Rond de Tafel

Rond de tafel met… Joa

Rond de Tafel
@fifabenelux

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat op FIFA Benelux de laatste editie van ‘Rond de tafel met..’ verscheen. Bij deze eerste aflevering uit een nieuwe en hopelijk mooie reeks interviews schuift Community Team-lid Joa bij ons aan. Wat schuilt erachter deze lichtblauwe avatar? Lees snel verder!

Welkom bij dit interview, Joa. Kun je om te beginnen iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Joachim, maar ik veronderstel dat de meeste leden me beter kennen als Joa. Ik ben zeventien jaar jong, geboren en getogen in het mooie en verre West-Vlaanderen.

Ik leef momenteel nog samen met m’n vader, moeder en zus in een huisje op een zucht van Brugge. Samen met mijn twee makke Golden Retrievers, ze zijn net als ik best wel lui, beleven we er goeie en slechte tijden. Ik voel me vaak niet begrepen thuis en mijn relatie met mijn familie is niet meteen de beste, meestal veroorzaakt door een uiteen liggende filosofie en andere interesses.

Door de jaren heen was ik best wel sportief, zo speelde ik voetbal en deed ik aan mountainbiken.  De laatste tijd heb ik echter steeds minder zin en tijd om mezelf af te beulen, waardoor ik nu enkel nog in het weekend op de fiets kruip. Daarnaast rijd ik graag op mijn brommer en schrijf ik wel eens poëzie, waarin het voor mezelf mogelijk is alles van me af te zetten.

In het weekend beoefen ik door het jaar een job, maar dat valt prima te combineren met school. Ik kijk helaas niet echt uit naar het nieuwe schooljaar, ook al is het mijn laatste jaar ASO, economie-moderne talen met Latijn, vooraleer de grote stap te maken naar het Hoger Onderwijs.

 
Je bent 17 jaar oud.. Kun je ons een typisch Belgisch biertje aanraden?

Ikzelf drink eigenlijk geen alcohol, mede door het feit dat ik een tijdje Straight-Edge ben geweest. Dat houdt in dat je je weerhoudt van elke vorm van drugs en vaak ook van seks. Met ter tijd is dat een beetje afgezwakt, maar van drugs blijf ik nog steeds af. Als ik andere mensen mag geloven, zou Westvleteren het beste bier ter wereld zijn. Eigenlijk zijn alle Belgische abdijbieren wel een aanrader, maar Westvleteren zou er dan toch bovenuit steken. Natuurlijk heb je ook nog de ‘gewone’ biertjes, zoals Jupiler, Hoegaarden etc.
 

Kun je uitleggen waarom je een tijdje Straight Edge bent geweest?

Het grote ‘waarom’. Ik heb eigenlijk altijd al een soort van afkeer gehad van alles wat met drugs te maken heeft. Ik ben van mening dat je geen drugs nodig hebt om je te plezieren of om de problemen in de wereld even te vergeten. In het egoïsme van het gebruik van drugs, wat toch vaak is om voor even weg te vluchten van de wereld, schaad je soms andere mensen en dat is niet wat je wilt bereiken. Ik vind dan ook dat je beter je problemen van je af kunt schrijven of erover kunt praten. Dat lucht meer op dan het gebruiken van drugs en het feitelijk ontkennen van een probleem dat daarmee gepaard gaat. Natuurlijk is het niet zo dat ik niet bevriend kan zijn met iemand die een pintje drinkt bij gelegenheden, dat is niet mijn keus en de keuze van een ander respecteer ik dan ook. Dan moeten zij ook wel respecteren dat ik er liever afblijf.
 

Je schrijft Poëzie. Kun je vertellen waar je zoal over schrijft?

Euhm, poëzie is het misschien nog niet, maar ik tracht toch de dingen van me af te schrijven. Niet door middel van een dagboek, maar wel vaak eens via een gedicht of via een verhaaltje met dagelijkse dingen die me opvallen, tegenvallen enzovoort. Zie het maar als mijn drug.

Je laatste schooljaar zit eraan te komen. Weet je al welke kant van het Hoger Onderwijs je op wilt?

Eigenlijk heb ik geen idee, nee. Natuurlijk zijn er wel wat richtingen die me aanspreken, zoals het onderwijs, bedrijfsbeheer of tolk. Het fijne aan het Belgische schoolsysteem is dat je na het middelbaar nog steeds alle kanten uit kunt. Onderwijs lijkt me fantastisch. Niet alleen omwille van de vakanties, maar ook om het opleiden van jonge mensen en hen toch zaken bij te brengen. Bedrijfsbeheer lijkt me eerder een weg naar het geld, waar elke student natuurlijk rekening mee houdt. Tolk leunt dan weer aan bij mijn capaciteiten, namelijk mijn talen.

Het onderwijs in lijkt je leuk. Ben je goed met kinderen?

Kinderen zie ik mezelf niet aan lesgeven, wel adolescenten. Ik kan vrij goed luisteren naar de problemen van iemand en eventueel ingrijpen als dat nodig is. De fase van adolescent is een van de meest belangrijke in iemands leven en goede begeleiding is dan ook nodig. Ik zou me hier graag voor inzetten en meehelpen aan de toekomst van ons land.

Je bent een tijdje verbannen geweest op FIFA Benelux. Hoe kijk je tegen die ban aan?

Als ik er nu op terugkijk, was ik best wel een oen. Ik meen dat het logisch is dat je het eens oneens bent met een bepaalde beslissing, destijds het bannen van Kevin, maar mijn reactie op dit voorval was eigenlijk slecht. Zulke zaken los je zeker niet op met bashen en irriteren. Ik vind het best jammer dat ik mezelf toen redelijk heb laten gaan, zoiets zou ik tegenwoordig zeker niet meer doen. De reactie van de FB-crew toen ik vroeg of ik terug mocht keren, vond ik daarentegen wel top. Ze gaven mij het respect en vertrouwen dat ik hen in die tijd niet gaf. Zoiets wekt wel respect op bij mij.
 

Waarom heb je besloten weer terug te komen?

‘Een vogel keert altijd terug naar zijn oude nest.’ Dit is een zin van Jelle die enorm veel indruk op me heeft gemaakt. Er zit namelijk heel veel waarheid in. Het klopt dat ik wel een tijdje een haat-liefde relatie onderhield met FIFA Benelux, maar je blijft toch altijd een link hebben met je eerste forum. Zo behield ik ook die link in de loop der tijden en toen besloot ik, samen met Jelle, om dan toch mijn terugkeer aan te vragen. De rest is geschiedenis.

Inmiddels zit je zelfs in de crew, kun je wat meer over je rol in de crew vertellen?

Momenteel zetel ik in het Community Team, dat pas sinds kort actief is, samen met mijn goede vriend en collega Marius. Samen verzorgen we de activiteiten die op FIFA Benelux lopen, denk maar aan het Doelpunt van de Maand; de Toernooien; de Voorbeschouwingen en ga zo maar door. Het is fijn om zulke taken uit te voeren en iets te betekenen voor dit forum.
 

Je werkt daarbij dus samen met Marius. Hoe bevalt die samenwerking?

Die samenwerking verloopt zeker vlot. Ik ken Marius van onze gezamenlijke crewtijd op FIFA Voetbal. Daaruit is zowat een hechte vriendschap ontstaan die tot op heden standhoudt. We vullen elkaar goed aan en we proberen elkaar te helpen waar dat mogelijk is. Ook met de andere crewleden is het fijn samenwerken, al moet ik de meeste van hen natuurlijk nog leren kennen.

Tot slot: Heb je een doelstelling die je binnen deze crew wil bereiken?

Ik denk dat mijn persoonlijke doelen, mezelf amuseren en iets terugdoen voor FIFA Benelux, niet opwegen tegen het gemeenschappelijk belang. Samen met de crew moeten we er het beste van maken en het ledenaantal vergroten. Verder willen we natuurlijk dat FB kwalitatief sterk blijft en FB een gezellige plek is waar mensen naartoe willen komen. Ik denk dat dat het belangrijkste is.
 

Dankjewel. Wij hebben genoten en jij hopelijk ook.

Bedankt voor het interview. Ook ik vond het zeer gezellig.

Meer in Rond de Tafel

Rond de tafel met… Kalax03

Michelangelo29 maart 2014

Rond de tafel met… kevinhazard19

Michelangelo20 februari 2014

Rond de tafel met… Cazorlagunner

Michelangelo30 januari 2014