FIFA 16

[GC15] FIFA 16 Hands-on Gamescom Deel 2

FIFA 16
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

FIFA Benelux heeft op de Gamescom 2015 FIFA 16 kunnen proberen, waarin we verschillende indrukken hebben opgedaan van de game. In deel 1 heb je over de verschillende gameplay onderdelen kunnen lezen. In dit artikel, deel 2, gaan we hierop verder en kijken we naar een aantal andere veranderingen.

FUT Authentic Presentation Vanishing Spray

Animaties en visuele veranderingen

Door het toevoegen van verschillende animaties voor alle verschillende spelonderdelen oogt FIFA 16 opnieuw realistischer dan zijn voorganger. Er zijn nieuwe animaties voor het schieten, koppen en passen van de bal, maar ook voor verdedigende acties. Uiteraard heeft een doelman ook verschillende animaties, welke variëren van het maken van reddingen tot het stuiteren van de bal voordat hij deze uitgooit. Het maken van animaties voor de scheidsrechter is EA dit jaar niet vergeten. Zo zijn er verschillende nieuwe animaties voor het geven van een gele- of rode kaart en zal de scheidsrechter vervolgens dit opschrijven in zijn boekje. Daarnaast zal een scheidsrechter de inmiddels bekende varnish spray gebruiken om de locatie van de bal en muur aangeven bij vrije trappen.

Ook het vieren van een doelpunt bevat meer variatie, doordat EA nieuwe manieren van juichen heeft toegevoegd. Zo kan je dit jaar ook naar een cameraman lopen of een doelpunt vieren met je wisselspelers, wat leuke toevoegingen zijn aan de game.

Aan de gameplay van FIFA 16 zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd en vanzelfsprekend zijn er ook visuele aanpassingen gedaan. Het eerste wat opvalt als je FIFA 16 opstart is dat de donkere uitstraling van de menu’s is ingeruild voor een lichtere variant. Een leuke toevoeging van de menu’s van FIFA 16 is het kunnen veranderen van de achtergrond in de game, waarbij je keuze hebt uit één van de stadions die in het spel aanwezig zijn. Op het moment dat je tussen de verschillende menu’s navigeert, zal je ook verschillende cameraperspectieven van de achtergrond zien.

Bij de wedstrijden is de belichting iets anders dan in FIFA 15, zijn er meer en gedetailleerdere starheads en zijn de 3D-modellen realistischer vormgegeven. Het veld, stadions en publiek zijn niet significant veranderd in FIFA 16, waardoor de game visueel gezien in-game niet heel anders is.

FUT Draft

In de versie die wij op de Gamescom hebben gespeeld was een testversie aanwezig voor FUT Draft, de gamemode die afgelopen week als toevoeging voor FIFA 16 Ultimate Team werd aangekondigd. Je start hierbij met het kiezen van je opstelling en aanvoerder. Voor elke positie op het veld, bank en reservelijst krijg je vijf spelers waaruit je kan kiezen. Waar het niet mogelijk is om gekozen spelers in te ruilen voor andere spelers, is het wel mogelijk om spelers van positie of tussen bank en de opstelling te wisselen. In de demo is het vervolgens mogelijk om tegen alle andere aanwezig ploegen één oefenwedstrijd te spelen.

De gamemode is een leuke toevoeging voor de Ultimate Team liefhebbers, door de veelzijdigheid van spelers waarmee je kunt spelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet over veel coins te beschikken om met behulp van deze gamemode een keer Messi of Ronaldo te kunnen gebruiken.

fifa16_xboxone_ps4_women_germany_lr

Vrouwenvoetbal

Voor het eerst in de geschiedenis van FIFA-serie maakt vrouwenvoetbal haar intrede in de game. Wij merkte tijdens ons eerste potje al direct dat EA veel werk heeft gestoken in het maken van animaties en 3D-modellen voor de vrouwen. De vrouwen ogen namelijk beweeglijker dan de mannen doen in FIFA, waardoor het nodig was voor EA om hiervoor verschillende animaties voor de dames te creëren. Qua speelstijl hebben wij nog niet echte verschillen gemerkt tussen het vrouwen- en mannenvoetbal in FIFA 16.

Waar FIFA 16 beschikt over 450 nieuwe starheads, hebben de spelers van de acht vrouwenteams allemaal een foto-realistische starhead. Het haar van de speelsters, net als de mannen met lang haar, beweegt dynamischer aan de hand van de bewegingen die gemaakt worden, in tegenstelling tot het vrij statische haar in FIFA 15.

Op de Gamescom merkten we dat er steeds meer vrouwelijke gamers zijn, welke het toevoegen van de vrouwenteams met gejuich zullen ontvangen. Doordat er slechts acht vrouwenteams aanwezig zullen zijn, vragen wij ons af of het lang leuk blijft om hiermee te spelen.

 

FIFA-trainer

Om het voor nieuwe gamers gemakkelijker te maken om FIFA 16 te kunnen spelen, introduceerde EA Sports eerder dit jaar FIFA-Trainer. Hiermee krijg je tijdens het spelen tips wat je op dat moment mogelijk zou kunnen doen. Bij een aanval krijg je tips over het schieten- of voorgeven van de bal, terwijl je in defensief opzicht ziet hoe je een tackle- of sliding kan maken.

Als ervaren FIFA-gamers hebben wij deze FIFA-trainer enige tijd aangezet om te kijken naar de feedback die de game geeft. Wij hebben gemerkt dat deze voor de liefhebbers van de game weinig tot geen nieuwe elementen als feedback worden gegeven, waardoor wij de optie (welke je gemakkelijk kan aan- en uitzetten met een druk op de rechterstick) hebben uitgeschakeld.

FIFA16_XboxOne_PS4_FirstParty_StamfordBridge_HR

Conclusie

De verschillende veranderingen zorgen ervoor dat FIFA 16 aanzienlijk anders aanvoelt dan FIFA 15, wat voornamelijk te merken is in de snelheid van het spel. De game is een stuk trager dan FIFA 15, waardoor veel gamers een nieuwe speelstijl zullen moeten aanleren. Het simpelweg op snelheid passeren van een hele verdediging is er in FIFA 16 niet meer bij.

De AI is een stuk slimmer dan in eerdere FIFA’s, wat je zowel in aanvallend als verdedigend opzicht kan merken. Het verdedigen is dynamischer geworden met de toevoeging van fake tackles en verbeterde slidings. Met Moments of Magic hebben wij verschillende schitterende acties gezien, maar schoten voelde in FIFA 16 nog erg wisselvallig. Naast de schoten zal EA ook nog aan de slag moeten met de scheidsrechters en keepers om de gameplay van FIFA 16 te perfectioneren.

FIFA 16 verschijnt op 24 september in de winkels en tot die tijd zal EA nog verschillende vernieuwingen van de game bekend maken. Al het FIFA 16 nieuws volg je uiteraard via Twitter, Facebook en natuurlijk de homepage van FIFA Benelux!

Meer in FIFA 16

FUT 16 Team of the Week – Week 53

Jordi14 september 2016

FUT 16 Team of the Week – Week 52

Jordi7 september 2016

FUT 16 Team of the Week – Week 51

Jordi31 augustus 2016