FIFA 19

FIFA 19 Review

FIFA 19
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

FIFA 19 is het 26e deel in de FIFA-serie en na de lancering van eind september hebben we ruim de tijd genomen om de game goed te testen. In deze review zullen we het onder andere hebben over de gameplay, Ultimate Team en carrière modus van FIFA 19. Is het speler beter dan voorganger dan FIFA 18? Je leest het hieronder.

Gameplay

In Augustus bezochten we de Gamescom in Keulen voor een hands-on met FIFA 19. Toen waren we zeer te spreken over de gameplay van de nieuwe FIFA, met name omdat de game vloeiender aanvoelt dan FIFA 18. We zijn erg blij om te zien dat EA Sports geen grote veranderingen meer heeft doorgevoerd aan de manier waarop voetbal gespeeld wordt. Spelers zijn zeer bewegelijk, zeker in combinatie met de nieuw toegevoegde animaties en skillmoves.

Dynamic Tactics vallen zeer in de smaak. De uitbreiding zorgt ervoor dat er met veel meer variatie kan worden gespeeld, terwijl hier geen pauze tijdens een wedstrijd meer voor nodig is. Hoewel dit wellicht wat veel werk is om voor één potje in te stellen, bewijst de toevoeging zijn waarde in FUT en carrière modus.

Waar het in de laatste jaren regelmatig voorkwam dat de eerste update van FIFA ervoor zorgde dat de gameplay compleet veranderde, is dat dit jaar niet het geval. EA Sports heeft aangegeven subtieler te zijn met veranderingen in patches. Dit is voornamelijk zodat spelers kunnen wennen aan hoe FIFA 19 gespeeld kan worden. Een vervelende bug tijdens het schieten werd echter al snel met de eerste update verholpen. Wij hopen dat EA Sports deze lijn doorzet met de komende updates.

Voor de lancering van FIFA 19 heerste er wat onduidelijkheid over Timed Finishing. Zou deze toevoeging er niet voor zorgen dat het afmaken van kansen te makkelijk werd? Zeker na de low driven shots van FIFA 18 was deze insteek te begrijpen. Tot nu toe hebben wij de toevoeging niet als té goed ervaren. Er is ene goede balans tussen het risico en de reward bij het proberen van Timed Finishing. Of dit ook zo blijft als de community het correct timen onder de knie krijgt, is nu nog de vraag.

Een gameplay-punt waar wij wel nog onze vraagtekens bij zetten is de grote hoeveelheid omhalen die we zien. Het is in FIFA 19 erg makkelijk om een omhaal te maken, wat we terugzien in de hoeveelheid goals die dit oplevert. Zeker na een corner blijkt de acrobatische manier van schieten erg goed.

Ultimate Team

Na jarenlange trouwe dienst ruilde EA Sports de online seizoenen van FUT dit jaar in voor Division Rivals. Met het vernieuwde concept is vanuit meerdere invalshoeken een goede balans gevonden door de ontwikkelaars. De tegenstanders die we vinden hebben een gelijke skillrating, waardoor veel potjes gelijk opgaan. Dit zorgt er volgens ons voor dat je sneller beter kan worden en kan stijgen in rank of divisies. Voor deze ranks en divisies zijn rewards samengesteld die goed passen bij het niveau van de gamer en de benodigde skill en tijd voor het behalen hiervan.

Net als in verschillende andere FUT-onderdelen kan je in Division Rivals zelf je gewenste reward, passend bij het niveau, uitkiezen. Al meerdere keren hebben wij getwijfeld om te gaan voor de zekerheid van coins of een gokje te wagen met de wel- of niet verhandelbare pakketjes.

Division Rivals van FIFA 19 Ultimate Team

Wil jij je meten met de beste spelers van FUT? Dan is daar ook dit jaar de Weekend League. In FIFA 18 was er vaak kritiek op de duur van 40 potjes voor de competitie die slechts drie dagen duurt. EA Sports heeft in FIFA 19 een verstandig besluit gemaakt door het aantal potjes terug te brengen naar 30. Daarnaast zijn wij te spreken dat de kwalificatietoernooien zijn vervangen door de kwalificatie via de Division Rivals. Wanneer je 2000 FUT Champions punten bereikt in de genoemde gamemode krijg je een toegangstoken om mee te doen met de Weekend League. Wanneer je deze gebruikt mag je zelf weten. Ook hier is goed over nagedacht door EA.

Na de succesvolle introductie in FIFA 18 keren de Squad Battles terug in FIFA 19. Het concept is nog volledig hetzelfde gebleven als afgelopen jaar. Waar wij wel onze vraagtekens bij hebben is de keuze van EA om de rewards te verlagen. Wij zijn van mening dat spelers die de voorkeur geven aan het spelen van offline wedstrijden ook recht hebben op mooie beloningen.

Carrière Modus

Dat EA Sports tegenwoordig nog maar weinig aandacht heeft voor de carrière modus is inmiddels bekend. Ook FIFA 19 heeft daardoor geen fundamentele veranderingen in petto voor de liefhebbers van de gamemode. Wel wordt er geprofiteerd van de toevoeging van de Champions- en Europa League aan FIFA 19. De Europese wedstrijden worden afgewerkt met de kenmerkende vormgeving van de toernooien. Het horen van de Champions League hymne in-game heeft bij veel liefhebbers al voor kippenvel gezorgd.

Op het FIFA Benelux forum zijn al meerdere suggesties geplaatst hoe de carrière modus beter gemaakt kan worden. Zo zou db1512 graag zien dat het mogelijk wordt om de manager te bewerken, in plaats van de keuze uit enkele standaard gezichten. Daarnaast vindt hij dat de transfers in FIFA 19 (te) vaak nog onrealistisch zijn en het ontbreekt aan mogelijkheden omtrent de jeugdopleiding van een team. JjochemJ deelt de mening van db1512: “Hoe vet zou het zijn als je echt een jeugd team kan creëren, hun statistieken zou kunnen inzien en zo spelers echt kan doorselecteren.”.

The Journey

De verrassing was groot toen EA Sports twee jaar geleden The Journey aankondigde voor FIFA 17. Twee jaar later is de gamemode rond Alex Hunter niet meer zo populair. Mogelijk heeft EA daarom besloten dat dit het laatste jaar wordt van The Journey. Doordat je de carrières volgt van Alex Hunter, Kim Hunter en Danny Williams is er in FIFA 19 meer dynamiek en emotie dan in FIFA 18. Hoewel het verhaal vermakelijk is, is het inmiddels redelijk voorspelbaar geworden.

Conclusie

Door de toevoeging van onder andere Active Touch System heeft EA Sports FIFA 19 naar een hoger niveau weten te tillen. De wedstrijden in FIFA 19 voelen vloeiender aan dan de voorgangers in de FIFA-serie. Ook de Dynamic Tactics zorgen ervoor dat je op tactisch gebied meer diepgang kan toevoegen aan wedstrijden.

Met het toevoegen van Division Rivals in Ultimate Team is deze gamemode voorzien van een frisse toevoeging. Door de matchmaking van Division Rivals speel je altijd tegen gelijkwaardige tegenstanders, wat je merkt aan het niveau waarop de wedstrijden gespeeld worden. Ook de rewards van Division Rivals zijn reëel ten opzichte van de inspanning die hiervoor nodig is. Een mooie toevoeging wat ons betreft.

Waar we meer toevoegingen hadden willen zien is de carrière modus. De gamemode, die op het FIFA Benelux forum nog veel fans kent, heeft de laatste jaren weinig wijzigingen gekregen. In FIFA 19 is dat helaas niet anders. Het toevoegen van de Champions- en Europa League zorgen voor een herkenbare Europacup sfeer tijdens potjes.

EA Sports heeft met The Journey laten zien dat het goed is in het vertellen van een verhaal. Wij hopen dat de ervaringen hiervan worden meegenomen naar nieuwe delen in de FIFA-serie, bijvoorbeeld voor het uitbreiden van de carrière modus.

 

Meer in FIFA 19

FUT 19 Team of the Week – Week 41

Jordi26 juni 2019

FUT 19 Team of the Week – Week 39

Chris13 juni 2019

FUT 19 Team of the Week – Week 38

Chris5 juni 2019