topclub FC Barcelona? In dit interview geeft hij de antwoorden.

Welkom Joostvans! Leuk dat je tijd vrij wilde maken voor dit interview. Vertel eens wat meer over jezelf, zodat de leden te weten komen wie er achter de naam Joostvans verschuilt.

Ten eerste natuurlijk een mooi initiatief om wat meer over de leden van dit forum te laten zien. Laat ik beginnen door mezelf voor te stellen; mijn naam is dus Joost, ik ben 21 jaar oud en ik studeer momenteel Bedrijfseconomie in Tilburg(net m’n tweede jaar afgerond). In m’n vrije tijd hockey ik graag en als ik tijd heb speel ik natuurlijk ook graag een pot FIFA!

Woon je met je 21 jaar al op je eigen, of zit je nog bij je ouders thuis? En woon je ook in Tilburg, of moet je elke dag een stuk reizen voor school?

Ik woon al sinds m’n achttiende op mezelf, dus het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat ik uit huis ging. En inderdaad; ik woon in Tilburg en ik hoef dus maar vijf á tien minuten te fietsen naar de universiteit.

Even over de sport die je beoefend, hockey. Dat had ik nou net niet achter zo`n FIFA-fanaat gezocht. Wat is het dat een hockeyer zo geïnteresseerd is in voetbal? Beoefen je de sport op een hoog niveau of is het gewoon een hobby, net zoals bij de meeste mensen?

Vanaf kinds af aan ben ik een hockeyer geweest, heb ook een tijdje in de Oostelijke selectie gespeeld. Helaas brak ik in de laatste wedstrijd van het seizoen m’n voet en heb daarna nooit meer m’n niveau gehaald; eerst had ik knieblessures, daarna rugblessures. Sinds vorig jaar ben ik weer begonnen met hockeyen en dat gaat weer heel behoorlijk met een studententeam. Voetbal is altijd al een interesse van me geweest, maar ben het pas echt gaan volgen toen Joan Laporta de presidentsverkiezingen bij Barcelona won met hulp van Johan Cruijff en Arsenal eigenlijk net aan het begin stond van het ‘Invinceblestijdperk’. Dat zijn dan ook m’n twee favoriete clubs.

Wat ontzettend vervelend, zo’n blessure! Barcelona en Arsenal dus, twee grote namen in de voetbalwereld. Iedereen weet denk ik wel dat jij een groot voorstander van deze clubs bent. Mede door je fantastische carrières die je regelmatig post in het door voor bedoelde topic, door jou aangemaakt nota bene. Haal jij je inspiratie ook uit het beleid van Barcelona, toen Joan Laporta er nog was?

M’n inspiratie komt inderdaad deels uit het beleid van Joan Laporta, maar dan vooral in de tijd dat Guardiola oefenmeester was; veel jeugdspelers die regelmatig meespelen in het eerste elftal en wanneer er iemand aangetrokken moest worden, dan werd er ook flink uitgepakt. Helaas is goed beleid op dit moment ver te zoeken bij Barça onder Rosell, daar erger ik me dagelijks aan.

Vertel eens wat meer over één van de prijzen die je hebt gewonnen; de “Carriere-maker van het jaar 2012” award. Een knappe prestatie, dat moet zeker een hele eer voor je zijn geweest. Hoe selecteer jij een club waar je een carrière mee wilt beginnen? Er zit namelijk wel een vast patroon in bij jou, meen ik; veel jeugd door laten stromen en klaarstomen en niet al te grote transfersommen uitgeven aan eventuele aankopen. Klopt dit?

Inderdaad, ik was erg verrast om te horen dat ik die prijs had gewonnen. Het selecteren van een nieuwe club voor een carrière gaat eigenlijk heel simpel: ik zie een bepaalde club spelen (of moet daartegen spelen op FIFA) waar de speelstijl me wel van bevalt. Ook transfergeruchten rondom een club kunnen een aanleiding zijn om met die club te beginnen of een club met een sterke identiteit als Athletic Club de Bilbao. Prestaties uit het verleden tellen natuurlijk ook mee. Als ik bijvoorbeeld met een club de Champions League win die in het verleden niets heeft gepresteerd, is de pret er wat mij betreft al snel af. Mijn beleid is meestal heel simpel: veel scouten, weinig aankopen en als ik dan koop, koop ik meteen een ijzersterke speler.

Zo kennen we jou inderdaad en zo zien we ook regelmatig een fantastische carrière verschijnen van je, dat mag best gezegd worden. Je bent een voorbeeld voor anderen wat dat betreft. Zeer waarschijnlijk ook een van de redenen dat je daarom ook de tweede prestigieuze prijs in ontvangst hebt mogen nemen: de “Lid van het jaar 2012” award. Een nóg prestigieusere prijs dan de beloning voor je fantastische carrières. Kan je de leden vertellen hoe je die prijs hebt gewonnen en wat er door je heen ging toen je hem won?

Het was voor mij sowieso een verrassing dat ik überhaupt genomineerd was voor die prijzen, dat ik ze uiteindelijk won was helemaal geweldig. De kracht van dit forum is de paraatheid van iedereen om elkaar te helpen bij het neerzetten van een carrière, het is dan ook belangrijk dat iedereen daaraan meedoet. Door gewoon ieder te helpen en zelf een zo mooi mogelijke carrière neer te zetten, heb ik zelf die prijs gewonnen, maar ik denk dat het voor iedereen geld dat we een prachtig jaar hebben gehad.

Dat is zeker zo, ja. Maar je moet toch wat meer gedaan hebben om lid van het jaar te worden, dan enkel mensen helpen met een realistische carrière. Heb ik daar gelijk in?

Hmm… Niet iets waar ik op dit moment op kan komen. Gewoon veel reageren, veel updates van carrières plaatsen en zoveel mogelijk proberen te helpen.

Duidelijk! Hoe lang zit je hier ondertussen al en hoe ben je bij FIFA Benelux terecht gekomen? En hoe ben je ertoe gekomen om je op dit forum aan te melden?

Ik denk dat ik hier al zo’n twee jaar zit en las al regelmatig posts van leden hier. Wilde eigenlijk ook mijn bijdrage leveren en heb me dus aangemeld.

Dan even iets anders, een site waar je ook veel op te bekennen bent: VoetbalZone. Je zegt daar goede kennissen / bronnen te hebben, heb je daar zelf ook een taak of ben je gewoon een volger van ze?

Al jaren een vaste volger en ben sinds twee jaar daar ook clubexpert van FC Barcelona, schrijf dus stukken over de Catalaanse club. Ik doe m’n best om van het laatste nieuws van Barça op de hoogte te zijn wat resulteert in veel andere leden die bij mij informatie komen vragen. Een vaste taak heb ik niet en ambieer dat eigenlijk ook niet, daarvoor kost het toch net iets te veel tijd.

Wat vind je van het commentaar/ de kritiek op VoetbalZone? Hiermee bedoel ik dat je vaak mensen hoort klagen, zowel hier als op VoetbalZone zelf. Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat ze verkeerde informatie verstrekken, de site niet betrouwbaar is, etc.. Is dit terecht in jouw ogen, of juist helemaal niet? 

Natuurlijk zijn er de nodige fouten, maar ik vind het niet echt storend. Wat me eerder stoort is het klakkeloos overnemen van informatie uit Spaanse bronnen waardoor er een hoop leden zonder echt kennis opspringen en bijvoorbeeld Barça of Real Madrid veroordelen voor iets wat totaal niet waar is.

Tot slot: Wat vind jij van FIFA Benelux? Heb je nog doelen die jij graag zou willen bereiken of dingen die je graag anders zou willen zien?

Hier heb ik even over moeten nadenken, maar een interactief element zou misschien wel goed doen op FIFA Benelux(althans voor de spelers die op de PC spelen). Onderlinge potjes zouden misschien wel een leuk idee zijn.

Gaan we voorstellen, bedankt voor het meedenken alvast! Joost, ik wil jou bedanken voor je tijd en het leuke interview. Hopelijk kunnen we nog lang van je mooie carrières genieten op dit forum en van je aanwezigheid.

Meer in Rond de Tafel

Rond de tafel met… Kalax03

Michelangelo29 maart 2014

Rond de tafel met… kevinhazard19

Michelangelo20 februari 2014

Rond de tafel met… Cazorlagunner

Michelangelo30 januari 2014