FIFA 17

Interview Kazooie94 – FIFA 17 Gameplay

FIFA 17
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Afgelopen week werd FIFA 17 aangekondigd aan het grote publiek. Enkele weken eerder heeft Kazooie94 al de kans gekregen om de game te testen en wij waren natuurlijk razend benieuwd. In dit interview, wat bestaat uit meerdere delen, spraken wij met hem over de game. In dit eerste gedeelte hebben we het met Alex, zoals de YouTuber echt heet, over de gameplay van de nieuwe game. Wat vind hij bijvoorbeeld van de gameplay veranderingen? Je leest het hieronder.

Wat was je eerste indruk toen je de game zelf zag? Is het door de Frostbite Engine grafisch echt anders dan FIFA 16?

De game zelf zag er echt super uit als je het vergelijkt met FIFA 16. Vooral de belichting en grafisch kon je het verschil heel goed zien. Tijdens de presentatie gaven ze aan dat ze verder waren in de Kick-off mode betreft belichting bijstellen etc in vergelijking met The Journey die je dus ook kon spelen. Op zich was dat wel cool om te zien, want toen zag je ook een verschil met hoe het er dus daadwerkelijk uit komt te zien. Zelf wist ik in het begin niet heel veel van de Frostbite engine af. Ik wist wel dat Battlefield die engine gebruikte dus waren mijn verwachtingen wel hoog, omdat die game er altijd super vet uit ziet. Die hebben ze gelukkig ook wel waar gemaakt met wat ik tot nu toe heb gezien!

Ook speelt het spel echt anders. Je merkt het vooral als je gaat aanvallen, want dit jaar is het toch echt meer tiki-taka dan puur naar voren rennen zoals in FIFA 16. Spelers maken betere loop lijnen waar door het spel dus ook sneller lijkt. Dode spelmomenten zijn ook compleet anders in vergelijking met FIFA 16.

Die nieuwe dode spelmomenten zorgen ervoor dat je na jarenlang hetzelfde doen, weer wat meer variatie krijgt hoe je bijvoorbeeld een corner, vrije trap of penalty neemt. Hoe pakte deze verandering uit voor jou tijdens het spelen van de game?

Vrije trappen en penalties zijn echt perfect gedaan. Je bent nu gewoon in staat om die vrije trap of penalty te nemen zoals jij wilt. In de voorgaande FIFA’s was dat niet zo aangezien je toen eigenlijk maar één manier had waarmee je direct en effectief op doel kon schieten. Je kan de bal natuurlijk met de tweede of derde man nemen bij vrije trappen, maar dat werkt niet altijd heel goed.

Nu ben je dus gewoon in staat om de tegenstander compleet op het verkeerde been te zetten. Corners ben ik niet echt super in omdat het gewoon heel anders aanvoelde, maar ik ben wel blij dat ze de verandering hebben gedaan. Corners waren altijd enige waar je zelf niet echt invloed op kon uit oefenen. Het was gewoon een kwestie van puur geluk en niet echt ‘’skill’’. In FIFA 17 is dat wel anders, al wordt het wel flink oefenen.

Heb je niet het idee dat, als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan veel te sterk zal worden? Of is dat moeilijk te zeggen nu nog niemand dat echt goed kan?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om nu vanuit corners te scoren dus ik denk niet dat het overpowered zal worden. Het wordt op een gegeven moment wel makkelijker nadat je het onder de knie krijgt, maar alsnog denk ik dat je het wel echt moet leren. Dat was nooit met corners in de voorgaande FIFA. Als je iemand een corner liet nemen die nog nooit FIFA had gespeeld was de kans dat hij scoorde even groot als iemand die FIFA heel vaak speelt. Zo dacht ik er in ieder geval over.

De afgelopen jaren werd FIFA gedomineerd door snelle spelers. Brengen de fysieke verbeteringen daar een betere balans in waardoor ook minder snelle spelers goed tot hun recht komen?

Je ziet elk jaar wel weer dat snelle spelers FIFA domineren nadat mensen gewend zijn aan hoe het spel speelt. In FIFA 17 is het shielding heel erg aangepakt waar ik toch wel een soort van voordeel in zie voor de sterkere spelers, zoals Zlatan Ibrahimović. Met name als je in de aanval gaat is het een hele verbetering. Je kan met dat soort spelers heel makkelijk de tegenstander afschermen, zelfs als de bal nog niet in de buurt is door gewoon simpelweg LT/L2 ingedrukt te houden.

frostbite-reus-lg

Met het nieuwe Active Intelligence System probeert EA dit jaar weer een verbeterslag te slaan in de slimheid van medespelers. Heb jij deze verandering al erg kunnen merken of is er nog veel werk aan de winkel voor EA?

Het verschil merk je heel erg als je in de aanval ben. Spelers hebben nu de neiging om loopacties te maken die niet alleen helpen om zichzelf vrij te spelen, maar ook juist om degene die de bal heeft het makkelijker te maken. Je ziet dat ook heel veel in het echte voetbal de spelers loop acties maken die ruimte creëren voor medespelers. Daardoor krijg je nu veel meer kansen om te scoren. Vooracties zitten nu ook in het spel. De speler maakt een soort van schijnbeweging waarmee hij de tegenstander op het verkeerde been kan zetten. Vooral online kan dit handig zijn omdat mensen soms geneigd zijn om dan de tackle knop heel snel in te drukken, om de speler die ze dan besturen volledig in een verkeerde positie zetten, waarmee jij als aanval van kan profiteren.

EA probeert dit jaar nog meer mogelijkheden te geven bij het opzetten en afronden van een aanval met de nieuwe Attacking Techniques. Wat kunnen we hierbij verwachten?

Je hebt nu meer mogelijkheden betreft het afronden van je kansen. In de voorgaande FIFA’s had je een aantal mogelijkheden, maar je kon nooit echt aangeven of de bal hoog of laag moest gaan. Nu kan dat wel door heel simpel de schietknop twee keer achter elkaar in te drukken. Hetzelfde geldt voor koppen. Je kon nooit bewust naar de grond koppen, en met name dat vind ik een hele verbetering. Het gebeurde best vaak dat spelers alsnog de bal over het doel heen koppen als ze dicht bij de goal zijn, maar door deze verbetering heb je daar nu zelf wat meer controle over.

Je kan nu ook een soort van harde gerichte slingerworp doen met je keeper, maar dat is meer voor wanneer je iemand wilt aanspelen die dichtbij je staat. Dropkicks zitten er nu ook in en die kunnen ook heel erg gericht zijn, dus deze kunnen het spel natuurlijk ook versnellen als je in de aanval gaat. Als je een ingooi krijgt kan je nu een stukje langs de lijn rennen, wat ook een hele verbetering in vergelijking met de voorgaande jaren. Het is ook een stuk realistischer. Je kunt nu ook een schijnworp doen als je een ingooi hebt en dat is ook super vet. Weer iets waarmee je de tegenstander heel simpel op het verkeerde been kan zetten.

Veel mensen zullen jou voornamelijk kennen van de spectaculaire gameplay waarbij je veel gebruik maakt van individuele acties met natuurlijk het gebruik van de nodige skillmoves. Kan jij deze nog steeds op jouw manier gebruiken in FIFA 17 of voelde dit door de veranderingen in de gameplay anders aan?

Elk jaar vragen mensen zich dit af. Gelukkig blijft het FIFA en is het spel over het algemeen elk jaar hetzelfde op bepaalde gameplay en grafische aanpassingen na. Ik heb eigenlijk nog in geen enkele FIFA problemen gehad met de skillmoves en in de 7 à 8 potjes die ik tot nu toe heb gespeeld heb ik ook niks gemerkt. Er komen elk jaar zelfs meer trucjes bij die ik dan onder de knie probeer te krijgen, en om eerlijk te zijn is dat meestal een van de eerste dingen waar ik op zoek naar ga. Dit jaar zijn er weer drie nieuwe: Fake Pass Exit, Neymar Stepover Exit en de Okocha Sombrero Flick. Tot dus ver heb ik alleen de Fake Pass Exit gezien en onder de knie weten te krijgen. Het is een vier sterren skillmove en ziet er echt gruwelijk uit.

Je hebt, een paar maanden voor de release, al de nodige potjes van een vroege versie van FIFA 17 kunnen spelen? Wat is je voorlopige conclusie en waar zie je nog punten voor verbetering die EA nog kan doorvoeren?

Tot nu toe ben ik heel erg tevreden over de game. Als ik dan iets moet noemen dat ze moeten veranderen zijn dat denk ik de corners. Je kunt nu door middel van een gele cirkel kiezen waar je de bal wilt hebben met je linker stick. Naar mijn mening moeten ze het wat minder gevoeliger maken. Een eventuele sensitivity bar (die je ook ziet bij shooters zoals Call of Duty) helpt daar denk ik wel bij. Dan kan je zelf bepalen of je het heel snel wilt hebben of juist heel traag.

Meer in FIFA 17

FUT 17 Team of the Week – Week 52

Jordi14 september 2017

FUT 17 Team of the Week – Week 51

Jordi6 september 2017

FUT 17 Team of the Week – Week 50

Jordi30 augustus 2017