Rond de Tafel

Rond de tafel met… Data Editor Bas

Rond de Tafel
Chris
@fifabenelux

Chris van Deuren runt al sinds 1998 de FIFA Benelux site. Sinds dat jaar is Chris al bezig met het schrijven van artikelen omtrent de FIFA-serie, vele events in zowel binnen- als buitenland werden bezocht om de community te voorzien van het laatste nieuws en indrukken van speelsessies. Chris is verantwoordelijk voor de technische en inhoudelijke aspecten van FIFA Benelux

In een nieuwe serie Rond de Tafel interviews nemen we een kijkje achter de schermen van de FIFA Community. Vandaag trappen we af met Bas, een van de mensen die ervoor zorgt dat de team- en spelergegevens zo goed mogelijk in FIFA worden weergegeven.

Kun je je eigen allereerst voorstellen aan de bezoekers van FIFA Benelux.
Hallo FIFA Benelux community! Ik ben Bas, 24 jaar oud. Momenteel studeer ik Economische Geografie in Groningen. Ik ben supporter van sc Heerenveen.

Wat is jouw taak bij de EA Sports Data Collection Groep en wat doe je daar exact?
Over de precieze inhoud kan ik niet te veel loslaten. Maar over het algemeen komt het er op neer dat de teams en spelers uit het echte voetbal zo goed mogelijk gereflecteerd moeten worden in de Database van EA Sports. Onze taak is om dat zo goed mogelijk over te laten komen.

Het invoeren van de eigenschappen van de spelers en teams kost waarschijnlijk een hele boel tijd. Heb je zelf nog wel tijd om FIFA te spelen? Welke gamemode speel je het vaakst?
Ik moet toegeven dat ik meer in de database zat dan dat ik FIFA 12 speelde afgelopen jaar. Er gaat inderdaad veel tijd in het bijhouden van alles rondom de clubs en de spelers, en daarnaast is het erg verslavend om de teams en spelers zo realistisch voor de dag te laten komen in het spel.
Online gamemodes vind ik persoonlijk erg leuk, ik speelde daarom veel Seasons en Ultimate Team.

Wat maakt het zo interessant om ratings van de spelers te verzorgen voor FIFA? Het lijkt erop dat je over veel voetbal kennis moet beschikken en ook de spelers moet kunnen inschalen voor hun team of competitie.
Naar ik weet is iedereen die in de database werkt een groot liefhebber van zowel FIFA als het echte voetbal. De combinatie van deze twee maakt het juist zo leuk om met de teams en spelers bezig te zijn in de database. Daarnaast moet je veel wedstrijden volgen van de clubs die je onder je hoede hebt, je kan de attributen van een speler natuurlijk niet beoordelen op één wedstrijd.

Hoewel veel FIFA spelers alleen maar naar de algemene beoordeling van een speler kijken, zijn de aparte eigenschappen eigenlijk de belangrijkste, vind jij dat de algemene beoordeling moet worden aangepast om iemand te beoordelen?
De algemene beoordeling is een handige maat om snel een speler te beoordelen. Maar als ik met een team ga spelen in FIFA dat ik niet goed ken neem ik er meestal even de tijd voor om eerst naar de individuele attributen van de spelers te kijken. Twee middenvelders met dezelfde algemene beoordeling kunnen bijvoorbeeld compleet verschillende type spelers zijn. Ik vind ’t moeilijk om te zeggen of de algemene beoordeling moet worden aangepast. Veel mensen die FIFA spelen vinden het zoals ik al zei erg fijn om een snelle indruk van een speler te krijgen. Daarom zal er naar mijn idee altijd iets moeten blijven waardoor je snel een overzicht van de kwaliteiten van de speler krijgt.

Wanneer een speler uit een buitenlandse competitie naar de Eredivisie of Belgische Pro League wordt gehaald, is het dan niet moeilijk om die spelers op de juiste manier te beoordelen zonder ze echt aan het werk gezien te hebben?
We hebben een goede communicatie met collega’s die de buitenlandse competities onder hun hoede hebben. Als er een buitenlandse speler binnenkomt is deze al kort geleden beoordeeld, vaak vraag ik ook nog even na wat voor type speler het is.

Hebben blessures of een tijdelijke goede vorm veel invloed op de rating? Zo zullen bijvoorbeeld bij een speler in vorm eigenschappen aan het licht komen welke erg goed kunnen zijn, maar die enkele weken later weer erg matig zijn, wordt hierbij dan gekeken naar het maximale kunnen van een speler?
De rating van een speler wordt bepaald op basis van de kwaliteit van de speler. Het gaat er hierbij om hoe een speler heeft gepresteerd over een langere tijd. Presteert een speler minder voor een langere periode, dan kan dit invloed hebben op zijn kwaliteiten in het spel. De vorm en blessures worden in FIFA 13 weergegeven met Matchday van EA.

Inschatten hoe goed iemand is heeft voor een groot deel te maken met de mening van iemand, welke beïnvloed kan worden door de favoriete club, hoe probeert EA Sports toch zo objectief mogelijk te beoordelen?
Het bepalen van de ratings is vanzelfsprekend subjectief. Maar doordat we met meerdere personen beslissen en discussiëren over de attributen van een speler proberen we het op die manier zo objectief mogelijk te benaderen.

Het invullen van alle eigenschappen van de spelers kost een hele berg tijd. Met hoeveel collega’s werk je aan de Eredivisie, hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt per speler en per team?
We werken met meerdere data editors en data reviewers en daarnaast een producer. Hoeveel tijd je kwijt bent is moeilijk te zeggen omdat het geen negen tot vijf baan is. In elk team gaan wel vele werkdagen zitten qua uren voor elk jaar dat het spel uitkomt. En als het spel is uitgekomen gaat het werk in de database gewoon verder.

Wat zou je willen zeggen tegen leden van FIFA Benelux die graag hun steentje willen bijdragen aan de ratings van FIFA?
Heb je een bovengemiddelde voetbalkennis van een bepaalde club? Denk je een bijdrage te kunnen leveren aan dit team en de attributen van de spelers voor FIFA? Lijkt het je interessant om het team zo authentiek mogelijk voor de dag te laten komen? Twijfel dan niet en meld je aan op fifa-talentscout.ea.com.

Meer in Rond de Tafel

Rond de tafel met… Kalax03

Michelangelo29 maart 2014

Rond de tafel met… kevinhazard19

Michelangelo20 februari 2014

Rond de tafel met… Cazorlagunner

Michelangelo30 januari 2014