FIFA Benelux

Interview JP Flathead

FIFA Benelux
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Vandaag heeft FIFA Benelux opnieuw een interview voor je, nadat vorige week al Kazooie94 vertelde over zijn ervaringen op het hoofdkantoor van EA, met vandaag jp flathead, de man achter de tools van UltimateDB en apps voor zowel Android als iOS waarmee je je FUT-team kan beheren. Recentelijk maakte hij bekend te stoppen met de tools, waarna wij contact hebben opgenomen om een interview te regelen. In dit interview zal hij uitleggen waarom hij stopt met het ontwikkelen en onderhouden van zijn tools en uiteraard de hoogtepunten die hij in de afgelopen jaren heeft meegemaakt.

Na een viertal jaar zal je in FIFA 15 niet verder gaan met UltimateDB en de smartphone apps voor Ultimate Team. Kan je ons uitleggen waarom je dit besluit genomen hebt?

Toen ik bijna 4 jaar geleden aan mijn website begon was FIFA Ultimate Team nog klein. Ik was er mee begonnen omdat ik het leuk vond om te handelen en mijn geheugen blijkbaar niet goed genoeg is om de waarde van spelers te onthouden. De site heette fut11info.nl en trok na zes maanden zo’n tienduizend bezoekers per dag. Mijn online vrienden op het EA forum hadden door dat ik handig was en kwamen met suggesties om het spelen van FUT eenvoudiger te maken voor ons allemaal. Uit die suggesties ontstond een Windows applicatie waarmee we een paar dingen extra konden doen die niet in de EA WebApp of op de console mogelijk waren. De volgende stap was logisch: het omzetten naar een app voor de iPhone.

Deze eerste versie heette ‘The Ultimate App’ en kwam in januari 2012 op de markt. Het was een enorm succes. We verkochten er in de eerste weken meteen duizenden. Een paar maanden later volgde de app voor Android en ook hier werden flinke aantallen verkocht. Helaas kwam, in het najaar van 2012, EA zelf met een eigen app op zowel iOS als Android. Deze was bovendien gratis en daarmee een geduchte concurrent voor wat intussen ‘Ultimate Team Trader’ was gaan heten. Het tweede seizoen werden al heel wat minder apps verkocht. Alleen als de app tijdelijk gratis op de markt was werden er tienduizenden gedownload. De hoop was er dat ze bij het begin van een nieuw seizoen van FIFA zo gehecht zouden zijn aan de app dat ze die paar euro wel zouden uitgeven om de nieuwe versie aan te schaffen. Helaas blijkt dat niet zo te werken. Het afgelopen jaar waren de verkoopaantallen weer lager dan het jaar daarvoor, ondanks dat Ultimate Team wereldwijd steeds meer spelers trekt. De hoeveelheid werk om de website en de apps in de lucht te houden blijft elk jaar hetzelfde: TOTW, transfers en dat soort wijzigingen moeten regelmatig met de hand in de database aangepast worden. Dan komt een moment waarop je gaat afwegen of de inkomsten nog wel opwegen tegen de inspanning die er gedaan moet worden. Ergens in maart heb ik voor mezelf besloten dat dit niet langer meer het geval was. Vanaf toen ben ik gaan toewerken naar het einde.

fiffa-15-ps3-360-dribble

Wat zijn in al die jaren je hoogtepunten qua voldoening van je tools geweest?
Hm, ik denk dat het er drie zijn: In-Form Neymar in FIFA 12 uit een pack, de beruchte Wallyson (algemeen 48) in FIFA 11 en oktober 2012 toen ultimatedb.nl honderdduizend bezoekers per dag wist te verwerken. En dat allemaal op een afgedankte Windows 2003 server over een 10 Mbit glasvezel aansluiting.

Daarnaast zijn er natuurlijk die talloze verhalen van gebruikers van de apps die miljoenen coins ermee verdiend hebben. Dat geeft je elke keer weer een kick.


Zijn er ook opmerkelijke voorvallen geweest die je bent tegengekomen in de afgelopen 4 jaar?
Tijdens de kerstvakantie in 2011 had ik een complete download gedaan van alle FUT transacties over een periode van een paar dagen. FUT was nog klein genoeg om dat te doen, intussen is dat onmogelijk. Wat ik zag was dat er steeds groepjes van 22-23 spelers voor nul coins verkocht werden en dat dat de hele dag door gebeurde. Ik heb toen beredeneerd dat iemand het volgende proces had geautomatiseerd: het aanmaken van een nieuwe club; ‘quick-sellen’ van alle spelers; de 350-400 coins die dat oplevert via een transactie naar een andere club doorsturen; de club weer verwijderen. Het bleek een schot in de roos. Vrij kort daarna heeft EA toegevoegd dat je maar een paar keer per dag nog je club mocht verwijderen en in FIFA13 werden de start-spelers onverhandelbaar.


In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe tools voor de Ultimate Team fans gekomen, zoals FUTHead en FUTWiz, wat vond/ vind je daarvan?
Dat is geweldig. Ik heb er zelf bewust voor gekozen om van ultimatedb.nl geen community site te maken maar het strikt te beperken tot een ‘beurs’ informatie site. FUThead en FutWiz hebben zich door mijn werk laten inspireren en zijn een andere richting ingeslagen. Vooral FUThead is daardoor nu erg groot geworden en dat is goed om te zien. Zij pakken het ook meer professioneel aan, ik beschouw mezelf toch nog steeds als een hobbyist. Ik zou eenvoudigweg niet eens genoeg tijd hebben om een site van de omvang van FUThead te beheren. Ultimatedb.nl is altijd lekker overzichtelijk gebleven. Ik had zelfs geen last van de nieuwe cookiewetgeving omdat de site helemaal geen cookies nodig heeft.

fifa15_xboxone_ps4_nextgengoalkeeper_timhoward_save_wm
EA kondigde laatst aan hard op te gaan treden tegen de zogeheten cheaters in FIFA 15 Ultimate Team, in hoeverre heeft dit je beslissing beïnvloed?

Het werd eindelijk tijd dat ze dit gingen doen. Ik heb veel goede contacten binnen het FUT team van EA en probeer ze al jaren te pushen om iets te doen aan de uitwassen. In mei kwam daar eindelijk verandering in en zag het management in dat er tijd en geld gestoken moest worden in het oplossen van dit probleem. Je zult uit de timing van de twee begrijpen dat mijn beslissing niet een gevolg is van het gewijzigde beleid van EA.


Naast maker van de tools ben je ook een fanatieke speler
(althans zover ik weet), wat denk je als FIFA speler van de bovengenoemde aankondiging?
Als speler, en als iemand die de FUT community een warm hart toedraagt, ben ik er erg blij mee. Dat ze in eerste instantie vooral achter de autobuyers aangegaan zijn is begrijpelijk maar is wat mij betreft de verkeerde keuze. De ‘glitchers’, zoals jongens die software schrijven om hun PC automatisch wedstrijden te laten ‘spelen’ en zo miljoenen coins per dag opstrijken, moeten aangepakt worden. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat elk jaar de FUT economie om zeep geholpen wordt doordat er hyperinflatie ontstaat. Ik vind nog altijd dat EA deze kerels via de rechter moet aanpakken. Als je hun Xbox of PS3 blokkeert dan lopen ze doodleuk naar de winkel en kopen een nieuwe. De winsten die ze maken zijn zo groot dat die paar honderd euro geen invloed hebben.


Je hebt erg veel kennis van de marktwerking in Ultimate Team, hoe denk je dat de aankondiging van EA tegen cheaters de markt zal beïnvloeden in FIFA 15?
De aankondiging zelf heeft geen invloed. Ze staan allemaal klaar om zo snel als ze kunnen hun exploits te gaan runnen. Als ze dat lukt is het spel vanaf het begin verziekt. Misschien herinner je je nog die affaire in november 2012 toen er een exploit uitkwam waarmee spelers gekocht konden worden terwijl je de coins helemaal niet had. Het heeft toen bijna twee maanden geduurd om de schade te herstellen. Aan de prijzen die nu voor topspelers geboden worden zie je hoe totaal verziekt de markt is, vooral op de PC maar ook op PSN. en in mindere mate op XBox. Als de servers niet overspoeld worden door autobuyers kan EA hopelijk de ‘glitchers’ eruit pikken en ze snel onschadelijk maken. Als dat niet gebeurt worden er paar slimme jongetjes heel rijk met het stelen van virtueel geld. Ik hoop dat we dat niet meemaken.

fiffa-15-ps3-360-trapping
Zijn er nog leuke feitjes, bijvoorbeeld over de populariteit van bepaalde spelers, die je met ons kan delen? En vind waren die populaire spelers ook jouw favoriete spelers in FUT of waren dat andere?
Dat is lastig, ik kijk eerlijk gezegd niet zo vaak in de database, ook omdat deze zo groot is. Als je dan wat gegevens gaat zitten opvragen hebben je gebruikers daar meteen last van. David Luiz is volgens mij altijd de meest favoriete speler geweest. Hij is ook bijna niet te passeren en je komt ‘m online bijna elke wedstrijd tegen. Mijn persoonlijke favoriet is natuurlijk Zlatan: hij is sterk en lang. Zijn schoten en kopballen zijn geweldig. Ik ben duidelijk geen Kazooie94, het lukt met nooit om al die skill-moves te onthouden. Ik ga dus liever rechtdoor en dat kan Zlatan als geen ander. Maar eigenlijk speel ik nog veel liever met een bronzen team. Spelers als Akinfeewa en Marvin Morgan zijn dan geweldig om te gebruiken.


Je bent inmiddels een relatief bekend persoon geworden in de FIFA-community, wat voor rol zal jij aannemen tijdens FIFA 15?
Dat weet ik nog niet. Ik denk niet dat ik nog een keer voor de nummer 1 plek, op het gebied van clubwaarde in FUT, op de Xbox leaderboards ga. Dat is zo veel werk. Mijn palmares sinds FIFA 11 is 1e, 2e, 1e en weer 1e. Het is zo wel genoeg vind ik. Ik vermoed dat ik totaal over 4 seizoenen meer dan 80.000 spelers verzameld heb.

Achter de schermen zal ik waarschijnlijk EA van advies blijven dienen op de vlakken waar ik verstand van heb. Dat soort dingen blijft leuk om te doen.

fifa15_xboxone_ps4_dynamicmatchpresentation_psg_goal_wm
De demo van FIFA 15 is inmiddels verschenen en de game verschijnt al in een zeer korte periode, wat vind jij tot nu toe van de game en wat verwacht je van de volledige versie?
Ik heb de demo gespeeld op de Xbox 360 en kon geen verschil ontdekken met FIFA 14. Daarna heb ik voor de zekerheid ook nog op de Xbox One gespeeld, maar ik ben nog niet verder gekomen dan één potje dus durf ik nog geen uitspraken te doen. Ik had het afgelopen week te druk met andere zaken.


Wij willen je namens de FIFA Benelux community erg bedanken voor je fantastische bijdrage aan de FIFA-community in de afgelopen jaren. Is er nog iets dat jij kwijt wilt aan de FIFA-community?
Ik ga niet weg. Ik zal zeker minder prominent aanwezig zijn maar we komen elkaar vast nog wel eens tegen. Wie weet speelt iemand eens een online seasons potje tegen Flathead United. Dan kunnen ze zelf zien hoe slecht ik ben in het spel ondanks dat ik het tot Divisie 3 geschopt heb in online seizoenen.

 

Wij danken jp flathead voor zijn tijd en leuke antwoorden op onze vragen. Volg hem ook op Twitter via @jpflathead.

 

Meer in FIFA Benelux

Prettige feestdagen & een gelukkig 2019!

Jordi25 december 2018

FIFA Benelux lanceert nieuwe forum

Jordi7 september 2018

Prettige kerstdagen & een gelukkig 2018!

Jordi25 december 2017