FIFA 15

[GC14] FIFA 15 Hands-on Gamescom

FIFA 15
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Gisteren reisde FIFA Benelux op uitnodiging van EA naar de Gamescom in Keulen om aan de slag te gaan met FIFA 15. Namens FIFA Benelux bezochten Bastiaan & Jordi de grootste gamebeurs van Europa om voor de eerste keer FIFA 15 te testen. In de speciale Community Lounge van EA konden we aan de slag met zowel de Playstation 4, Xbox One als PC-versie van de game die op 25 september in de Nederlandse en Belgische winkels zal liggen. De PC-versie vanaf FIFA 15 zal hetzelfde zijn als die van de PS4 en X1, in tegenstelling tot FIFA 14. In FIFA 15 ligt het speerpunt voornamelijk op emotie, zowel van de spelers op het veld als de belevenis van jou als speler van FIFA. Wij zullen in dit artikel enkel FIFA 15 op de bovengenoemde consoles beschrijven, op andere consoles kan de ervaring anders zijn.

fifa15_xboxone_ps4_dynamicmatchpresentation_dortmund_goal_wm.min

Beleving

Met de introductie van de Playstation 4 en Xbox One afgelopen jaar kende FIFA 14 ook de eerste FIFA op de nieuwste generatie consoles welke in staat was tot betere prestaties dan voorheen, wat onder andere terug te zien was in het grafische aspect van de game. FIFA 15 doet daar echter nog een schepje bovenop. De game ziet er erg gelikt uit, wat je terugziet aan het publiek, de spelersmodellen en verbeterde reclameborden. De nieuwe spelersmodellen zorgen ervoor dat spelers er atletischer uitzien dan voorheen, waardoor je nog meer verschillen ziet tussen bijvoorbeeld Lionel Messi en Zlatan Ibrahimović. De mooiste toevoeging op het grafische gebied van FIFA 15 zijn de velden van het stadion, waar je gedurende de wedstrijd verschillende voetstappen ziet staan. Ook een sliding resulteert in een aangetast veld. Ook het opspatten van water en modder, wat overigens ook op de tenues van de spelers zichtbaar kan worden, zorgen ervoor dat het erg realistisch oogt. De wedstrijdpresentaties zien er zeer verzorgd, waarbij onder andere kleine filmpjes zijn toegevoegd welke je tijdens een dood spelmoment, in de rust of na een wedstrijd kan zien. Hierbij moet je denken aan grensrechter die in beeld komt bij een buitenspelsituatie, de reactie van een speler na het scoren of missen van een doelpunt of de opkomst van spelers op het veld. Doellijntechnologie is, net als in het echt, toegevoegd aan FIFA 15.

rsz_1rsz_fifa15_xboxone_ps4_agilityandcontrol_liverpool_vs_napoli_wm

Ook op het audio-gebied van FIFA is het nieuwste deel in de FIFA-serie weer een verbetering van haar voorganger. De Engelse commentatoren van FIFA 15 hebben weer flink wat nieuwe teksten ingesproken, waardoor zij veel informatie over de wedstrijd kunnen vertellen.  Naast het Engelse commentaar zullen er weer verschillende andere talen worden gesproken door commentators uit andere landen, waaronder Nederland zoals je gewend bent, dit hebben we echter niet kunnen testen. Het publiek in het stadion zal je gedurende wedstrijd steunen met gezang zodat je een mentale boost krijgt of je tegenstander geïmponeerd wordt.

 

Gameplay

FIFA bevat al jaren een stabiele basis op het gebied van de gameplay, maar toch was er in de community wat onvrede over kopballen en steekballen die in FIFA 14 te goed zouden zijn. In FIFA 15 is een goede balans gevonden, waardoor alle verschillende soorten speelstijlen mogelijk zijn zonder dat er één beduidend het beste is. Dat wil niet zeggen dat er niks gebeurd is met de overige manieren waarop je de wedstrijd kan spelen. De passes zijn door nieuwe mechanieken nog realistischer, omdat er een curve kan ontstaan op de manier hoe je de bal raakt. Dit wil niet zeggen dat dit altijd een voordeel is, een kwalitatief minder speler zal er langer over doen om de bal goed te raken. Het loont dus om bij het uitkiezen van je spelers te kijken naar de pass-statistieken van een speler, waar in FIFA 14 vrijwel elke speler een uitmuntende pass kon geven.

Dribbelen in FIFA 15, met bijvoorbeeld Messi, is in FIFA 15 verbeterd

Dribbelen in FIFA 15, met bijvoorbeeld Messi, is in FIFA 15 verbeterd

Niet alleen het passen voelt in FIFA 15 realistischer dan in FIFA 14, dit is namelijk ook het geval als je gaat dribbelen. Een speler zal, door het nieuwe systeem, tijdens het dribbelen de voorkeur geven aan zijn sterke voet, waardoor het dribbelen vloeiender aanvoelt. Lionel Messi is hier een goed voorbeeld van, aangezien de Argentijnse ster van FC Barcelona veelal zijn linkervoet gebruikt tijdens het dribbelen. Waar Messi in eerder FIFA’s vaak niet dermate goed aanvoelde, maakte hij in FIFA 15 een indruk dat hij zijn rating in-game waarmaakt. Het gebruik van skillmoves voelt ook vloeiender aan, wat door veel skillers gewaardeerd zal worden. Het gebruik van skillmoves zorgt ervoor dat je meer mogelijkheden krijgt om je tegenstander uit te spelen.

Niet alleen het team dat in balbezit heeft is voorzien van een verbeterde gameplay, want ook verdedigers zijn verbeterd. Een verdediger kan nu een sliding inzetten waarmee hij gelijk zelf het spel kan voorzetten, waar dit tot aan FIFA 14 leidden tot een bal die enkel een andere richting in vloog. De looplijnen, en daarmee de slimheid, van een verdediger zijn getweaked waardoor het minder vaak zal voorkomen dat een speler lucht dekt.

Keepers

Op de Gamescom presentatie van FIFA 15 werd door EA vol trots gesproken over de zogenoemde Next-Gen Keepers, waar EA twee jaar aan gewerkt heeft. Het systeem stelt keepers in staat beter een beslissing te laten nemen, bijvoorbeeld of een bal opgepakt kan worden of moet worden weggeschoten. Voorheen moesten keepers in FIFA een actie volledig uit te voeren, waardoor zij niet konden anticiperen op een bal die werd aangeraakt, iets dat nu wel mogelijk is. Met een groot aantal nieuwe animaties zorgt het ervoor dat keepers nu veel meer verschillende soorten reddingen kunnen uitvoeren, waardoor ook het aantal doelpunten dat je scoort groter lijkt te worden, bijvoorbeeld door te keeper door de benen te schieten.

In de FIFA 15 versie die wij gespeeld hebben waren we onder de indruk van de variatie in reddingen van een keeper. Waar we echter totaal niet van onder de indruk waren was het niveau van de keepers, deze maakten namelijk erg veel lompe fouten en zorgde daardoor voor veel knullige doelpunten. In de presentatie die wij kregen van Sebastian Enrique,  producer van FIFA 15, vertelde hij dat EA op de hoogte is van het probleem en dat dit nog aangepakt zal worden. Of dit in de demo van FIFA 15 al gefixed zal zijn is helaas onbekend.

Teammanagement

FIFA staat al jaren bekend van het eenvoudige teammanagement-scherm, totdat afgelopen week het nieuwe teammanagement-scherm werd aangekondigd. In FIFA 15 kan je de positie van je speler nauwkeurig aanpassen net als nieuwe instructies die je een speler kan meegeven. Een voorbeeld van een instructie is bijvoorbeeld dat je je spits de opdracht kan geven om als aanspeelpunt te dienen of juist de diepte zoekt. Ook het opkomen of juist achterin blijven van een vleugelverdediger is hier een voorbeeld van.

Het nieuwe uiterlijk van teammanagement met spelersrollen.

Het nieuwe uiterlijk van teammanagement met spelersrollen.

De instructies spelen daadwerkelijk een rol in de gameplay, want je merkt daadwerkelijk dat spelers zich anders gaan gedragen. Samen met de toevoeging van het opslaan van je opstelling, inclusief tactieken, spelersrollen en instructies, verwachten wij dat dit een uitkomst is voor veel carrière mode spelers.

rsz_fifa15_xboxone_ps4_authenticplayervisual_higuain_wm

Conclusie

FIFA Benelux heeft enkele uren de gameplay van FIFA 15 kunnen testen, waardoor een vrij goed beeld is ontstaan van de gameplay. De game speelt erg vloeiend en er is een goede balans gevonden in de verschillende speelstijlen. Kopballen en steekballen zijn niet meer zó goed als in FIFA 14, terwijl het passen en dribbelen realistischer aanvoelt. Het enige punt waar we op dit moment erg kritisch over zijn is het gedrag van de keepers, deze maken nog veel te veel fouten. Daarentegen zien de nieuwe animaties van de keeper er erg netjes uit.

Als je nog vragen hebt over de elementen die in dit artikel vermeld staan kan je deze hieronder stellen. De eerder gestelde vragen die niet over de gameplay gaan zullen wij later dit weekend nog behandelen in een ander artikel.

Meer in FIFA 15

FUT Team of the Week – Week 52

Bastiaan9 september 2015

FUT Team of the Week – Week 51

Bastiaan2 september 2015

FUT Team of the Week – Week 50

Bastiaan26 augustus 2015