FIFA Benelux levert de community al 19 jaar het laatste nieuws over de FIFA-games.

Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1
  Legendarisch Sycofant's Avatar
  • Ingeschreven: 14/03/2011
  • Locatie: Gent
  • Leeftijd: 23
  • Berichten: 4.449
  • Bedank: 273
  • 554x bedankt in 463 berichten

  Standaard Clubdossier: Atlético Madrid  ATLETICO MADRID

  Inleidende woorden

  Goedenavond, kinders, dit is alweer het vierde clubdossier van mijn pen. Of het nu werkelijk avond is, hangt natuurlijk af van het tijdstip waarop u dit probatio pennae ter ogen neemt, of waar op deze aardkloot u zich begeven heeft. Ditmaal zal het gaan over een club uit de Spaanse Primera Division, niet zomaar een club, maar wel de ongetwijfeld mooiste uit Madrid, Atlético uiteraard. Het is een club uit de zogenaamde restgroep van de Spaanse Liga, aangezien het de laatste jaren steeds FC Barcelona, Real Madrid of heel uitzonderlijk Valencia CF waren die met de prijzen gingen lopen. De Rojiblancos – de roodwitten – zijn echter dossierwaardig te noemen door de manier waarop ze zichzelf telkens weer heruitvinden: wie er ook vertrekt, een vervanger wordt er – vaak goedkoop – gevonden. Nog geen jaar na het vertrek van vedetten als José Antonio Reyes, Diego Forlán, Simão Sabrosa, Sergio Kun Agüero en David De Gea, staan de Madrilenen met spelers als Diego, Thibaut Courtois, Arda Turan, Radamel Falcao en Adrián López terug in een halve finale, die van de Europa League.

  Beknopt historisch kader

  Atlético Madrid werd opgericht in 1903, door Baskische studenten die de club tot Athletic Bilbao verbonden, de twee clubs werden zusterclubs. Dit nauwe verwantschap werd tot 1920 aangehouden, daarna werd Atlético Madrid een onafhankelijke vereniging.
  In de jaren ’30 woedde een burgeroorlog in Spanje, in deze oorlog verloor Atlético meerdere spelers in de strijd, waardoor een fusie met de club van de luchtmacht nodig was om de ondergang te vermijden. Sportief was Atlético geen hoogvlieger, er werd steeds weer geflirt met degradatie, af en toe degradeerde men, waarna men prompt promoveerde. Vanaf de jaren veertig landden, naast de luchtmacht, ook de eerste successen bij Atlético. Tussen 1940 en 1951 werd de titel vier keer gewonnen. De naam Atlético Madrid werd pas in 1947 aangemeten, onder druk van dictator Franco, die Athletic niet Spaans genoeg vond klinken.  De volgende sportieve successen volgden in de jaren zestig en zeventig, onder leiding van Vicente Caldéron, naar wie hun huidig stadion vernoemd is. Alles begon met het winnen van de Spaanse beker, vervolgens werd de daaruit volgende kwalificatie voor Europa Cup II omgezet in eremetaal. Na deze twee prijzen, volgden tussen ’66 en ’77 nog vier titels. In ’74 was men verliezend finales van Europa Cup I, tegen Bayern München. Hoewel de finale verloren werd, mocht Atlético toch naar de Wereldbeker voor Clubs, die ook nog eens gewonnen werd.

  Verder werd 1996 nog een successeizoen door de titel én de beker te pakken, beiden voor de negende keer. Frappant: in 1995 was het behoud pas op de laatste speeldag verzekerd. In 2000 degradeerde de club echter toch, twee seizoenen was Atlético niet in de Liga terug te vinden. De echte kentering kwam er pas in 2007. Door het transfergeld, maar liefst 36 miljoen euro, voor Fernando Torres kwam er budget vrij om enkele spelers te halen. Diego Forlan, José Antonio Reyes, Luís García en Simão Sabrosa, zijn hier enkele voorbeelden van.

  In 2009-2010 won Atlético de Europa League, door met 2-1 van het Engelse Fulham te winnen. De bekerfinale werd een week later verloren met 2-0 tegen Sevilla FC.

  Truitjes

  De truitjes van Atlético Madrid zijn typerend, het thuistenue bestaat al jaren uit een verticaal rood-witgestreept shirt, met rode kousen en blauwe broekjes. Deze outfit heeft hen de bijnaam Los Colchoneros opgeleverd, wat zo veel betekent als De Matrashoezen. In Spanje werden er namelijk matrashoezen verkocht, op de welke de truitjes van Atlético als twee druppels water leken. Kwatongen zouden ook kunnen beweren dat de eerste jaren ook werkelijk met matrashoezen werd gespeeld, uit geldnood.

  Financiën

  Amateur – semi-pro – professioneel – wereldklasse – legendarisch
  42.500.000 – 36.500.000 – 30.000.000 – 24.000.000 – 18.000.000
  1.622.000 – 1.472.000 – 1.372.000 – 1.262.000 – 1.157.000

  De financiële situatie van Atlético is net als vele ploegen uit de Liga BBVA uiterst precair. De huizenhoge schulden hebben er voor gezorgd dat de ploeg een som, die om en bij de driehonderd miljoen euro moet liggen, geleend heeft. In het dagelijkse voetballeven zijn zulke schulden niks, er is dan ook niks aan de hand op FIFA. Je krijgt een aardig budget om een paar aankopen te doen. De Spaanse overheid heeft echter – eindelijk – ingegrepen, de schulden die de Liga meetorst, worden via de puike Europese prestaties van ploegen als Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF, Atlético de Madrid en Athletic Club de Bilbao geïnd. Alleen Atlético is de overheid al honderdvijfenvijftig miljoen euro schatplichtig. Wat er echter met deze extra inkomst zal gebeuren is niet duidelijk, hoe dan ook lijkt het me niet dat de overheid deze bonus zal delen met de werkelijke schuldeisers, gezien de economische en financiële situatie in Spanje. Wezenlijk verandert er waarschijnlijk weinig.

  Rivaliteit

  Atlético Madrid kent één grote rivaal, stadsgenoot en recordkampioen Real Madrid. Naast het sportieve, is er ook een politieke en sociale dimensie te bespeuren in de derby, Real wordt gezien als de club van het establishment, terwijl Atlético wordt geassocieerd met de rebellerende, tegen de schenen trappende meute. Real Madrid was ook een ambassadeur van het Franco-regime, althans zo sprak de dictator zelf. De successen van de club waren beter voor de reputatie van het land dan eender welke actie een diplomaat of politicus had kunnen ondernemen, vond hij. Zo werd Atlético verder in het linkse hoekje geschoven, en werd de kloof groter tussen de successupporters van Real Madrid, die naar het stadion in de chique Paseo de la Castellana gingen, en de supporters van Atlético, vooral uit de werkende klassen.

  Stadion

  De thuiswedstrijden van Atlético worden afgewerkt in een op z’n minst opvallend te noemen stadion. De voornaamste beweegreden het stadion speciaal te noemen, is het feit dat de snelweg M-30 niet alleen dwars door Madrid, maar ook door het stadion loopt. De autopista snijdt natuurlijk niet door het veld, maar baant er zich wel een weg onderdoor.
  In het Estadio Vicente Caldéron hebben ongeveer 55.000 mensen de gelegenheid hun lusten, althans wat betreft het voetbal, bot te vieren. Ook de Spaanse nationale ploeg werkt af en toe een interland af in het stadion, dat zoals vermeld zijn naam dankt aan clublegende Vicente Caldéron. Het stadion is sinds oktober 1966 in gebruik, en dient vervangen te worden door een nieuw, La Peineta, waar zo’n 73.000 toeschouwers binnen zouden kunnen. Tegen deze verhuis is een heus verzet opgericht, er is een horde fans die meent dat het geld van de club beter in spelers of andere accommodaties zou kunnen worden geïnvesteerd, dan in een in hun ogen overbodige verhuis.

  Geprefereerde opstelling

  Sterkst mogelijke opstelling

  Courtois (76)
  Silvio (75) Godín (79) Dominguez (78) Filipe (77)
  Mario Suarez (76) Gabi (78)
  Turan (83) Diego (83) Adrián (77)
  Falcao (85)  Sterkste spelers

  Ongetwijfeld Thibaut Courtois, Arda Turan, Diego en Falcao. Jammer genoeg vertrekken twee van deze spelers na seizoen één alweer, de uitdaging is dus de grote leegtes die Courtois en Diego achterlaten degelijk op te vullen. Spelverdeler Diego permanent overnemen is ook een optie, maar het valt nog af te wachten of dat echt zal gebeuren. Turan is dan weer een speler met een geweldige actie en voorzet in de benen, terwijl Falcao er alles weet in te werken.

  Grootste talenten

  Adrián, die in de zomer van 2011 nog gratis werd aangetrokken, geldt als een van de grote verrassingen van het seizoen. Hij kan op termijn de opvolger van Agüero worden. Ook vleugelspeler Salvio, twintig jaar oud, is een ruwe diamant, hij heeft zijn plafond zeker nog niet bereikt. Beide spelers zijn kwikke dribbelaars met een gezonde dosis inzicht. Salvio heeft ook een te duchten schot in de benen.

  Selectie

  In de goal

  In de goal heb je de keuze uit drie uiterst bekwame doelmannen. Sergio Asenjo en Joel zijn eigendom van de club, Thibaut Courtois is dan weer een uitgeleende speler van Chelsea. Doordat Courtois op FIFA sowieso vertrekt na het eerste seizoen, is het zeker aangewezen geen van beide reservedoelmannen te verkopen. Vooral Asenjo heeft nog een relatief hoog potentieel, maar ook Joel kan zijn waarde in de toekomst nog bewijzen voor de club. In afwachting daarvan wordt Joel nu tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Rayo Vallecano. Derde doelman tot de terugkeer van Joel is dan jeugdproduct Iago.

  Verdediging

  Centraal heb je de keueze uit Domínguez, Perea, Miranda en Godín, aangevuld met nog enkele talenten. Perea is een oude rot, maar zeker een handige troef om achter de hand te houden, hij is snel voor een verdediger en heeft ook sterke verdedigende vaardigheden. is een vaste waarde achterin, al kent hij een niet al te vlot seizoen in 2011-2012. Miranda is een lapmiddel voor de blessure van Domínguez, maar heeft ook een zekere vaardigheid, al wordt hij makkelijk in de rug gepakt, een goede back-up, maar niet basis-waardig, vind ik zelf. Ten slotte is er Domínguez, een jonge Spanjaard, die het in zich heeft om net als Perea vele jaren te slijten bij Atlético. Wanneer hij fit is, is hij een logische eerste keuze. De talenten die in seizoen één aanwezig zijn voor de centrale verdediging, zou je beter uitlenen, wanneer je door blessures te kampen hebt met een tekort, kan je dan opteren om een speler terug te halen, of gewoon een extra CB aan te kopen.

  Op de verdedigende flanken heb je Filipe en Silvio lopen. De eerste naam werd deze zomer nog met Barcelona gelinkt, nu is zijn FIFA-rating inmiddels in vrije val. Het is echter aan jou om hem uit zijn ietwat negatieve spiraal te halen. Silvio is dan weer een perfect tweevoetige speler, die altijd in de basis hoort wanneer hij fit is. Momenteel is hij out en moet Juanfran zijn afwezigheid opvangen, wat voor de rechtsmidden ook niet alles is.

  Middenveld

  Op het middenveld heb je net als in de goal een schitterende speler lopen, die echter geleend is, Diego. De speler keert na seizoen één terug naar Wolfsburg, waardoor het aangewezen is in te zetten op een opvolger. Fran Mérida is geen gelijkwaardige speler, maar kan eventueel in zijn voetstappen treden. De nummer 10 positie kan na het vertrek van Diego echter ook ingeruild worden voor een middenveld met de punt naar achter, om dan in een 4-3-3 in plaats van een 4-2-3-1 te spelen. Naast Mario Suarez, de breker van dienst, kunnen dan spelers als Ruben Micael (vanaf seizoen twee, in het eerste seizoen is hij uitgeleend aan Zaragoza), Gabi of Tiago postvatten. Ook Koke kan worden gebruikt, deze jongeling kan echter ook wat dieper uit de voeten en wordt soms zelfs op de rechterflank uitgespeeld door coach Simeone.

  Om nu terug te komen op seizoen één: je zal de keuze moeten maken tussen één of twee brekers, Mario Suarez krijgt dan steun van Gabi als breker, of je posteert Gabi (of Tiago) dan wat meer naar voren. Diego zal je op de tien willen opstellen, waardoor je een 4-3-3 met de punt naar voren, of 4-2-3-1 creëert.

  Flanken

  Op de flanken lopen er, ook na het vertrek van Reyes, enkele interessante spelers rond, Salvio, Pizzi, en Turan om er een paar op te noemen. Daarnaast is er alweer de aanwezigheid van Juanfran, enkele talenten, én spits Adrián om de posities in te vullen. Pizzi is geleend van Braga SC, en keert dan ook terug na het eerste seizoen. Met Turan, Adrián en Salvio heb je echter meteen enkele eerste keus vleugelspelers.

  Spits

  In de zomer van 2011 werd Radamel Falcao met het geld dat de club voor Kun Agüero had gevangen voor maar liefst veertig miljoen euro met de grote trom binnengebracht.
  Net als bij Porto, scoort hij zeer vaak bij Atlético, waardoor deze topspits ongetwijfeld je nummer één hoort te zijn wat betreft de spitspositie. Daarnaast heb je Diego Costa én Adrian, die al als vervanger van Agüero beschouwd wordt, om eventuele afwezigheid van Falcao op te vangen. Tenslotte is er ook nog het geval Pacheco. Dani Pacheco wordt in het seizoen 2011-2012 gehuurd van de Engelse gigant Liverpool FC, Atlético wist ook een optie tot koop te bedingen. Atlético verhuurt de jonge Spanjaard echter op zijn beurt, net als Diego Costa, door aan Rayo Vallecano, een andere Madrileense club, waar de toekomst van dit aanvallend talent ligt, is met andere woorden nog niet duidelijk.  Opgesomd [ Naam (algemeen/potentieel) (leeftijd bij aanvang carrière)]

  Dit zijn alleen spelers met een opmerkelijk te noemen groei in algemeen.

  In de goal

  Courtois (76/87) (19)
  Asenjo (75/79) (22)
  Joel (71/76) (21)
  Iago (61/72) (23)

  Verdediging

  Silvio (75/81) (23)

  Regalon (66/71) (22)
  César Ortiz (64/67) (22)
  Dominguez (78/84) (22)
  Godín (79/83) (25)
  Miranda (78/82) (26)

  Filipe (77/83) (25)

  Middenveld

  Mario Suarez (76/81) (24)

  Luque (64/72) (20)
  Koke (71/79) (19)

  Sergio Marcos (64/74) (19)
  Omar Santana (62/68) (21)
  Fran Mérida (73/80) (21)
  Diego (83/86) (26)
  Noguera (64/75) (21)

  Flanken

  Pablo (65/71) (21)
  Juanfran (78/82) (26)
  Pizzi (74/84) (24)
  Salvio (77/85) (20)
  Arda (83/86) (24)

  Aanval

  N’Doye (55/68) (19)

  Pedro Martin (63/71) (18)
  Adrian (77/81) (23)
  Falcao (85/88) (25)

  Scouting

  Atlético haalt overal ter wereld spelers, er wordt echter vooral op het Iberische schiereiland en in Latijns-Amerika geshopt. Zo lopen er met Falcao en Perea enkele Colombianen rond, daarnaast liggen er met Godín, Salvio, Filipe en Diego ook nog spelers uit Uruguay, Brazilië en Argentinië onder contract.
  Atlético heeft het vooral van de jonge spelers, maar wanneer ze eindelijk een goudhaantje verkopen, zijn ze niet bang om het geld te investeren in waardige vervangers. Na de verkoop van Fernando Torres werd Diego Forlán aangetrokken, deze zomer nog werd Radamel Falcao voor maar liefst veertig miljoen aangetrokken, ter vervanging van Kun Agüero.

  Spelplezier

  Atlético is een zeer complete uitdaging: er is enerzijds de concurrentie van ploegen als FC Barcelona, Real Madrid, Valencia CF en Athlétic de Bilbao. Anderzijds mag je ook rekenen op een interessante zoektocht naar vervangers voor geleende spelers.
  Tenslotte is ook het Europese toneel een waardige uitdaging, je zal in de competitie trachten een Champions League ticket te bemachtigen, maar ook de Europa League is boeiend.
  Als puntje bij paaltje komt, is een carrière bij Atlético zeer aandoenlijk: de sportieve uitdagingen gecombineerd met de sterke selectie moet voldoende zijn om je vele uren bezig te houden.
  Laatst gewijzigd door Sycofant; 27/07/2012 om 16:25.

 2. Bedankt Sycofant (5x):

  'Max (15/04/2012),-Lars- (13/04/2012),Corne076 (27/04/2012),Luuk' (10/05/2012),Ruben (13/04/2012)

 3. #2
  Wereldklasse -Lars-'s Avatar
  • Ingeschreven: 21/11/2010
  • Locatie: Nederland
  • Berichten: 1.736
  • Bedank: 117
  • 192x bedankt in 182 berichten

  Standaard

  Erg goed dossier, met erg veel info.

  Ik zocht een nieuw team voor een carrière, na dit dossier gelezen te hebben, ben ik erachter gekomen dat ik Atletico maar eens moet proberen.

 4. #3
  Legendarisch Damian''s Avatar
  • Ingeschreven: 12/03/2011
  • Locatie: Deventer
  • Leeftijd: 19
  • Berichten: 3.381
  • Bedank: 575
  • 523x bedankt in 466 berichten

  Standaard

  Wat een heerlijk, geweldig, lang dossier!

 5. #4
  Legendarisch Ruben's Avatar
  • Ingeschreven: 14/05/2010
  • Berichten: 7.031
  • Bedank: 425
  • 1.087x bedankt in 1.033 berichten

  Standaard

  Perfect dossier, geweldig veel informatie. Top.

 6. #5
  Het leven is wel leuk! Zeebaars's Avatar
  • Ingeschreven: 26/08/2009
  • Berichten: 2.933
  • Bedank: 104
  • 321x bedankt in 214 berichten

  Standaard

  Goed dossiers. Had alleen meer info over de talenten en beste spelers gewild en die inleiding mag je van mij weglaten. Het was niet informatief en gaf erg sterk een bepaalde mening weer.

  Ava and sig made by Thom'

 7. #6
  Legendarisch Sycofant's Avatar
  • Ingeschreven: 14/03/2011
  • Locatie: Gent
  • Leeftijd: 23
  • Berichten: 4.449
  • Bedank: 273
  • 554x bedankt in 463 berichten

  Standaard

  Nja, die "mooiste" is natuurlijk relatief & subjectief, maar 'k probeer wel een club te verkopen, he :D.
  Voor de rest heb je wel gelijk; heb hier en daar nog een woordje en zinnetje toegevoegd aan die twee kopjes.

 8. #7
  Amateur jessestrating's Avatar
  • Ingeschreven: 22/01/2012
  • Locatie: Groningen
  • Leeftijd: 19
  • Berichten: 221
  • Bedank: 17
  • 35x bedankt in 35 berichten

  Standaard

  Echt een heel mooi Dossier

 9. #8
  Amateur Corne076's Avatar
  • Ingeschreven: 15/04/2012
  • Locatie: Breda
  • Berichten: 16
  • Bedank: 2
  • 2x bedankt in 2 berichten

  Standaard

  Heerlijk dossier ! van een fantastische club

 10. #9
  Amateur Scotty's Avatar
  • Ingeschreven: 09/09/2012
  • Berichten: 4
  • Bedank: 1
  • 0x bedankt in 0 berichten

  Standaard

  Leuk dossier, mooi geschreven, heb zelf 6 seizoenen met Atlético gedraaid en het is aan te raden

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •