FIFA 14

David Rutter: Het verschil met de current en de next-gen

FIFA 14
Michelangelo
@fifabenelux

Michelangelo was sinds maart 2013 aan FIFA Benelux verbonden als redactielid, waarin hij zich bezighield met schrijven van artikelen over FIFA 14 en de opvolgers hiervan. Deze redactie-medewerker houdt zich veel bezig met het spelen van FIFA, vooral met het maken van realistische carrières. Is verantwoordelijk voor de Rond de Tafel-serie. In de zomer van 2014 stopte Michelangelo als crewlid van FIFA Benelux.

Eurogamer.net had van de week een interview met David Rutter, executive producer van FIFA 14. Hij verteld over het verschil tussen de huidige en de volgende generaties van de consoles.

FIFA`s 14 next-gen introduceert 1080p beelden, ook wel full HD genoemd. Dit zorgt voor veel realistischer publiek op de banken en geloofwaardiger gedrag van de spelers op het veld. De afgelopen twee jaar heeft een nieuw team in EA`s Vancouver onwijs hard gewerkt aan de FIFA voor de Playstation 4 en de Xbox One. “Een groot deel van die tijd hebben we besteed aan een goedwerkende FIFA en vervolgens zijn we verder gegaan om het te verbeteren”, aldus David Rutter. “De FIFA de je nu speelt, daar hebben we ongeveer 18 maanden voor moeten zwoegen, maar daarvoor zit nog veel meer voorbereiding en bloed, zweet en tranen in verwerkt”.

1080p    1080p    1080p

“Er waren twee dingen die we onmiddellijk deden”, aldus Rutter. “Een daarvan was het upgraden naar 1080p en kijken of dat verschil maakte, omdat 1080p erg duur is. Het zijn namelijk onwijs veel afbeeldingen. We gingen er sceptisch in, maar we waren uiteindelijk erg blij dat we het toch hebben gedaan, omdat het een aanzienlijk groot verschil maakte. Dat was het meest prestigieuze wat we in eerste instantie deden”

“Het tweede deel van het hele next-gen plan was om het gedrag van de spelers op het veld aan te pakken, evenals de minder authentieke delen van de serie. We zijn, waarschijnlijk, altijd aan de voorgrond van animatie technologie in een video game geweest. We hebben nu ongeveer tien keer zoveel animaties op de Xbox One en de Playstation 4, dan nu op de huidige consoles. Ook wilden we het gedrag van spelers verbeteren, net als de AI. Veel rond de fysica en de besluitvorming en ook de manier van bewegen hebben we aangepast en daardoor hebben we nu ook vier keer de verwerking van de beslissing op de next-gen consoles, ten aanzien van de huidige.”

  6   9   12

Rutter ging daarna in iets meer detail in op de manier van spelen, van FIFA 14, op de volgende generatie consoles. “De functie die dit mogelijk maakt heet Pro Instincts, welke is gebaseerd op de verwerkingskracht van de nieuwe consoles, waardoor wij het mogelijk konden maken om de spelers bijna de toekomst kunnen te laten voorspellen. Voorbeeld: Een speler op het veld rent rond en voor hem wordt een tackle uitgevoerd. Voorheen konden er twee dingen gebeuren: Hij raakte een been of hij raakte hem niet. Deze nieuwe generaties consoles hebben we elke nuance van een mogelijke botsing gegeven, waardoor hij zich nu zo zal positioneren dat hij niet zal botsen met zijn tegenstander.”

Sliding    Sliding    Tackle

“De laatste grote toevoeging op de next-gen is het publiek”, aldus Rutter. “In bijna elk interview dat ik de afgelopen jaren heb gehad vroegen ze me wanneer het publiek er eindelijk goed uit ging zien. Er zijn daarin twee belangrijke dingen. Er is goed publiek op de banken en dan heb je nog waarom mensen dat willen. Het publiek moet er namelijk niet alleen goed uit zien, het gaat ook om de atmosfeer en de “ziel” die het stadion daardoor krijgt. De rekenkracht van de nieuwe Xbox en Playstation zorgen voor volledig gerenderd publiek, in plaatst van rij na rij cut-outs.” Volgens Rutter heeft het zelfs een aanzienlijke impact op het spel. “Wanneer je nu omhoog kijkt naar de bovenste rijen van het publiek zie je de mensen daar helemaal los gaan. Zelfs wij, als team, blijven ons telkens verbazen, zo mooi is het gemaakt en ziet het er nu uit. Het heeft weliswaar geen effect op de gameplay, maar de emotie is goed waarneembaar, wanneer je speelt.”

Camp Nou    Camp Nou    Camp Nou
Op de vraag of er ook voor de Playstation een legendarisch FUT-pakket zal verschijnen, wat nu enkel nog voor de Xbox is antwoordde Rutter als volgt: “Dat weet ik niet. Het is voor de duur van FIFA 14. Wat er in de toekomst gebeurt, dat durf ik niet te zeggen, dat ligt mede aan de rest van de wereld.”

Bron

Meer in FIFA 14

FUT Team of the Week – Week 49

Bastiaan10 september 2014

FUT Team of the Week – Week 48

Bastiaan3 september 2014

Deadline-dag batch zomertransfers doorgevoerd in FUT 14

Kalax033 september 2014