FIFA 15

FIFA 15 Hands-On Parijs

FIFA 15
Chris
@fifabenelux

Chris van Deuren runt al sinds 1998 de FIFA Benelux site. Sinds dat jaar is Chris al bezig met het schrijven van artikelen omtrent de FIFA-serie, vele events in zowel binnen- als buitenland werden bezocht om de community te voorzien van het laatste nieuws en indrukken van speelsessies. Chris is verantwoordelijk voor de technische en inhoudelijke aspecten van FIFA Benelux

Een tweetal weken geleden was FIFA Benelux in de gelegenheid om voor het eerst kennis te maken met FIFA 15. Chris reisde af naar Parijs waar een presentatie van producers Nick Channon en Sebastian Enrique de opmaat was voor een speelmiddag op de Xbox One en PS4.

Vooraf was medegedeeld dat het bezoek aan Parijs gericht was op Next Gen FIFA 15. Sebastian Enrique start zijn presentatie met een kleine verrassing voor de PC-fans. De Ignite engine die gebruikt wordt op de PS4 en Xbox One komt dit jaar ook naar de PC.

Zoals elk jaar wordt door het ontwikkelteam in Vancouver een slogan of wel motto bedacht, welke tijdens de ontwikkeling centraal staat.

“Football is the greatest drama on earth and FIFA 15 puts fans center stage, allowing them to feel the emotion and intensity of the world’s greatest sport.”

Voetbal is het grootste drama op aarde en FIFA 15 zet de fans er midden in, om hun de emotie en intensiteit van de grootste sport op de wereld te laten voelen.

FIFA15_XboxOne_PS4_Messi_AuthenticPlayerVisual

Emotionele intelligentie

In de afgelopen jaren lag de focus voornamelijk op de gameplay, dit jaar gaat er veel aandacht uit naar emotie en de beleving van de wedstrijden. Alle 22 spelers die op het veld staan zullen middels emotionele intelligentie met elkaar in verbinding staan. In een filmpje zien we wat er gebeurt als een speler een eigen goal maakt, en als een speler in de laatste minuut de winnende treffer maakt. Deze emotie zal geen invloed hebben op de gameplay, maar maakt de game wel realistischer. De emotie wordt door EA tijdens de wedstrijd gebruikt in de tussen filmpjes. Je ziet de uitdrukking op het gezicht van een speler die een grote kans mist of de reactie van de keeper die een geweldige redding maakt. In voorgaande FIFA’s waren de filmpjes vooraf gemaakt en werden na verloop van tijd erg saai, in FIFA 15 zijn de filmpjes dynamisch, de AI zorgt ervoor dat er meer afwisseling te zien is.FIFA15_XboxOne_PS4_AuthenticPlayerVisual_Vidal

Beleving

Voor het eerst zal het mogelijk zijn dat alle 10 de veldspelers het doelpunt vieren nadat je gescoord hebt. Of de keeper hier ook bij aanwezig kan zijn is ons niet geheel duidelijk. Het publiek heeft net als de spelers op het veld emotionele intelligentie. Zo zagen we het publiek in voorgaande FIFA’s emotieloos heen en weer bewegen, in FIFA 15 gaat het publiek met de wedstrijd mee. We zien de supporters van Liverpool op Anfield Road met hun bekende “You’ll never walk alone” gezang, we zien het Bombonera stadion heen en weer bewegen van de op de tribune springende fans, de Man City fans keren hun rug naar het veld om met elkaar sfeer te maken.

FIFA15_XboxOne_PS4_DynamicMatchPresentation_Anfieldcrowd

Het veld

Een van de grootste merkbare wijzigingen is het veld. Waarin we voorheen altijd op grasmatten speelden die niet leken te lijden onder al de 22 spelers is het veld in FIFA 15 tot leven gekomen. Tijdens de wedstrijd blijven de voetstappen van de spelers staan, het veld zal gedurende de wedstrijd slechter worden. Er blijven sporen van de slidings zichtbaar Afhankelijk van het weer gaat dit nog sneller. EA heeft het veld intelligent gemaakt, de gebieden waar weinig gelopen wordt, zoals de gebieden rondom de hoekvlag blijven beter in tact dan het middenveld waar veel gelopen wordt.

Veel kleine details zijn toegevoegd, de hoekvlag beweegt, het net in het doel beweegt weer net iets realistischer dan in FIFA 14. Voor het eerst zullen er LED reclameborden zichtbaar zijn.

FIFA15_XboxOne_PS4_AuthenticPlayerVisual_Messi

Spelers

Nick Channon laat ons zien dat de spelers modellen sterk verbeterd zijn. Met name als je een FIFA 14 speler en een FIFA 15 speler naast elkaar ziet is het verschil goed zichtbaar. Waar in FIFA 14 de schouders nogal onnatuurlijk leken is deze nu zichtbaar realistischer. Volgens Nick moet dit ook tijdens de gameplay in de 1-op-1 duels voelbaar zijn.

FIFA15_XboxOne_PS4_AuthenticPlayerVisual_Dempsey

Speelsessie

We hebben behoorlijk wat potjes met FIFA 15 kunnen spelen. Opvallend is dat de game al in een behoorlijk vergevorderd stadium is, de graphics en atmosfeer in het stadion zien er zoals we van FIFA gewend zijn schitterend uit. De game speelt lekker weg, de gameplay lijkt iets sneller dan FIFA 14. Alhoewel dat de komende maanden nog getuned kan worden.

De nieuwe gameplay features zijn minder overheersend aanwezig dan in vorige versies. Tijdens de hoekschop is het mogelijk om de speler die de bal aanneemt te selecteren en hem op een juist plek te zetten alvorens de hoekschop te nemen.

In de rust en aan het einde van de wedstrijd worden de hoogtepunten van de wedstrijd getoond. Door de emotionele intelligentie en de door de AI is dit minder eentonig dan in FIFA 14. Je krijgt het idee naar een echte samenvatting te kijken, waarin je niet enkel de goals ziet, maar ook de gemiste kansen en de reacties van de spelers.

De spelers lijken net iets beter te bewegen, waar het in FIFA 14 soms nog wat lang duurt voor een speler omdraaide, in FIFA 15 lijkt dit alles wat meer responsive. Een van de nieuwe team tactics “Park the Bus” hebben we uitgeprobeerd, je speelt hierbij volledig verdedigend, de tactic is vernoemd naar het spel van Mourinho’s Chelsea.

Het is nog lastig om een goed oordeel te vellen over FIFA 15. Met nog een kleine 3 maanden te gaan lijkt het team in Vancouver weer een aantal goede stappen naar de ultieme voetbalgame te zetten. Of de verbeteringen de game voldoende kunnen dragen zal de komende maanden moeten blijken. Over gamemodes, zoals Ultimate Team, online mogelijkheden en de carriere mode, is nog niets bekend gemaakt. Wanneer deze bekend gemaakt worden zal je deze uiteraard vinden op FIFA Benelux.

Vragen

Mocht je vragen hebben over de speelsessie, laat het ons dan weten door een reactie achter te laten.

Meer in FIFA 15

FUT Team of the Week – Week 52

Bastiaan9 september 2015

FUT Team of the Week – Week 51

Bastiaan2 september 2015

FUT Team of the Week – Week 50

Bastiaan26 augustus 2015