FIFA 14

FIFA 14 Hands On: Verbeteringen aan Ultimate Team

FIFA 14
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Iedere maand geven de FIFA-producers een update rondom de ontwikkelingen van FIFA 14 aan de pers en community in binnen- en buitenland. Twee weken geleden was het tijd voor de juli-update en namens FIFA Benelux reisde oudgediende Joost naar Parijs af om daar de laatste ontwikkelingen zelf te ondervinden.

FUT14_Xbox360_PS3_PC_Official_Squad_WM

De juli-update stond in het teken van FIFA Ultimate Team (FUT). Tijdens de presentatie die aan ons werd gegeven, werd er afgetrapt met wat feiten; de FIFA 14 preview die wij zouden spelen is 75% af. Dat betekent dat er nog anderhalve maand resteert voor de laatste 25% te fixen en finetunen. Daarnaast werd het al snel duidelijk dat het team van EA Sports trots is op FUT. FUT is namelijk uitgegroeid tot het populairste speltype in FIFA. Tot nu toe zijn er 3,5 miljoen wedstrijden gespeeld en zijn er dagelijks 17 miljoen transfers. Behoorlijke cijfers dus.

Benieuwd naar de verbeteringen aan Ultimate Team in FIFA 14? Lees het hele artikel.

Door de grote populariteit heeft EA ook extra motivatie om FUT uit te breiden en te verbeteren. Er is daarom goed naar de community geluisterd. Met de meest voorkomende feedback vanuit de community is het team aan de slag gegaan.

  • Nieuw uiterlijk
  • Chemistry Styles
  • Verbeterde zoekfunctie
  • Community features

Nieuw uiterlijk
Ultimate Team heeft een vernieuwd uiterlijk gekregen. Er is voortgeborduurd op de al bestaande ‘Metro-style’. Blokken waarin je informatie krijgt. De overige menu’s in FIFA zijn nu ook voorzien van deze stijl. Ook het uiterlijk van de kaarten is veranderd. De vorm is veranderd, evenals de toevoeging van Chemistry Styles, waarover later in dit artikel meer. De spelers die zeldzamer zijn hebben een glanzend effect, net zoals in FIFA 13, echter de vorm van de kaartjes bij de gebruikelijke spelers is veranderd, zoals hieronder te zien is bij Thomas Vermaelen, de Belgische verdediger van Arsenal..

FUT14_Xbox360_PS3_PC_Fullback_Press_WM FUT14_Xbox360_PS3_PC_Fullback_Press_Chem_View_WM

Chemistry Styles
Dit is misschien wel één van de ingrijpendste veranderingen in FUT. Op iedere speler kan je voortaan een Chemistry Style-kaart toepassen. Met een Chemistry Style krijg je een boost op bepaalde attributen van de speler. Je kunt bijvoorbeeld Lionel Messi een finisher Chemistry Style-kaart geven, waardoor hij iets beter kan schieten en koppen. Hierdoor wordt iedere speler uniek. Je kunt maar één Chemistry Style per speler toewijzen. Sommige van deze Styles zijn zeldzamer dan anderen. Welke Chemistry Styles er allemaal in de game zitten is nog niet bekend. Hier wordt ook nog aan gewerkt.

FUT14_Xbox360_PS3_PC_Messi_Item FUT14_Xbox360_PS3_PC_Pack

In de linker afbeelding hierboven is te zien dat de kaart van Messi de Chemistry Style Sniper heeft toegewezen gekregen, terwijl rechts in beeld het nieuwe uiterlijk van de gouden pakketjes is te zien.

Verbeterde zoekfunctie
FUT krijgt nu eindelijk de zoekfunctie die het verdient. De grootste verandering die is doorgevoerd is dat je kunt zoeken op de naam van een speler. Je kunt een speler die je wilt kopen op de transfermarkt nu ook vergelijken met een speler die je al in je team hebt, of met een andere speler op de transfermarkt. Hierdoor kan je betere keuzes maken in het verbeteren van je elftal.

FUT14_Xbox360_PS3_PC_Defensive_WM

FUT14_Xbox360_PS3_PC_Defensive_Chem_View_WM

Community features
Zoals eerder is beschreven er goed naar de community geluisterd als het om FUT gaat. Het verdwijnen van de single matches online in FUT was een groot gemis in FIFA 13, maar in FIFA 14 keert dit speltype op veler verzoek weer terug. Daarnaast zijn de seizoenen uitgebreid van vijf naar tien divisies. FIFA Ultimate Team blijft dus groeien in FIFA 14. Het nieuwe uiterlijk zorgt voor een frisse uitstraling en de Chemistry Styles zorgen ervoor dat ieder team uniek zal zijn. De verbeterde zoekfunctie is een verademing als je opzoek bent naar een specifieke speler en de uitgebreidere seizoenen zullen nog meer spanning met zich meebrengen. Wij kunnen niet wachten, jullie wel?

Update: EA heeft zojuist twee nieuwe screenshots gepubliceerd van Ultimate Team. Hierin is het menu van de gamemode te zien en ook het veranderen van shirtnummers is in beeld gebracht.

fifa14-fut14-galleryimage4  kit-change-WM

Hands-on
Natuurlijk was er na de presentatie ruim tijd om aan de slag te gaan met FIFA 14, helaas niet met FUT. Inmiddels waren alle teams speelbaar, inclusief de promovendi SC Cambuur en Go Ahead Eagles uit de Nederlandse Eredivisie. Met deze laatste twee teams hebben we niet gespeeld, maar het was toch leuk om deze twee teams al in het spel te zien.

FIFA14_Xbox360_trap_ball_play_WM

Wat direct opviel waren de toevoegingen van nieuwe animaties in het spel. Door deze toevoegingen wordt het spel minder herhaaldelijk en leuker om te spelen. Als een speler een overtreding maakt probeert hij er nog onderuit te komen door zijn handen in de lucht te steken. Af en toe gaat de scheidsrechter hierin mee. De nieuwe schietanimaties, zoals besproken in onze eerste Hands On met FIFA 14, zorgen er ook nog is voor dat je nog mooier kunt scoren.

Aan het einde van de wedstrijd krijg je ook de hoogtepunten in een nieuw uiterlijk te zien. Ook het statistiekenoverzicht na de wedstrijd en het lettertype in het spel zijn van een update voorzien. Het spel oogt frisser en gaat met z’n tijd mee.

FIFA14_PS3_Jostle_for_ball_WM

Wat ook al in de vorige hands-on opviel was dat je geconcentreerd de wedstrijd moet spelen. Zonder concentratie ben je niets. De bal heeft nu vaker de neiging om van de voet van de speler af te springen. De balaanname is van essentieel belang en soms leek het wel alsof er met een stuiterbal werd gespeeld. De bal schoot nog té vaak van de voet af, wat tot heel wat frustraties leed. Hieraan zal in de laatste weken nog wel iets worden gesleuteld.

In de komende weken zal EA ons blijven voorzien van nieuws over FIFA 14, waaronder nieuws over de Next-Gen versie. Blijf FIFA Benelux dus in de gaten houden voor de laatste updates. FIFA Benelux is ook te volgen via Twitter en Facebook, waardoor jij nooit meer iets hoeft te missen.

 

 

Meer in FIFA 14

FUT Team of the Week – Week 49

Bastiaan10 september 2014

FUT Team of the Week – Week 48

Bastiaan3 september 2014

Deadline-dag batch zomertransfers doorgevoerd in FUT 14

Kalax033 september 2014