FIFA 15

Interview FIFA 15 Hands-On Kazooie94

FIFA 15
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Afgelopen week verscheen de eerste FIFA 15 hands-on van FIFA Benelux op onze website. De Nederlandse YouTuber Kazooie94 was eveneens aanwezig bij de FIFA 15 speelsessie in Parijs en vandaag hebben wij een interview met hem om de aangekondigde veranderingen van de nieuwe FIFA te bespreken.

Net als Chris van FIFA Benelux was jij recentelijk in Parijs voor je eerste kennismaking met FIFA 15. Wat was je eerste indruk van de game?

In de presentatie van Nick Channon en Sebastian Enrique werd ons verteld dat het publiek en de emotie van de spelers veel invloed zullen hebben in de game, waar ik dus erg benieuwd naar was. Als je de game start merk je de grafische verbeteringen aan het publiek, de nieuwe digitale reclameborden langs het veld en het gras. Op het gras zie je de voetstappen van de spelers ontstaan gedurende de wedstrijd, waardoor het veld wat slijt. In de regen is dit effect nog beter, waardoor het gras nog mooier wordt.

Qua gameplay lijkt het alsof de game iets vloeiender is, zoals dit ook het geval is bij de 2014 FIFA World Cup game en FIFA 14 Ultimate Team, waardoor het in mijn ogen wat sneller en vloeiender speelt. EA gaf aan dat de game in z’n totaliteit niet sneller is dan FIFA 14, maar dat passen wel wat sneller gaat.

FIFA15_XboxOne_PS4_Messi_AuthenticPlayerVisual

 

In FIFA 15 ligt de nadruk op de emoties van de spelers en grafische verbeteringen, merk je dit als je aan het spelen bent?

De emoties van de spelers en het publiek merk je als je aan het spelen bent, bijvoorbeeld als je een belangrijke wedstrijd speelt in je carrière of een finale van Ultimate Team. Het publiek zal fanatieker zijn in het aanmoedigen van hun favoriete team, terwijl spelers beter hun best doen. De spelers zullen door hun winnaarsmentaliteit wellicht wat opgefokter reageren, waardoor zij sneller een gele kaart zouden kunnen krijgen. Dit kan wellicht een nadeel worden voor je tegenstander in een online wedstrijd, wanneer je eigen spelers meer gebrand zijn op de overwinning. Helaas heb ik deze belangrijke wedstrijden nog niet kunnen testen. De emotie merk je ook terug in het juichen na een doelpunt. In FIFA 15 kan je namelijk met tien man juichen, in plaats van de twee in FIFA 14. Een voorbeeld hiervan is dat na een doelpunt de spelers gaan stapelen.

Het grafische aspect van FIFA 15 is beter dan FIFA 14, zoals eerder gezegd door het publiek, reclameborden en het gras. Ook de spelers zelf zien er gedetailleerd uit, zoals de lichaamsbouw van spelers. EA heeft ons een voorbeeld laten van Arsenal-speler Santi Cazorla, die in FIFA 14 nog erg brede rugbyschouders heeft, in FIFA 15 is deze lichaamsbouw veel realistischer. Bepaalde spelers zien er hierdoor veel atletischer uit, waar anderen er veel sterker uitzien. Deze grafische verschillen zijn zeker een verbetering ten opzichte van FIFA 14, maar nadat je een aantal potjes gedaan hebt zal je daar al aan gewend zijn, waardoor deze minder opvallend zijn.

 

Natuurlijk zijn niet alleen de grafische aspecten en emoties in FIFA 15 anders dan in FIFA 14. Wat vind je anders aan de gameplay?

De verschillende tactieken, De bus parkeren’, ‘In The Mix’ en ‘Tijdrekken’, spelen in op de emotie van de spelers en het publiek en kunnen ook zeker het verschil maken in de wedstrijd. Ik ben wel benieuwd wat er zal gebeuren als je online een snel tegendoelpunt krijgt, bijvoorbeeld of iedereen dan gelijk à la Chelsea de bus parkeert en zich puur gaat richten op verdedigen. Ook kan je door de tactiek ‘In The Mix’ je centrale verdediger laten doorschuiven naar het middenveld om vanaf daar een steekbal te geven naar de aanvallers. In FIFA 14 waren deze steekballetjes erg goed en het is nog maar de vraag of deze in FIFA 15 net zo goed zullen zijn.

Zoals bij de eerste vraag aangeven, lijkt de gameplay wat sneller, wat de game vloeiender laat spelen. Ook de man-op-man duels zijn beter uitgewerkt in FIFA 14, zo kan je iemand van de bal duwen of shirtje trekken als hij op snelheid dreigt op de keeper af te gaan. Ook de verdedigers, zoals de centrale verdediger van FC Barcelona Gerard Piqué, zijn verbeterd in FIFA 15. Ondanks dat hij niet de snelste is zal hij zich erg goed weten te positioneren waardoor het moeilijk wordt voor de snelle tegenstanders om het hem lastig te maken. In FIFA 14 vond ik dit niet het geval, daarbij was een verdediger namelijk alleen goed wanneer hij snel was.

Ook het Teammate Control-systeem in FIFA 15, waarbij het tijdens een vrijetrap, inworp of hoekschop, mogelijk wordt om vrij te lopen met één man werkt erg goed. Hier kan je goed gebruik van maken als je bijvoorbeeld een goede kopper op z’n plek wilt zetten bij een corner, omdat je in FIFA 14 nog wel eens last had dat uitgerekend de kleinste man uit je team op die positie stond.

De video die Kazooie94 maakte na zijn FIFA 15 Hands-On in Parijs

In FIFA 14 vonden veel mensen onder andere steekballen en kopballen uit corners veel te goed, wat viel je hierover op in FIFA 15?

Na de presentatie gaf EA aan dat de steekballen in FIFA 14 erg goed zijn, waarbij ze in FIFA 15 meer balans willen aanbrengen. De kopballen in FIFA 15 waren ook niet zo sterk als in FIFA 14, waardoor ik uit de 25 corners die ik kreeg maar één keertje wist te scoren. Dat was nota bene niet eens met een kopbal, maar met een omhaal.

 

Je staat bekend als iemand die veel gebruik maakt van de verschillende skillmoves in FIFA 14. Kan je net zo gaan skillen in FIFA 15 of is het moeilijker voor je geworden?

Het is in FIFA 15 niet moeilijker of makkelijker geworden om skillmoves uit te voeren. Wel heb ik twee nieuwe skillmoves gezien, één uit de 2014 FIFA World Cup game (the spin) en de reverse elastisco chop. Deze zijn ook in mijn FIFA 15 video te zien, waarin ik ook vertel over de speelsessie in Parijs.

FIFA15_XboxOne_PS4_AuthenticPlayerVisual_Messi

EA heeft nog enkele maanden de tijd om de game te verbeteren en voor het toevoegen van nieuwe features, welke zou jij graag willen zien?

Ik zou graag willen dat het mogelijk is om spelers van vrienden te lenen op Ultimate Team, zodat je met bepaalde goede spelers kan spelen zonder dat je deze zelf hoeft te kopen. Tevens hoop ik voor Ultimate Team dat de transfermarkt nog meer zoekfilters krijgt, nationale tenues gekozen kunnen worden en er nog meer opstellingen beschikbaar zijn.

In FIFA 15 verandert het gras gedurende de wedstrijd, maar het lijkt me ook erg gaaf als dit zou gebeuren met het weer en daglicht. Zo lijkt het me leuk om in een zonnige namiddag te beginnen aan de wedstrijd en te eindigen in een wedstrijd waarin het al donker is en een beetje aan het regenen.

Tot slot hoop ik dat bij corners, net zoals dat het geval is in de 2014 FIFA World Cup game, standaard tactieken zijn. Hierbij is het onder andere mogelijk om met veel man op het doel af te rennen of de keeper in de weg te lopen. Ook voor vrijetrappen zou dit natuurlijk erg handig zijn.

 

Wij willen Kazooie94 erg bedanken voor zijn tijd en de antwoorden op onze vragen. Vergeet hem ook zeker niet te volgen op Twitter en zijn YouTube kanaal voor de verschillende FIFA-video’s die hij maakt.

Meer in FIFA 15

FUT Team of the Week – Week 52

Bastiaan9 september 2015

FUT Team of the Week – Week 51

Bastiaan2 september 2015

FUT Team of the Week – Week 50

Bastiaan26 augustus 2015