FIFA 17

[GC16] FIFA 17 Gamescom Hands-On – Deel 2

FIFA 17
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

In deel 1 heb je kunnen lezen over de Frosbite Engine en veranderingen van de gameplay van FIFA 17. In dit deel behandelen we de verschillende gamemodi van FIFA 17 en natuurlijk de conclusie naar aanleiding van onze speelsessie op de Gamescom.

Ultimate Team

De populairste gamemode van de FIFA-serie is ook dit jaar natuurlijk weer aangepast door EA, met twee nieuwe onderdelen. In FUT Champions ga je wekelijks de strijd aan om je te kwalificeren voor de Weekend League, waarin je speelt om de beste beloningen voor Ultimate Team. Deze verfrissende mode zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om FIFA te blijven spelen. Omdat je je kwalificeert op je eigen niveau, maakt iedereen kans op de verschillende beloningen. Vanzelfsprekend zullen betere spelers meer kans maken op betere beloningen, maar ook het spelen van veel wedstrijden in het weekend is van belang. Wij vragen ons af hoe de balans hierin gevonden gaat worden, zodat het te doen blijft om een reëel aantal wedstrijden af te werken in het weekend.

Squad Building Challenges voor Ultimate Team

Squad Building Challenges voor Ultimate Team

Squad Building Challenges is de titel van het tweede nieuwe onderdeel in FIFA 17 Ultimate Team. Zoals de naam al doet vermoeden draait deze mode om uitdagingen bij het maken van squads. In zeer gevarieerde uitdagingen moet je (volledige of delen van) teams maken die aan meerdere criteria voldoen. Hierbij maak je gebruik van de spelers die in je team zitten, welke je bij het indienen van je team kwijt raakt. Het is dus belangrijk om af te wegen welke spelers je kwijt wilt. Bij het voltooien van één uitdaging krijg je een beloning, wat kan variëren van coins, één of meerdere pakketjes of een speler. Uitdagingen kunnen ook gebundeld worden in een  groep, waarbij je een extra goede beloning krijgt als je alle uitdagingen afmaakt. Wij zijn fan geworden van dit concept, maar zijn benieuwd hoe goed de beloningen zullen zijn als de game uit is. In de versie die wij gespeeld hebben toont EA aan dat erg goede beloningen mogelijk zijn, maar het is afwachten of we dit in elke uitdaging bij de release zullen terugzien.

Tijdens de persconferentie afgelopen week kregen we een nieuwe animatie te zien voor het openen van de FUT pakketten. Hierbij zag je onder andere dat Marco Reus het veld op kwam lopen in het tenue van jouw team. Deze animatie zal je alleen bij de beste spelers uit de game, bij de andere spelers zal direct de kaart zichtbaar worden. De gameplay van Ultimate Team, welke in voorgaande jaren altijd iets afweek van online seizoenen, hebben wij nog niet goed kunnen testen.

The Journey

FIFA 17 introduceert een volledig nieuwe gamemode, The Journey. In deze mode volg jij het verhaal van het Engelse talent Alex Hunter, die op het punt staat om te debuteren bij de Premier League club van jou keuze. The Journey is vele malen uitgebreider dan de traditionele spelerscarrière, echter kan je Hunter niet aanpassen en zijn slechts de teams van het hoogste Engelse niveau beschikbaar. Je begint het verhaal in de jeugd van een jonge Alex, waarbij hij in zijn jeugdteam kampioen probeert te worden. Wat hij dan nog niet weet is dat er scouts van een Premier League club zijn verrichtingen in de gaten houden. Jij moet je zien waar te maken als talent en je gaan bewijzen voor de club, waarbij je voor verschillende dilemma’s wordt gesteld. Regelmatig krijg je de keuze om op verschillende manieren te reageren op een trainer of medespeler, waarmee je reputatie bepaalt wordt. Maak jij van Alex Hunter een terughoudende jongen of juist iemand die blaakt van het zelfvertrouwen en dat vaak duidelijk maakt? De keuze is aan jou.

Van wat wij gezien hebben heeft EA Sports een creatieve gamemode neergezet met een verhaal wat je nooit eerder in FIFA zag. Opvallend was het in onze versie nog niet mogelijk om ondertitels aan te zetten of tussenfilmpjes over te slaan als je daar behoefte aan hebt. Om spoilers te voorkomen zullen wij het verhaal in de gamemode zelf niet verder uitlichten. Ook hebben wij nog geen zicht hoe lang The Journey daadwerkelijk zal duren en of deze na de eerste keer voltooien leuk genoeg is om nogmaals te starten.

Carrière en spelerscarrière

De carrière modus is al jarenlang aanwezig in FIFA en kan in al die tijd ook rekenen op veel spelers. Desondanks heeft EA Sports de afgelopen jaren nagelaten om grote veranderingen door te voeren in de gamemode en helaas lijkt dat ook dit jaar het geval. De spelerscarrière is ten opzichte van FIFA 16 op het eerste oog onveranderd.

In de managerscarrière krijg je nu keuze uit twaalf managers die langs de zijlijn van jouw team kunnen staan. Dit geeft zeker een stap vooruit in FIFA 16, maar zou leuker zijn geweest als je zelf een persoon kon aanpassen. Deze carrière geeft je op vijf verschillende categorieën realistische doelstellingen die passen bij de club. Dit zorgt ervoor dat je meer binding krijgt met de club die je besluit te managen. In het financiële systeem krijg je meer overzichten van de financiën van je club, echter heb je op de meeste categorieën geen invloed. Deze wijziging lijkt zich dus voornamelijk te beperken tot een visuele toevoeging.

Pro Clubs

Pro Clubs was tot dit jaar ook een gamemode welke enkele jaren onveranderd was door EA, tot dit jaar. Voorheen kreeg je een set aan verdiensten waardoor je speler kon worden door bijvoorbeeld 25 doelpunten of tien geslaagde slidings te maken. Dit zorgde ervoor dat teamspelers minder snel de verdiensten kregen dan egoïstische spelers. In FIFA 17 zal een speler beter worden op basis van de wedstrijdbeoordeling, waarbij je sneller beter zal worden op de elementen die passen bij de positie van je speler. Met de nieuwe Skill Points kan je specifieke kenmerken, zoals betere afstandsschoten, vrijspelen. Je Pro Clubs team kan je in de game ook meer personaliseren, door zelf een tenue en logo samen te stellen uit verschillende templates en kleuren. Tijdens onze speelsessie met FIFA 17 hebben wij geen gelegenheid gehad om Pro Clubs te testen.

Conclusie

EA Sports heeft in de afgelopen jaren een solide basis opgebouwd voor FIFA, maar weet dit jaar met de Frostbite Engine opnieuw een goede stap te maken. De gameplay van FIFA 17 geeft je meer vrijheid om te spelen zoals jij wilt, waarbij een goede balans aanwezig is tussen de verschillende facetten. In de versie die wij gespeeld hebben is een veelgehoorde klacht van FIFA 16, dat wedstrijden enkel op snelheid worden beslist, niet meer van toepassing. Snelheid van spelers moet je op de juiste momenten benutten, omdat negentig minuten sprinten niet meer lukt. De vier nieuwe pijlers van gameplay veranderingen zorgen voor meer vrijheid en realisme hoe een wedstrijd verloopt. Hoewel je normaal gesproken probeert te starten waar je in FIFA 16 bent gebleven, zal je naarmate je meer speelt merken wat de invloed van deze veranderingen is. Voor de aangepaste penalty’s en vrijetrappen zal het voor veel mensen nodig zijn om deze onder de knie te krijgen, maar daarvoor kan je uiteraard de (eveneens vernieuwde) skillgames gebruiken. Op grafisch niveau heeft FIFA 17 eveneens een stap vooruit gemaakt, hoewel deze niet als revolutionair groot kan worden gezien.

Ondanks de teleurstelling van de Carrière Modus heeft FIFA 17 op het gebied van gamemodes weer de nodige verfrissingen gekregen. Wij kijken vooral uit naar het verhaal van The Journey en beloningen die de twee nieuwe onderdelen van Ultimate Team met zich meebrengen.

De versie van FIFA 17 die wij gespeeld hebben is meer solide in vergelijking met FIFA 16 in hetzelfde stadium vorig jaar, zodat wij goede hoop hebben dat de game in goede staat wordt afgeleverd door EA bij de lancering op 29 september. Voor die dag zullen wij echter nog de nodige nieuwtjes mogen verwachten, zoals de exacte lijst van competities en stadions in de game. Natuurlijk zal ook de FIFA 17 in de komende weken nog verschijnen, echter is de exacte datum hiervoor nog niet bekend.

 

Blijf ook altijd op de hoogte van het laatste FIFA nieuws via ons Twitter-profiel of onze Facebookpagina.

Meer in FIFA 17

FUT 17 Team of the Week – Week 52

Jordi14 september 2017

FUT 17 Team of the Week – Week 51

Jordi6 september 2017

FUT 17 Team of the Week – Week 50

Jordi30 augustus 2017