FIFA Street

[GC11] FIFA Street Hands-on

FIFA Street
@fifabenelux

Joost Laurman is al sinds 2005 lid van het team van FIFA Benelux. Hoewel hij op de voorgrond niet meer actief is voorziet hij FIFA Benelux van technisch advies als dat nodig is.

Op de Gamescom werden we aangenaam verrast toen we te horen kregen dat er een speelbare versie van FIFA Street was. Een hele vroege versie, slechts 50% klaar, maar voor ons genoeg om een beeld te krijgen van wat we kunnen verwachten van deze game. Wij geven je een kort overzicht van wat je van de nieuwe FIFA Street kunt verwachten.

FIFA Street zal gaan draaien op de engine van FIFA. Vroeger werd hier een aangepaste engine van NBA Street voor gebruikt. Deze engine voldoet niet langer en daarom is gekozen voor de FIFA-engine. De grote internationale competities zullen er volledig gelicenseerd in zitten, om toch met je eigen club te kunnen strijden. Ook een reeks van internationale teams zullen hun opwachting maken.

EA slaat een andere weg in. Niet langer worden er cartoonie beelden voor je scherm getoverd en niet langer kun je onmogelijk tricks uitvoeren. De nadruk zal nu vooral liggen op authenticiteit, het echte straatvoetbal zoals we dat kennen. Speciaal voor de game zijn twee straatvoetballers overgevlogen naar Vancouver, om in de studio’s van EA hun moves vast te leggen. Deze zullen in de game worden verwerkt. Trucje hier, panna daar. Geen over-de-top moves meer.

FIFA Street 3 - Cartoonstijl

Alles draait nu om dus om de tricks en de flair van straatvoetbal. Om dit te bewerkstelligen is er een nieuw dribbelsysteem ontwikkelt. Dit systeem zorgt ervoor dat je altijd naar de verdediger bent gericht bij balbezit. Hierdoor kan jij je prachtige move of passeerbeweging maken. Ook kun je gebruik maken van de muren van de courts, voornamelijk gebruikelijk in Engeland.

In de gametypes van FIFA Street vinden we ook veel variatie. Je kunt 5v5, 6v6, Futsal, Panna Game en Last Man Standing spelen. 5v5 en 6v6 zullen vrij voorzich spreken. Maar Futsal is totaal nieuw en maakte op mij behoorlijk wat indruk. Futsal is puur zaalvoetbal, inclusief de regels die daaraan verbonden zijn. In Panna Game kan je zowel scoren in het doel als natuurlijk de panna’s maken. Voor doelpunten krijg je één punt, voor panna’s twee. Wat Last Man Standing precies inhoudt werd niet verder toegelicht.

FIFA Street in Buenos Aires

Tijdens de presentatie hiervan kregen we een prachtige Duitse arena te zien, maar er zullen nog veel meer verschillende locaties zijn. Buiten, in de zaal, maar ook op daken van gebouwen en heuse stadions maken hun opwachting. Ook kregen we een sneak preview van de Nederlandse locatie. Je kan je kunsten gaan vertonen in Amsterdam, op de Dam wel te verstaan. EA wil je het gevoel geven dat je op echte authentieke velden speelt en niet op wat fantasie veldjes.

Naast de normale offline gametypes zal er ook een diepe sociale functionaliteit in FIFA Street worden verwerkt. Wat hier onder verstaan wordt moet nog worden afgewacht. Dit krijgen we namelijk pas in oktober te horen. Ik was in ieder geval onder de indruk van de mijn eerste Hands-on met FIFA Street, hoewel de game nog vol met bugs zat. We mogen dan echter niet vergeten dat de game pas 50% af is en er nog minimaal een half jaar ontwikkeling voor de boeg staat.

Meer in FIFA Street

FIFA Street review

Jordi27 maart 2012

FIFA Street Tips & Tricks: Advanced Tricks

Jeremy24 maart 2012

FIFA Street op eerste plaats in UK chart

Jordi19 maart 2012