FIFA 15

Interview Kazooie94 FIFA 15

FIFA 15
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Vandaag schuift YouTuber Kazooie94 opnieuw aan achter de virtuele tafel van FIFA Benelux voor een interview. Alex, zoals de bekende YouTuber echt heet, mocht laatst op bezoek bij EA in Canada om de volledige versie van FIFA 15 te testen. Net als vorig jaar staat hij ons te woord over zijn bevindingen van de game. Hoe denkt hij bijvoorbeeld over de veranderingen van de gameplay? Gaat het hem nog lukken om skillmoves te gebruiken in FIFA 15 en wat voor tips geeft hij de lezer mee wanneer de volledige game in de winkels ligt? Je leest het in dit interview.

Net als vorig jaar ben jij door EA uitgenodigd om FIFA te komen spelen op het hoofdkantoor van EA in Vancouver (Canada), hoe was dat?
Deze keer was ik met twee andere bekende YouTubers, namelijk FifaRalle en Hjerpseth. Ik denk dat het deze keer nog leuker dan vorig jaar was, aangezien wij maar met z’n drieën waren, en elkaar al sowieso heel goed kende. Het blijft ontzettend vet om op het hoofdkantoor van EA rond te lopen en te voetballen op het speciale voetbalveld bij het kantoor.

Je hebt dit jaar al meerdere versies van FIFA kunnen testen en nu heb je als één van de eerste de mogelijkheid gehad om de volledige versie te spelen, wat vind je van het progres dat gedurende de maanden is gemaakt door EA?
De eerste keer dat ik FIFA 15 heb mogen testen was in Parijs eind mei dit jaar. Het was een hele vroege versie, maar je kon de verschillen met FIFA 14 al wel meteen zien. Vooral grafisch was het stukken beter. Kort daarna was ik in juli weer naar Parijs gegaan en heb ik in principe dezelfde versie gespeeld, maar de tenues waren deze keer ook bijgewerkt. Een maand later in augustus ben ik naar Gamescom geweest en had ik weer de mogelijkheid om twee totaal verschillende versies te spelen. De eerste was de FIFA 15 demo, die op dit moment te downloaden is voor Xbox, Playstation en PC. Dat was ook de eerste keer waarbij ik meteen voelde dat er echt heel veel veranderd was. Met name het schieten en dribbelen. Keepers waren niet al te best als het op afstandsschoten aankwam, maar kansen van dichtbij hielden ze bijna altijd. Eigenlijk vlak daarna heb ik achter de schermen bij EA een versie gespeeld die ongeveer 80% klaar was, wat inprincipe de volledige versie was qua inhoud. Er waren natuurlijk nog wel een aantal bugs die ze moesten fixen, zoals bijvoorbeeld de keepers, maar voor de verder rest speelde het perfect.

De versie die ik bij EA in Canada heb gespeeld, de volledige versie, is stukken beter dan de demo. Vooral het schieten is vele maten beter en datzelfde geldt voor de keepers. De snelheid van het spel zelf is vergeleken met de demo niet echt veranderd, dus dat zal niet gek aanvoelen als je zelf aan de slag gaat met de volledige versie. Ultimate Team daarin tegen is wel iets sneller dan de andere gamemodes, maar dat is elk jaar zo.

Welke verandering in de gameplay ten opzichte van FIFA 14 heeft de meeste invloed in FIFA 15?
Naar mijn mening is dat het dribbelen. Zoals je misschien al kunt zien op de demo is het soms vrij lastig om de tegenstander van de bal te krijgen. Dat komt omdat het dribbelen een klein beetje is veranderd. De bal is nu veel dichter bij de voet van een speler, vergeleken met FIFA 14. Het schieten is ook heel erg anders, maar dat went na een paar potjes wel.

Is dat ook de verandering waar jij het meest enthousiast over bent of is dat een andere (gameplay) verandering in FIFA 15?
Dat denk ik wel aangezien ik het enorm leuk vind om skills te doen, daarbij is het erg handig dat een speler de bal goed bij zich kan houden. Deze verandering is voor mij, en anderen die er van houden om te dribbelen of skills te doen, dus erg ideaal. Alleen denk ik niet dat dit té goed is, EA heeft een goede balans gevonden tussen alle elementen.

Zijn er ook veranderingen of gameplay elementen die jij niet als positief beschouwt?
Eigenlijk heb ik die tot nu toe niet. Er waren er een heleboel in FIFA 14 zoals de kick-off glitch, steekballen door de lucht en het wachten op de ballenjongens tijdens het ingooien. Deze zijn nu gelukkig allemaal grotendeels verholpen.

EA speelt met FIFA 15 veel in op de emotie van zowel het publiek als de spelers op het veld, wat vind jij van de emoties ten opzichte van FIFA 14?
Het is iets wat je meteen merkt als je je eerste wedstrijd speelt. Je merkt gelijk dat het publiek erg enthousiast is en dat zie je ook terug aan de spelers op het veld. Dat is wat ik in ieder geval had. Het publiek en met name ook je medespelers brengen veel meer emotie in het spel, bijvoorbeeld als je een doelpunt maakt. Een erg leuke toevoeging dus.

De Braziliaanse licentie is helaas verdwenen in FIFA 15, terwijl de Turkse competitie teruggekeerd is. Ben jij hier blij mee?
Aan de ene kant niet, omdat ik natuurlijk het liefst spelers gebruik die 5 sterren skill moves hebben en de Braziliaanse competitie nou juist de meeste spelers heeft die dat hebben. Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel weer leuk dat de Turkse competitie terug is. Het liefst had ik ze allebei gehad, maar dat gaat helaas niet!

Je staat bekend als iemand die erg veel FIFA Ultimate Team doet, wat is je indruk van deze gamemode in FIFA 15?
Mijn eerste indruk is heel erg goed. Beter dan vorig jaar, want toen vond ik het echt een drama af en toe.Er zijn een aantal nieuwe features toegevoegd, zoals Friendly seasons, Internationale Tenues, Concept squads en het lenen van spelers. Ik denk dat Ultimate Team dit jaar voor veel verassingen gaat zorgen qua veranderingen. Leuke en minder leuke dingen, maar die moeten nog aangekondigd worden dus dat zal je snel genoeg merken!

Recentlijk heeft EA aangekondigt hard te gaan optreden tegen cheaters in Ultimate Team welke veel in FIFA 14 aanwezig waren. Wat vind jij van deze aankondiging?
Goed! Ik vind dat mensen die het spel oneerlijk spelen gewoon gestraft moeten worden met een ban.
Vorig jaar hadden we veel te maken met mensen die coins kochten in FUT, en dat is precies zoiets wat het spel kapot maakt. Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar door dat waren er zoveel dingen kapot gegaan. Bijvoorbeeld het zoeksysteem voor de transfermarkt. Bijna het hele jaar door waren er daar problemen mee. De webapp op de site van EA moest er ook onder gaan lijden jammer genoeg. Dus ik hoop dat door deze maatregelen de game eerlijker wordt en de problemen veel minder zullen zijn.

Gamers hebben inmiddels de kans om aan de slag te gaan met de demo van FIFA 15. Jij hebt al de volledige versie gespeeld, is daarin veel veranderd? Zijn er bijvoorbeeld dingen waarvan jij zegt dat het verschil zeker merkbaar zal zijn in de versie die in de winkels komt te liggen.
Het schieten en met name ook de keepers zijn veranderd op een goede manier. Er zullen altijd nog bepaalde bugs in de demo versie zijn, maar die zijn als het goed is ook al verholpen. FIFA 15 is een erg grote vooruitgang ten opzichte van FIFA 14, dus ik weet zeker dat iedereen er veel plezier aan zal beleven.

Wij bedanken Alex voor dit interview en raden zeker aan om een kijkje te nemen op zijn YouTube kanaal.

Meer in FIFA 15

FUT Team of the Week – Week 52

Bastiaan9 september 2015

FUT Team of the Week – Week 51

Bastiaan2 september 2015

FUT Team of the Week – Week 50

Bastiaan26 augustus 2015