FIFA Street

FIFA Street review

FIFA Street
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Sinds een kleine twee weken ligt FIFA Street in de winkels, waardoor op het forum veel discussie is ontstaan of de game de moeite waard is om aan te schaffen. Sinds de beelden op de GamesCom en de zogenaamde alpha versie die we daar mochten proberen werden we enthousiast over FIFA Street. Het vierde deel van de serie, is in tegenstelling tot de eerste drie delen, geproduceerd door het FIFA-team van EA Sports onder leiding van Gary Paterson en Sid Misra. Straatvoetbal valt en staat met korte combinaties, kleine speelveldjes en natuurlijk flitsende skillmoves. In deze review de gameplay, World Tour en het online gedeelte van FIFA Street.

Gameplay
Met de engine van de grote broer FIFA 12 heeft FIFA Street een goede basis, waarin het nieuwe Street Ball Control een goede toevoeging is. Met deze toevoeging kan de speler de bal erg kort bij zich houden om de bal zo te verdedigen van tegenstanders of een vooractie te maken voor een schitterende combo met tricks. Waar in FIFA 12 al een arsenaal aan verschillende skillmoves zitten bevat FIFA Street zelfs het dubbele, waardoor in combinatie met de Street Ball Control je een actie kan maken exact zoals jij dat wilt.

Met de teams uit het hoogste niveau uit Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en Amerika in aanvulling met enkele landen, waaronder het Nederlands elftal, en samengestelde straatvoetbalteams bevat de game zo’n honderd gelicenseerde teams. Om hier gelijk bij aan te merken dat we het helaas moeten stellen zonder de Nederlandse Eredivisie, de Belgische Jupiler League en de Rode Duivels. De gamemodes 5-A-Side en 6-A-side worden gespeeld op speelvelden omringt met muren of hekken waardoor de game soms wél en soms niet uitgaat, iets wat je zeker kunt benutten in een wedstrijd. De Panna Game is een gamemode waarin het draait om de skillmoves waarbij de klassieke panna drie punten oplevert, een tegenstander verslaan door de lucht twee en een gewone passeerbeweging en een doelpunt slechts één punt. Wanneer je je tegenstander gepasseerd hebt zullen je verdiende punten in de zogeheten bank verdwijnen en zullen pas worden toegekend aan je score wanneer je een doelpunt maakt, wanneer de tegenstander scoort zullen de punten uit je bank verdwijnen. Wanneer jij je tegenstander helemaal zoek gespeeld hebt, 23 in de bank hebt en je helaas een knullig tegendoelpunt krijgt zullen je punten uit de bank verdwijnen. Het is hierbij dus belangrijk dat je punten in je bank verzamelt maar ook doelpunten maakt om je punten in de bank om te zetten naar je score, anders gaat de tegenstander er wellicht nog met de winst vandoor.

In de Futsal-mode zal het traditionele zaalvoetbal spelen, waarin je dus ook te maken zult krijgen met overtredingen en dode spelmomenten als vrije trappen, penalty’s en corners waardoor je je speelstijl zal moeten aanpassen. Hoewel de zalen en de gameplay relatief goed aansluiten bij de Futsal-mode ontbreken de scheidsrechters op of rond de velden. Als vijfde is er de game-mode die ons erg enthousiast maakte om deze te spelen, Last Man Standing, waarbij je op het oog een normale wedstrijd speelt, dit is echter niet zo. Wanneer er een doelpunt gescoord wordt zal die speler het veld moeten verlaten, waardoor er ongelijke teams strijden voor de winst, wanneer elke speler gescoord heeft en het team dus geen spelers meer bevat heeft de speler gewonnen. Verschillende tactieken kunnen je helpen om deze wedstrijd te beginnen, ga jij vanaf het eerste moment vol voor de goals of wacht jij tot je tegenstander weinig spelers meer heeft?
Tot slot is er de mogelijkheid om met Custom Match een wedstrijd volledig naar eigen inzicht te maken. Kies met hoeveel spelers jij wilt spelen, een keeper meedoet aan het spel en of je overtredingen wilt aanzetten. Een leuke toevoeging, maar uiteindelijk kom je toch in de richting van een al bestaande gamemode. Overigens is in geen enkele van de gamemodes mogelijk om tijdens de wedstrijd een slecht spelende voetballer te wisselen voor een vedette die je niet in je opstelling hebt opgenomen. Uiteraard kun je voor de wedstrijd wel een opstelling bepalen van teams die zo’n tien tot vijftien spelers bevatten.

Hoewel de gameplay veel variatie bevat brengt dit ook de nodige bugs met zich mee, zo wordt soms een animatie niet goed verwerkt bij een combinatie van skillmoves of krijg je punten hoewel je een tegenstander nog niet gepasseerd bent. Ook komt het voor dat een doelpunt wordt afgekeurd, omdat de voordeelregel nog niet goed verwerkt is in de game. Te verwachten is dat EA Sports hiervoor op een later moment nog een patch uitbrengt.

World Tour
De World Tour mode is waar het allemaal om draait in FIFA Street, vanaf het begin tot het einde. Wanneer je een team hebt aangemaakt kun je je eigen speler namaken en deze vervolgens als aanvoerder in je team zetten. De keus hoe je je team verder opbouwt ligt aan jou en je vrienden, je hebt namelijk de keuze om zelf nog minimaal vijf spelers te maken of je kiest ervoor om de eigen spelers van je vrienden te downloaden en te gebruiken om met jouw team te gaan strijden in de vele verschillende events die de gamemode rijk is. Jouw doel is om regionaal, nationaal, continentaal en ten slotte modaal je team op de kaart te zetten, in wedstrijden waarbij je zelf het niveau kiest.

FIFA Street bevat het eenvoudige bronzen, gemiddelde zilveren en het uitdagende gouden niveau, wat invloed heeft op de tegenstander maar ook het aantal items dat je unlockt na het succesvol voltooien van het evenement. De voorwerpen die je kunt unlocken variëren van shirts, broekjes, schoenen en (zonne)brillen die je kunt toevoegen aan de spelers van jouw team. Ook speel je regelmatig nieuwe speelvelden vrij die je vanaf dat moment kunt gebruiken in de normale Hit The Streets wedstrijden. Onder deze speelvelden zitten twee varianten die gemaakt zijn op de Amsterdamse Dam, namelijk Dam Square en Amsterdam Stadium. Wanneer je een wedstrijd op een later moment nogmaals wilt spelen, bijvoorbeeld op een hoger niveau, dan is dit ook mogelijk. Na elke wedstrijd zul je ervaringspunten krijgen aan de hand van de skillmoves die je in de wedstrijd gebruikt hebt, waarmee je uiteindelijk je speler beter kunt maken of nieuwe skillmoves aan kan leren. In de vierde en laatste fase van de World Tour, waarin jouw team zich moet bewijzen op continentaal niveau, zal je niet meer tegen teams van andere spelers spelen maar tegen de professionele voetbalteams als FC Barcelona en Manchester United. Wanneer je een wedstrijd van dit team wint zal het mogelijk worden dat één van de wereldsterren jouw team komt versterken. Een nadeel wat wij hierin ondervonden hebben is dat je spelers als bijvoorbeeld Wayne Rooney, nadat je deze aan je team hebt toegevoegd, niet beter kunt maken, in tegenstelling tot de spelers die je bij het creëren van je team hebt toegevoegd. Dit laatste zorgt ervoor dat je een afweging moet maken tussen spelers die je kunt trainen en beroemde spelers waarvan de meeste een eigen face hebben.

De World Tour biedt veel variatie in evenementen en heeft leuke factoren doordat je 99 verschillende items vrij kunt spelen. De 35 verschillende speelvelden hebben elk hun eigen detail wat erg goed is uitgewerkt door EA, waardoor je een speelveld niet te vaak ziet terugkomen. De mix tussen toernooien en enkele wedstrijden is goed gevonden, waardoor je niet binnen een dag de World Tour doorwerkt.

Online
Met het nieuwe FIFA Street Network blijf je altijd in-game op de hoogte van de ontwikkelingen van je vrienden met FIFA Street. Wanneer een vriend een toernooi wint zal je dit zien, maar ook een schitterende actie die hij ge-upload heeft op het video-gedeelte van het platform. Tevens worden alle behaalde punten toegevoegd aan je EA Sports Football Club, wat we al zagen in FIFA 12.

Het in FIFA 12 eveneens geïntroduceerde Head-to-Head seasons maakt ook zijn rentree in FIFA Street als Street Seasons, waarin je verschillende divisies doorloopt om vervolgens tegen de beste FIFA Street spelers ter wereld te spelen. Speel jij liever in teamverband? Dat kan ook, met de Online Team Play wedstrijden waarin je maximaal met vier tegen vier spelers speelt. Uiteraard is het ook mogelijk om tegen je vrienden te spelen, vervelend is dat je na deze wedstrijd niet kunt kiezen voor een revanche en je tegenstander opnieuw een uitnodiging moet sturen. Waar offline vijf verschillende game-modes mogelijk zijn, is het aantal online beperkt tot 5-A-Side, 6-A-Side en Futsal.  Een erg opvallende keuze van EA is dat het in alle online wedstrijden enkel mogelijk is om te spelen met het team uit de World Tour, waardoor je niet kan spelen met de voetbalteams en landen.

Conclusie

FIFA Street heeft na het opnieuw opstarten van de serie zeker het beste deel tot op heden neergezet, waarin de rol van de ontwikkelaars van het FIFA-team een grote rol gespeeld hebben. EA Sports heeft weer een straat- en zaalvoetbal game van formaat neergezet waarin de speler de gameplay volledig naar zijn eigen hand kan zetten. Street Ball Control en de vele skillmoves zorgen ervoor dat je een tegenstander helemaal zoek kunt spelen maar ook dat je een verdedigend inzicht nodig hebt om de wedstrijden te winnen. Op het moment van schrijven bevat de gameplay nog een aantal irritante bugs waardoor de acties niet gebeuren zoals ze horen, hiervoor komt hopelijk nog een patch.

De World Tour mode laat veel variatie zien met de verschillende gamemodes, tegenstanders en speelvelden waarop je komt te spelen. Echter is de verwachting dat de gemiddelde spelers binnen enkele weken zo goed als alle items vrijgespeeld heeft, de vraag is dan of de normale gamemodes voldoende voldoening geven om de game te blijven spelen. Het online aspect is wat ons betreft wat onder de maat, omdat je slechts enkel met je eigen team, dat je gemaakt hebt in de World Tour, online kunt spelen en dus niet de vrijheid hebt om bijvoorbeeld AC Milan of Bayern München te gebruiken.

Al met al zal het een game zijn die je speelt om de World Tour te voltooien en de strijd aan te gaan tegen je vrienden of in de online Street Seasons, maar niet om je urenlang offline mee te vermaken met de simpele Hit The Streets wedstrijden.

Pluspunten:
+ Speelstijl volledig naar eigen hand te zetten door Street Ball Control en vele skillmoves
+ Variatie in de World Tour
+ Grafisch goed uitgewerkt
+ Verschillende soorten wedstrijden

Minpunten:
– Vervelende bugs die de gameplay beïnvloeden
– Online enkel met team uit World Tour
– Geen Nederlandse Eredivisie en Belgische Jupiler League

Meer in FIFA Street

FIFA Street Tips & Tricks: Advanced Tricks

Jeremy24 maart 2012

FIFA Street op eerste plaats in UK chart

Jordi19 maart 2012

Arsenal vs. Chelsea in Last Man Standing mode

Jeremy18 maart 2012