FIFA Benelux

FIFA Benelux jaaroverzicht 2012

FIFA Benelux
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Releases van FIFA Street, de uitbreiding EURO 2012 voor FIFA 12 en uiteraard FIFA 13, domineerde in 2012 de homepage en het forum van FIFA Benelux. Net als vorig jaar zetten wij de traditie voort met het afsluiten van een jaar door middel van een jaaroverzicht, waarin we nog één keer terugblikken op alle gebeurtenissen van FIFA Benelux in het jaar 2012.

Logo FIFA Benelux
Het jaar 2013 zal niet alleen gekenmerkt worden door de aankomende release van FIFA 14, het 21e deel in de FIFA-reeks. Ook zal 2013 in het teken staan van het vijftienjarig jubileum dat FIFA Benelux viert, waarvoor er nu al enkele leuke ideeën voor worden uitgewerkt.

Januari
In deze allereerste maand van het prachtige nieuwe jaar rommelde FIFA een beetje aan. Iedereen had al ruimschoots de tijd gehad FIFA 12 uit te proberen en ‘breaking news’ over de komst van FIFA 13 was er nog bij lange na niet. Vandaar dat er met enkele downloads getracht werd om FIFA 12 zo lang mogelijk leuk te houden. Veelbesproken was de komst van FIFA Street. Steeds kwam er meer nieuws over deze nieuwe straatvoetbalgame, waaronder zelfs de releasedatum. Vanaf 13 maart zou het recentste sportspelletje in de winkels liggen. Ook werden er enkele fraaie screenshots gepubliceerd over het spel, waaronder die met de grote legende Lionel Messi erop. De beste voetballer van de wereld was toch discutabel hier op FIFA Benelux. Was hij wel een echte straatvoetballer? Kon hij wel trucjes? Moest hij het niet vooral van zijn snelheid hebben? Uiteindelijk kwam men toch tot de overeenstemming dat Lionel wellicht ondanks alles de juiste keuze was voor op de cover, welke eind januari onthuld werd. Op de slotdag van deze winterse maand en tevens de transferperiode in het voetbal, werden de gamers nog even flink verwend met in-game beelden van FIFA Street.

Messi in New York

Lionel Messi in FIFA Street.

Februari
Een maandje verder aangekomen, zitten we in februari, bestaande uit 29 dagen met enkele noemenswaardige feitjes. Zo bereikte EA met de verkoop van FIFA 12 een mijlpaal: de tien miljoenste schijf was de winkel uit gegaan. Ook werden er weer wat nieuwigheidjes onthuld over FIFA Street en de aangekondigde Playstation Vita met zijn compagnon FIFA Football. Belangrijkste deze maand was het uitkomen van de FIFA Street Demo en natuurlijk de winterupdate van FIFA 12: Marc Janko was definitief uit de eredivisie verdwenen. Leuk was ook nog de reportage MegaFactories die National Geographic uitbracht over de ontwikkeling van de nieuwste FIFA-editie uit de reeks voetbalgames.

FIFAStreet_Netherlands_Sweden_Amsertdam

Het Nederlands Elftal in duel tegen Zweden in FIFA Street.

Maart
Deze maand had niet beter kunnen beginnen. De FIFA Benelux-crew mocht namelijk op bezoek bij EA om een voorproefje van FIFA Street voorgeschoteld te krijgen. Leden mochten hun vragen insturen en Chris, Joost, Jeremy en Jordi gingen hun stinkende best doen om daarop antwoorden te vinden. Maar dat was nog niet alles op Street-gebied. Er verscheen deze maand zeer veel nieuws over de nieuw verschenen game, waaronder de competities en speelvelden. Na de eerder verschenen reportage, schotelde FIFA Benelux haar bezoekers ook een review van FIFA Street voor.

Op het terrein van de ‘gewone’ FIFA-reeks was het vrij rustig. Er werden enkele downloads uitgebracht voor FIFA 12, waaronder de World Tour Patch, maar veel meer viel er niet te beleven. Althans, tot aan vlak voor het einde van de maand dan. EA kondigde toen de komst van de EURO 2012 uitbreiding voor zijn grote broer aan. Toch nog een afsluiter die goed paste bij de lekkere start van maart dus!

Reportage die FIFA Benelux maakte over de trip naar EA vanwege FIFA Street.

April
Op FIFA-vlak viel er weer een hoop te vermelden. Er kwamen weer nieuwe screenshots en nieuws online over de release van EURO 2012, de uitbreiding voor FIFA 12. Voor laatstgenoemde verliep april bijzonder rustig. Ook over FIFA 13 werd nog helemaal niks bekend gemaakt.

Het hoogtepunt van de maand viel op de 25e, namelijk de release van Euro 2012. Deze game zorgde bij veel leden toch voor lichte teleurstelling: Veel niet gelicenseerde teams, geen kwalificatierondes en dan nog niet gesproken over de gebruikelijke kinderziektes. Echter waren er ook positieve dingen te rapporteren. Eén daarvan was dat het gamers in EURO 2012 wél lukte om met Oranje kampioen te worden! April was de maand waarop Jeremy besloot na jarenlange intensieve inzet zijn functie als Forum Administrator naast zich neer te leggen.

spa_celebration_wm ita_v_den_wm Denemarken - Duitsland

Screenshots EURO 2012 DLC voor FIFA 12.

Mei
De maand mei kan ook wel betiteld worden als het begin van de FIFA 13-maanden. De eerste details over de aankomende game werden namelijk naar buiten gebracht. De termen First Touch Control, Tactical Free Kicks en Attacking AI waren na de vijfde maand van het jaar algemeen bekend. Dit was nog niet alles. Op maandag 21 mei mocht de FIFA Benelux Crew kennismaken met FIFA 13 middels een ware hands-on. Veel nieuws werd er door de naar Keulen afgereisde crewleden naar buiten gebracht.

In de ontwikkeling van het forum vond er ook een zeer belangrijke gebeurtenis plaats. Het forum waar iedereen nu zo gewend aan is en welke op het moment zo fijn is om mee te werken, werd op 19 mei 2012 gelanceerd. Een mijlpaal in de geschiedenis van FIFA Benelux.

FIFA 13 - Barcelona FIFa 13 - Chiellini tackle FIFA 13 - Aguero

Eerste screenshots van FIFA 13.

Juni
In de zomermaand juni verscheen een eerste gameplay trailer van FIFA 13. Daar bleef het niet bij, want er volgde een presentatie over het aangekondigde voetbalspel op de E3. Echter bleek de rest van de maand zeer sober te zijn. Tot aan de 27e: De releasedatum van FIFA 13 werd aangekondigd. Vanaf 27 september al zou de game in Europa in de winkels liggen.

Gareth Bale in FIFA 13 namens Tottenham Hotspur

Gareth Bale in actie in een wedstrijd tegen Chelsea in FIFA 13.

Juli
In deze maand kwam de ontwikkelaar van de FIFA-reeks EA Sports met belangrijk nieuws over verschillende nieuwe en uitgebreide features in FIFA 13, die eind september in de winkels zou liggen. Zo werd bekend, op welke manier de gehele carrière modus verbeterd was en werden eveneens de Skill Games geïntroduceerd aan alle fans. Tevens sloot EA samenwerkingscontracten met onder andere Tottenham Hotspurs en Newcastle United . Ook kwamen er geruchten op, die zeiden dat FIFA 13 eveneens op de Wii U zou uitkomen, iets wat later bevestigd kon worden.

FIFA 13 Skill Games - Vrije trappen FIFA 13 Skill Games - Balbezit FIFA 13 Skill Games - Crossing

Screenshots Skill Games van FIFA 13.

Augustus
Augustus was een maand, waarin veel onduidelijkheden van tafel werden geworpen en bijzonder veel informatie werd vrijgegeven over FIFA 13. Zoals verwacht maakte EA bekend dat de nieuwste telg van de reeks daadwerkelijk op de Wii U te spelen zou zijn, wel pas later in het jaar. Aanvullend gaf producer Matt Prior aan dat hierbij geen Ultimate Team beschikbaar zou zijn. Augustus was ook de maand van het bezoek aan GamesCom in Keulen, waar van FIFA Benelux ook een delegatie aanwezig was. Verschillende sites maakten previews van FIFA 13 en wij zetten deze previews allemaal handig op een rijtje. Gametechnisch werd bekendgemaakt dat er vanaf nu al in het eerste seizoen Europese wedstrijden gespeeld kunnen worden. Hiernaast bevestigde EA een vernieuwde Ultimate Team modus, dat de Saudi-Arabische competitie in FIFA 13 te vinden is en de trofeeënlijst werd openbaar gemaakt. Een bijzonder drukke maand.

Reportage FIFA Benelux op de GamesCom 2012.

September
Waar we zó lang op hadden gewacht, was in september zó dichtbij. De release van FIFA 13 stond voor de deur. In aanloop naar deze release werden de soundtracklijst, de stadionlijst en de lijst met alle competities en nationale teams naar buiten gebracht en kon EA ons verblijden met nog extra nieuws over de carrière modus, waarin de transfers flink op de schop genomen zijn. Op 10 september werd dan ook de demo beschikbaar voor alle fans om alvast wat van de sfeer en de gloednieuwe gameplay, waarin vooral het aanvallen behoorlijk wat wijzigingen onderging, te proeven. De EA Sports Football Club werd verder toegelicht middels een filmfragment en, ondanks wat problemen, de Ultimate Team Web App draaide op volle toeren. Mensen met een Season Ticket konden hem al eerder uitproberen, maar op 27 september was het dan zover: de release van FIFA 13. FIFA Benelux schreef over hulpmiddelen voor Ultimate Team, welke het handelen in de game-mode makkelijker maken. In deze dagen vestigde FIFA Benelux hiernaast haar record van aantal leden ingelogd op het forum op hetzelfde moment. Op 26 september werd het record, maar liefst 972 mensen tegelijk online op het FIFA Benelux forum, verbroken!

FIFA13 - Balotelli

Juichen als Mario Balotelli is mogelijk in FIFA 13.

Oktober
In oktober ging de FIFA-gekte gewoon door en zo werden al vrij snel de eerste offline FIFA-toernooien georganiseerd. De Ultimate Team App werd ook beschikbaar gesteld voor iPhone-gebruikers, zodat de fanatiekste spelers voortaan overal aan hun team kunnen sleutelen. Tevens gaf de wereldvoetbalbond aan dat het grootste offline gametoernooi, de FIWC, in Madrid zou plaatsvinden. Ook hielden we interviews met data editor Bas van FIFA, die er mede voor zorgt dat alle gegevens juist zijn, een bekende Youtuber, Kazooie94 én de oprichter van de website www.ultimatedb.nl, ‘jp flathead’. Twee weken na de release bracht EA hiernaast al haar eerste patch uit, die behoorlijk wat problemen verhielp.

FIFA13 Wi iU - Vrije trap FIFA13 Wii U - Team Talk FIFA13 Wii U - Tactiek

Screenshots FIFA 13 op de Wii U.

November
De voorlaatste maand van het jaar was relatief rustig. De gigantische drukte op het forum was wat gaan liggen en ook qua nieuws viel er niet veel te vermelden. Er werd nog een patch uitgebracht om de laatste problemen weg te werken en enkele fanatiekelingen organiseerden nog verschillende toernooien. In de Apple store werd wel het een en ander gewijzigd, toen Ultimate Team werd toegevoegd aan de app. Op 17 november besloot Joost te stoppen als administrator van FIFA Benelux, een rol die hij sinds 2006 vervuld had.

Ultimate team op iOS

Ultimate Team is vanaf November ook te besturen via Android en iOS.

December
De meestal vreedzame en gemoedelijke decembermaand begon vervelend: een kleine groep mensen wist het systeem van de Ultimate Team-modus te omzeilen en zorgde er op die manier voor dat EA genoodzaakt was de modus een kleine week plat te leggen. Gelukkig was de ontwikkelaar van FIFA in staat snel te handelen en de hackers te verbannen. Naar aanleiding van de geweldige prestatie van Messi dit jaar (hij scoorde 91 keer in één kalenderjaar, een record) kwam Electronic Arts met een speciale kaart. Good old FIFA 11 zal verder niet meer online te spelen zijn. Om de feestdagen te vieren plaatst EA elke dag nu een speciale aanbieding in Ultimate Team. Deze gelden tot 2 januari, dus wees er snel bij als je er nog van wilt profiteren.

FIFA Ultimate Team 13 - Daily Gift

Daily Gifts in de Web App van FIFA 13 Ultimate Team.

 

Daarmee sluiten wij dit mooie jaar af en hopen we alle bezoekers van FIFA Benelux in 2013 opnieuw te begroeten.

FIFA Benelux – We Are There For You

Meer in FIFA Benelux

Prettige feestdagen & een gelukkig 2019!

Jordi25 december 2018

FIFA Benelux lanceert nieuwe forum

Jordi7 september 2018

Prettige kerstdagen & een gelukkig 2018!

Jordi25 december 2017