FIFA 17

[GC16] FIFA 17 Gamescom Hands-On – Deel 1

FIFA 17
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Afgelopen woensdag was FIFA Benelux op uitnodiging van EA op de Gamescom om FIFA 17 te testen. Wij reisden af naar Keulen om de aangekondigde wijzigingen te testen, in de laatste build van de volledige versie van de game. Deze versie van de game is al iets verder in het ontwikkelproces dan de demo-versie, welke eveneens te testen was op de beurs. Deze volledige hands-on is gebaseerd op FIFA 17 voor Playstation 4, PC en Xbox One.

FIFA17gamescomhandson

Frostbite Engine

Sinds de introductie van FIFA 14 maakte FIFA gebruik van de Ignite Engine, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. De Frostbite Engine, bekend van onder andere de Battlefield-serie, zal zijn intrede doen met FIFA 17 en maakt grafische verbeteringen mogelijk. De ervaren FIFA-speler zal merken dat de spelers er weer realistischer uit zien ten opzichte van FIFA 16, waarbij zowel de gezichten als 3D-modellen van lichamen menselijker ogen. Op de gezichten zie je meer uitdrukkingen van emotie en zweet gedurende de wedstrijd. Lichaamsdelen, zoals knieën en armen, kunnen vies worden door de modder na een sliding.

De belichting en kleuren in stadions zijn beter afgesteld dan in FIFA 16, waardoor je een betere sfeer ervaart. Het publiek lijkt ten opzichte van FIFA 16 weer een grafisch stapje vooruit als je van dichtbij kijkt, van veraf valt dit niet meer op.

De game bevat vele nieuwe animaties, waardoor je meer variatie krijgt hoe spelers onder andere schieten, koppen en tackelen. Ook de filmpjes voor, tijdens en na een wedstrijd hebben meer variatie gekregen, bijvoorbeeld wanneer de trainer in beeld gebracht wordt of wanneer spelers klagen bij de scheidsrechter na een dubieuze beslissing. In FIFA 17 zal je voor de eerste keer in een reguliere FIFA-editie echte managers langs de zijlijn zien staan. Dit blijft voor dit jaar helaas alleen beperkt tot de Premier League clubs, waardoor je onder andere José Mourinho, Arsène Wenger en Ronald Koeman coachend langs de kant ziet staan. Het is dus nog minstens tot FIFA 18 wachten tot we ook in andere competities realistische trainers gaan zien.

Gameplay

In de afgelopen jaren heeft EA Sports de gameplay van FIFA naar een hoog niveau weten te tillen, waardoor er voor FIFA 17 een solide basis van FIFA 16 gebruikt kan worden. Het eerste wat ons opvalt is dat de game wat trager is geworden dan zijn voorganger. Hierbij dienen we op te merken dat er in de voorlopig laatste versie een betere balans is dan in de demo versie.

In FIFA 17 kan je niet meer 90 minuten lang over het veld heen sprinten en de wedstrijd winnen door vaak misbruik te maken van snelle spelers. Door de snelheid van spelers op het juiste moment te benutten kan je hier echter zeker nog gebruik van maken. Het loont dit jaar om je tactisch inzicht te gebruiken om de juiste (steek)pass te geven, zodat je bijvoorbeeld een medespeler vrij kan zetten voor de keeper.

Set Piece Rewrite

Aan de hand van vier pijlers heeft EA Sports de gameplay van FIFA 17 aangepakt, waarvan Set Piece Rewrite de eerste is. Na jarenlang hetzelfde systeem gebruikt te hebben voor vrije trappen en penalty’s heeft EA dit systeem aangepast voor FIFA 17. In beide dode spelsituaties krijg je de mogelijkheid om de positie van je speler ten opzichte van de bal te veranderen. Zo kan je ervoor kiezen om recht achter de bal te gaan staan om keihard te schieten of juist erg in een hoek om de bal met een curve in het doel te plaatsen. Je krijgt hierdoor veel meer manieren om te schieten zoals jij dat wilt, echter hebben wij gemerkt dat dit nog best wel wat oefening vereist.

Wanneer je een vrije trap of corner wilt gebruiken om een voorzet te geven, krijg je nu een gele indicatiestip waar je de bal precies kan voorgeven. Dit zorgt ervoor dat je met meer precisie de bal kan geven aan je spelers die goed kunnen koppen. Bij het ingooien kan je nu enkele meters langs de zijlijn sprokkelen om beter in positie te staan, of je tegenstander op het verkeerde been zetten met een schijnbeweging waarbij je doet alsof je ingooit. Ook hier is het even wennen als je FIFA 16 gewend bent, maar wij zijn blij dat je meer vrijheid krijgt om te spelen zoals jij wilt in FIFA 17.

Wij raden je aan om de nieuwe skill games te proberen om de vernieuwde spelhervattingen onder de knie te krijgen. Nieuwe toevoeging aan de skill games is dat je deze nu ook met z’n tweeën kunt spelen. Soms moet je samenwerken om een goede score neer te zetten, terwijl op een ander moment de strijd met elkaar aangaat.

Physical Play Overhaul

Met Physical Play Overhaul heeft EA Sports de mogelijkheden om fysieke duels uit te vechten uitgebreid. Je kunt nu het lichaam van een speler gebruiken om de tegenstander van de bal af te houden, wat je zowel dribbelend met de bal als voor aannames kan gebruiken. Met behulp van de Frosbite Engine heeft EA ervoor gezorgd dat deze duels er vele malen realistischer uitzien dan in FIFA 16, waar spelers regelmatig in elkaar leken te hangen. Wij zagen dat Zlatan Ibrahimović als een goed aanspeelpunt kon fungeren, door zijn kracht te gebruiken tijdens het aannemen van de bal. Jérôme Boateng zorgde ervoor dat Cristiano Ronaldo met een goede schouderduw van de bal gezet kon worden. Het gebruik van de fysieke duels doe je met de linkertrigger (L2 op Playstation 4 of LT op Xbox One), maar vereist een goede timing. Time je verkeerd, dan gaat de tegenstander er met de bal vandoor.

Active Intelligence System

Zoals we al eerder aangaven is het in FIFA 17 aan te raden om je tactische inzicht te gebruiken om een goede steekbal te geven. Daarbij word je geholpen door de derde vernieuwing in de gameplay, namelijk Active Intelligence System. Deze verandering zorgt ervoor dat medespelers beter zijn in het analyseren van de vrije ruimtes op het veld en loopacties maken naar deze plekken op het veld. Wij zagen Arjen Robben goed naar binnen lopen, waarna hij met een schitterende pass vrij voor de doelman werd gezet. Manchester United rechtsback Antonio Valencia maakte een goede loopactie aan de zijlijn, waarna hij een goede voorzet kon geven.

New Attacking Techniques

De vierde en laatste verbetering aan de gameplay van FIFA 17 wordt aangeduid als New Attacking Techniques. En tijdens het spelen van FIFA 17 merkten wij dat daadwerkelijk, je krijgt meer mogelijkheden om een aanval op te zetten. Dat begint al bij je keeper, waarbij je nu met meer snelheid het spel kan hervatten via een uittrap of -worp. Deze verandering zorgt ervoor dat je een goede counter op kan zetten, maar levert natuurlijk wel het risico op dat je de bal makkelijker kan verliezen.

Als je wel een goede passer hebt gevonden kan je een betere steekbal of voorzet geven, welke je vervolgens gericht naar de grond kunt schieten of koppen. Het was tot FIFA 17 niet mogelijk om bewust de bal naar de grond  te koppen of met kracht over de grond te schieten. Wanneer je gewend bent aan het afmaken van kansen in FIFA 16 zal je niet direct deze veranderingen gebruiken. Als je deze manieren van afwerken onder de knie hebt zal dit zeker helpen om nog meer te scoren.

Bekijk ook deel 2.

Meer in FIFA 17

FUT 17 Team of the Week – Week 52

Jordi14 september 2017

FUT 17 Team of the Week – Week 51

Jordi6 september 2017

FUT 17 Team of the Week – Week 50

Jordi30 augustus 2017