FIFA 16

[E3] FIFA 16 Hands-on

FIFA 16
@fifabenelux

Joost Laurman is al sinds 2005 lid van het team van FIFA Benelux. Hoewel hij op de voorgrond niet meer actief is voorziet hij FIFA Benelux van technisch advies als dat nodig is.

Onlangs was FIFA Benelux te gast in Parijs om daar voor de eerste maal kennis te maken met FIFA 16. Sebastian Enrique, producer van FIFA 16, begon met het vertellen waar FIFA dit jaar allemaal om draait. Een game die in het teken moet staan van moments of magic. Een FIFA waarin balans en authenticiteit moeten zorgen voor een schitterende pot voetbal. Onze interesse is gewekt.

Enrique vervolgt zijn verhaal met kernwaardes waarmee het FIFA developers team heeft gewerkt. Dit zijn drie punten:

  • Innovation across the pitch
  • Compete at a higher level
  • New ways to play

FIFA16_XboxOne_PS4_FirstParty_AtlMadrid_vs_Valencia_HR

Innovation across the pitch

Innovation across the pitch wil niets anders zeggen dan dat er verbeteringen zijn doorgevoerd over het gehele veld. EA heeft dit jaar goed geluisterd naar de community en vaak genoemde ergernissen zijn zoveel mogelijk verholpen. Als voorbeeld noemt hij Messi en Ronaldo, die online vaak op dezelfde wijze worden ‘misbruikt’.

 

Confidence in defending

Dit probleem hebben ze proberen te tackelen door Defense Agility toe te voegen in FIFA 16. Hierdoor zullen spelers zoals Ronaldo en Messi niet langer overpowered zijn en daardoor zal het spel meer in balans zijn. Daarnaast introduceert FIFA 16 Defending as a unit. Spelers zullen voortaan sneller doorhebben dat het spelbeeld veranderd. Bijvoorbeeld een aanval die onderschept wordt door de tegenstander. In FIFA 15 waren spelers vaak te laat, waardoor er grote gaten op het middenveld of op de flanken ontstonden. Dit is nu opgelost.

Het volgende wat Enrique ons laat zien zijn de nieuwe basisprincipes van de tackles in FIFA. Ten eerste zijn er een aantal nieuwe tackle-animaties toegevoegd. Waar je vroeger bij een mislukte tackle geen schijn van kans meer had, kan je nu ingrijpen tijdens het tackelen. Tijdens een tackle kan je op een knop drukken waardoor je speler weer laat opstaan. Daardoor kan je bij een mislukte tackle nu alsnog proberen je fout te herstellen. Ook kan je nu schijntackles uitvoeren om je tegenstanders in de luren te leggen.

Enrique besluit zijn verhaal over de verdediging met de sluitpost in het voetbal. De keepers hebben geen drastische veranderen ondergaan. Wel zijn veel voorkomende problemen klachten vanuit de community verholpen en zijn er wat animaties toegevoegd.

Control the midfield

Het volgende innovatiepunt bevindt zich op het middenveld. Het middenveld werd in FIFA vaak overgeslagen, terwijl in het echt een wedstrijd juist vaak gewonnen wordt op het middenveld. Dat probeert EA dit jaar in FIFA toe te voegen door middel van Interception Intelligence. Middenvelders proberen nu vaker de bal te onderscheppen. Ook zijn er nieuwe soorten passes toegevoegd. Passes waarmee je net even een speler de diepte in kan sturen. Dit soort passes zijn niet zonder risico en kunnen dan ook makkelijk mislukken. Maar het zorgt er wel voor dat je meer risico kunt nemen om mooie kansen te creëren.

 

Moments of Magic

Om nog wat extra mogelijkheden toe te voegen in het passeren van je tegenstander introduceert FIFA 16 no touch dribbling. Dit houdt in dat je met lichaam kunt bewegen zonder dat je daarmee de richting van de bal veranderd. Schijnbewegingen kunnen daardoor een belangrijkere rol gaan spelen. Ook zijn er nieuwe animaties toegevoegd op het gebied van het voorgeven van een bal, is er clinical finishing toegevoegd, wat er voor zorgt dat een speler beter kan inschatten hoe een bal verloopt en daardoor beter kan afmaken.

Verder zijn de spelers op het veld nu beter op de hoogte van waar de bal zich bevindt, heeft EA nieuwe celebrations toegevoegd (waaronder het vieren van een goal met de cameraman) en zijn er een hoop nieuwe skill moves toegevoegd, waaronder de skill move van Crystal Palace speler Bolasie.

Compete at a higher level

Enrique gaat verder met het tweede punt dat hij Compete at a higher level noemt. Dit heeft allemaal te maken met een nieuwe feature in FIFA 16, FIFA Trainer. Met FIFA Trainer kan je tijdens het spelen leren hoe je moet spelen. Je drukt tijdens het spelen op de rechterstick om de trainer-modus te activeren en de speler die je op dat moment geselecteerd hebt krijgt om zich heen allerlei informatie te zien over de mogelijkheden die hij heeft. Dit begint bij de makkelijke controls zoals passes of schieten, maar gaandeweg zal je steeds moeilijkere suggesties krijgen. Daardoor is het voor de ervaren FIFA-speler ook handig. Je kunt nieuwe controls tijdens het spelen leren.

 

New ways to play

FIFA 16 introduceert natuurlijk ook nieuwe manieren om te spelen. Het meest in het oogspringende voorbeeld is misschien wel het vrouwenvoetbal dat dit jaar wordt geïntroduceerd. Om het vrouwenvoetbal in FIFA te krijgen is een aantal jaren gewerkt. In sommige talen moest tot 60% van het commentaar opnieuw worden opgenomen en veel gameplay-elementen moesten opnieuw worden opgenomen om een zo authentiek mogelijke ervaring te brengen. Meer over het vrouwenvoetbal vind je hier.

 

Grafische verbeteringen

Grafisch is FIFA ook weer op een aantal punten verbeterd. Zo zijn er meer momenten van de dag waarop een wedstrijd gespeeld kan worden en veranderd het weer tijdens de wedstrijd. Ook is er dit jaar een speciale kleurblinden modus, waarmee de verschillen tussen de kleuren voor kleurblinden ook duidelijk zichtbaar zijn. Het detail op de gezichten van een spelers is ook weer drastisch verbeterd. De resolutie van de gezichten is 4x groter dan in FIFA 15.

 

Speelsessie

Nadat Enrique zijn verhaal had gelezen mochten wij aan de slag met FIFA 16. Het viel ons direct op dat game er vrijwel hetzelfde uit ziet als FIFA 15. Weinig veranderingen op dat gebied in ieder geval. De eerste wedstrijd vrouwenvoetbal is een feit en het valt ons direct op hoe atletisch de vrouwen op het veld zijn. Daar is alles dan ook wel mee gezegd. Je moet veel meer moeite doen om goed te spelen dan bij de mannen. Een vrije trap rond de 16 meter resulteert in een nieuwe feature die we tijdens het WK werd geïntroduceerd; de scheidsrechters hebben nu een spuitbus. Zo rond de 75ste minuut zijn alle vrouwen ook nog is uitgeput, iets waar EA nog wel wat heeft te tweaken.

De volgende wedstrijd is er eentje tussen de mannen. Je merkt dat er veel meer emotie op het veld is. Tijdens de cutscenes bij spelhervattingen is er een stuk meer interactie tussen de spelers. Er is ook een kleine aanpassingen aan het scorebord. Boven het scorebord staat nu met tekst vermeld wat voor soort wedstrijd je aan het spelen bent. Het zou kunnen dat dit de volledige versie van FIFA 16 niet gaat halen.

De eer van FIFA Benelux is in ieder geval hoog gehouden, want in wedstrijden tegen Gamersnet, PU en Gamer kwam FIFA Benelux als winnaar uit de bus.

Bekijk ook de trailer van FIFA 16 en vergeet ons niet te volgen via Twitter en Facebook.

Meer in FIFA 16

FUT 16 Team of the Week – Week 53

Jordi14 september 2016

FUT 16 Team of the Week – Week 52

Jordi7 september 2016

FUT 16 Team of the Week – Week 51

Jordi31 augustus 2016