FIFA 16

[GC15] FIFA 16 Hands-on Gamescom Deel 1

FIFA 16
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Op 6 augustus 2015 reisde FIFA Benelux af naar de Gamescom in Keulen om FIFA 16 voor de tweede keer dit jaar te proberen. Tijdens onze sessie mochten we aan de slag met de demo van het nieuwe deel in de serie. In deze demo mochten we aan de slag met tien verschillende teams, namelijk Chelsea FC, Manchester City, FC Barcelona, Real Madrid, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladback, PSG, Inter Milan, River Plate en Seattle Sounders FC. Hierbij konden we gebruik maken van een drietal stadions, Borussia Park, Santiago Bernabeu en CenturyLink Field. Daarnaast waren er een tweetal vrouwenteams speelbaar, namelijk die van Duitsland en Verenigde Staten. De wedstrijden waren zelf een zestal minuten per helft lang, waardoor we genoeg speeltijd per wedstrijd hadden om het een en ander aan de tand te voelen.

fifa16_xboxone_ps4_gamescom_psg_lr_wm

Snelheid van de game lager dan in FIFA 15

Een veelgehoord probleem van FIFA 15 is dat de snelheid van de game hoog ligt, voor een groep spelers zelfs te hoog. Snelle spelers zijn in FIFA 15 duidelijk in het voordeel, omdat zij zonder al te veel moeite een hele verdedigingslinie kunnen passeren. EA Sports heeft dit ook opgemerkt, waardoor de snelheid van FIFA 16 een stuk lager is dan zijn voorganger. De snelheid van spelers is beter in balans en de algemene snelheid is naar beneden bijgesteld. Omdat spelers nog meer afhankelijk zijn van hun conditie, is het niet meer mogelijk om de hele wedstrijd het veld over te sprinten. Deze verandering zorgt ervoor dat je beter moet timen wanneer je jouw speler(s) laat sprinten.

Bij een actie van Bale bleek hij, zoals je mag verwachten van de snelle vleugelaanvaller van Real Madrid, sneller dan zijn directe tegenstander. Echter, toen Bale van de bal gezet werd en we probeerde terug te sprinten bleek zijn conditie tijdelijk de wensen over te laten. Waar je in FIFA 15 nog gemakkelijk sprintend naar je verdediging was gerend, toont FIFA 16 dat dit een stuk realistischer is.

Passing with purpose maakt het mogelijk om een harde pass of steekpass te geven over de grond. Deze toevoeging is handig als je de vrije man wilt aanspelen of een aanval op te zetten. Spelers met een goede balbeheersing en passing zijn beduidend beter af met deze pass dan spelers die deze statistiek niet hebben. Het is dus goed opletten wanneer je deze pass probeert te geven of dat je beter kan kiezen voor een normale pass.

EA heeft FIFA 16 merkbaar een stuk langzamer gemaakt dan FIFA 15, wat ervoor zorgt dat de game realistischer en beter in balans is. Voor veel gamers zal dit even wennen zijn wanneer zij voor het eerst aan de slag gaan met FIFA 16, maar wij denken dat EA de juiste zet gemaakt heeft.

fifa16_xboxone_ps4_gamescom_rmvatl_lr_wm

Verbeterde aanval én verdediging

De AI (Artificial Intelligence), wat staat voor de slimheid van spelers waar je geen controle over hebt, van FIFA 16 is weer een stap vooruit ten opzichte van FIFA 15. Zoals we eerder dit jaar schreven, heeft EA verbeteringen over het volledige speelveld doorgevoerd. Aanvallend lopen spelers beter vrij, waardoor je gemakkelijker de bal kan afspelen naar een teamgenoot.

De grootste veranderingen van de AI merken we echter in defensief opzicht. In FIFA 15 vroegen wij ons regelmatig af of de verdedigers wel helemaal snapte dat ze ook met een aanvaller moesten meedenken. Verdedigers en middenvelders staan in defensief oogpunt vele malen beter opgesteld. Waar het voorheen gemakkelijk was om een steekbal te geven, zal je hier nu beter keuzes in moeten maken, omdat een verdediger goed met je aanvallers meeloopt. Wanneer je met je verdediger 1 op 1 staat met een aanvaller helpen de nieuwe slidings, waarbij je kan kiezen of je verre sliding doet, of een sliding waarna je snel weer opstaat bij het onderscheppen van de bal. Ook de staande tackles zijn aangepast. Met een fake tackle kan je de tegenstander op het verkeerde been zetten, waarna je met een gewone tackle de bal kan afpakken.

Met de veranderingen in de snelheid en passing van FIFA 16 waren wij erg benieuwd naar de veranderingen bij het dribbelen. Door de tragere manier van spelen is ook het dribbelen aanzienlijk langzamer, hoewel dit nog steeds vloeiend aanvoelt. Wij merkte echter ook een nadeel voor FIFA-skillers, want skillmoves voelde aanzienlijk minder effectief aan. Om de balans tussen dribbelen en passen goed te kunnen krijgen denken wij dat het nodig is om skillmoves wat te verbeteren.

No touch dribbling is één van de nieuwe toevoegingen op gameplay gebied van FIFA 16, waarbij je zonder de bal te verplaatsen schijnbewegingen kan doen met je speler, zowel rennend als stilstaand. Tegen de AI hebben wij gemerkt dat deze schijnbewegingen nog niet heel zinvol zijn. Ook tegen een menselijke tegenstander zijn de resultaten van deze schijnbewegingen wisselvallend. Soms leg je je tegenstander helemaal in de luren, terwijl hij de andere keer erg gemakkelijk met de bal er vandoor gaat. Een goede afwisseling in je moves is dus cruciaal. Wij kunnen ons wel voorstellen dat skillmoves in combinatie met no-touch dribbling erg mooie acties op kan leveren.

Prachtige acties en wisselvallige schoten

Met de introductie van Moments of Magic hoopt EA dat er meer hoogtepunten tijdens een wedstrijd kunnen ontstaat, welke wij meermaals gezien hebben. Zo zagen wij een prachtige panna van Cristiano Ronaldo, schitterende balaanname van İlkay Gündoğan en een schot achter het standbeen van Zlatan Ibrahimović bijna in het doel verdwijnen. De prachtige acties zorgen ervoor dat er meer sensatie is tijdens een wedstrijd, zonder dat deze te vaak voorkomen dat het onrealistisch wordt.

In FIFA 16 is ook de manier van schieten veranderd, waardoor je meerdere manieren kan krijgen waardoor een speler een bal binnen schiet. Tijdens onze speelsessie kwamen we enkele schitterende doelpunten tegen, maar ook schoten die erg matig en zacht richting het doel rolde. Deze zachte schoten zorgde voor veel verbazing en irritatie. Ondanks dat de schotbalk ver was opgelopen was dit niet te merken uit het rollertje dat geproduceerd werd door de speler. Wij hopen ook dat EA in de komende weken tot de release gebruikt om een betere balans hier in te vinden, waardoor dit soort momenten minder voor gaan komen.

fifa16_xboxone_ps4_gamescom_mancityvchelsea_lr_wm

Scheidsrechters en keepers nog wat tweaken

Een ander onderdeel van FIFA 16 wat bij ons voor veel verbazing zorgde waren de scheidsrechters, welke heel erg mild waren in de testversie. Verschillende grove overtredingen werden niet bestraft, terwijl wij zelf aan een rode kaart dachten. Ook bij andere overtredingen verwachtten wij op z’n minst een gele kaart, maar gaf de scheidsrechter slecht een vermaning of liet hij het spel zelfs doorgaan.

Ook de keepers verdienen nog wat tweaks in FIFA 16. Hoewel de doelmannen beter zijn dan in FIFA 15, hadden wij nog regelmatig het idee dat hij meer moeite kon doen om een bal tegen te houden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Keylor Navas, die een bal net boven zijn hoofd in het doel zag verdwijnen. Ook werden er verschillende knappe reddingen gemaakt, bijvoorbeeld door Salvatore Sirigu. De Italiaanse keeper van PSG kon met een katachtige reflex een goed ingeschoten vrije trap van Marco Reus tegenhouden.

Bekijk ook deel 2 van onze FIFA 16 Hands-on.

Meer in FIFA 16

FUT 16 Team of the Week – Week 53

Jordi14 september 2016

FUT 16 Team of the Week – Week 52

Jordi7 september 2016

FUT 16 Team of the Week – Week 51

Jordi31 augustus 2016