FIFA 14

Column Kalax03: Wat mogen en willen we verwachten van Next Gen FIFA?

FIFA 14
Kalax03
@fifabenelux

Van augustus 2013 tot april 2015 was Kalax03 één van de verantwoordelijken voor het posten van nieuws op FIFA Benelux. Door kort op het nieuws te zitten was hij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes van de FIFA-game.

Morgen is het zover, het begin van een nieuwe generatie. De Playstation 4 komt morgen officieel uit in Nederland, de Xbox One is helaas in Nederland uitgesteld naar 2014, terwijl enkele Europese landen de console van Microsoft toch al binnen hebben. Maar wat mogen we los van de full-HD resolutie en spectaculaire omgevingen van de toekomstige FIFA titels verwachten? In deze column zal Kalax03 daar op ingaan.

1074313_10151771098904759_1263963279_o (1)

 

Lees de column.
Wij willen benadrukken dat dit artikel berust op de mening van Kalax03 en dat iedereen hier anders tegenover kan staan.

De huidige FIFA 14 in een Next-Gen jasje

Zoals vele al waarschijnlijk hebben gezien, is er misschien meer tijd in de omgevingen gestoken dan in de kern van de gameplay zelf. Ook Gamesite IGN vond het een indrukwekkende visuele schil bovenop de al bekroonde FIFA serie toevoegen. Wat volkomen begrijpelijk is, want een groot minpunt de afgelopen generatie was het publiek dat er altijd zo levenloos uitzag, en dan moeten we het niet hebben over de graphics daarvan, het lijkt wel op een stuk karton.

http://www.fifabenelux.com/wp-content/uploads/2013/11/publiek.jpg

Toch aardig verschil hé?

Wat mij misschien wel het meest is opgevallen zijn de vele hergebruikte animaties uit de vorige generatie, die uiteraard nog steeds indrukwekkend zijn, maar zoals ik al zei, de kern van de gameplay is nog steeds hetzelfde gebleven. Of dat goed is? Ik kan er wel mee leven, maar sommige spelers verwachten een totaal nieuwe FIFA, daarom vind ik het jammer dat EA Sports die spelers niet compenseert met een 10 euro upgrade voucher/inruil actie naar de Next Gen consoles omdat EA Sports het blijkbaar geen exacte kopie van FIFA 14 op de PS3/Xbox 360 vindt.

Los van dit zijn de omgevingen van de stadions echt prachtig, de kleine details zoals een acties langs de zijlijn van ballenjongens en wisselspers en een echt 3D publiek en de Full HD op 60 beelden per seconde zal het uiteraard een genot zijn om te zien.

 

De toekomstige FIFA titels

Ik neem het EA Sports dus niet kwalijk dat de Next Gen FIFA 14 erg meevalt als het op de gameplay zelf aankomt. Maar wat wij nu allemaal zien is nog maar een voorproefje van hoe het er in de toekomst uit zal zien. Waar de vorige generatie FIFA met o.a. 360 graden dribbelen, de Impact Engine en niet te vergeten de 360 face scans (waardoor spelers levensecht lijken) mee kwam, kunnen we misschien echte nieuwe innovaties zien.

MessiGezichtsuitdrukkingen

Zie de spieren op het gezicht van Lionel Messi samentrekken voor een kopbal (en de bal die ook vervormt) in de EA Ignite trailer, dit is een voorproefje voor de opkomende FIFA titels.

De afgelopen generatie FIFA was nog een kruising tussen simulatie en  arcade stijl, in de laatste FIFA titels ging het meer richting simulatie, maar een simulatie spel is het natuurlijk zeker niet, wel kun je een inschatting krijgen van hoe teams hun spel opbouwen, de spelers hun attributen en vorm maar daar moet meer verandering in komen.

Virtuele Prof met RPG elementen?

Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn om meer aandacht aan Virtuele prof te schenken, gewoon een zo realistisch mogelijke carrière met meer mogelijkheden. Een soort RPG-achtige carrière zou bijvoorbeeld fantastisch zijn, als je een blessure oploopt, je er dan ook daadwerkelijk voor moet trainen om weer op je oude vorm te komen, je de media en je eigen moraal kunt beïnvloeden  door een interactieve persconferentie bij te wonen en daarop vragen te beantwoorden, handtekeningen uitdelen aan fans met kinect of de touchpad van je PS4 controller, dat je kunt fitnessen om je fysieke kracht op te bouwen op verschillende lichaamsonderdelen, een sponsor van een merk zoals Nike krijgen waarmee je schoenen van Nike krijgt en ga zo door.

Interview

Ga in op een interview of zwijg voor en na een wedstrijd, de keuze is aan jou!

Dit zou overigens ook perfect zijn voor carrière, iets wat Football Manager al jaren doet, maar dan helaas in tekst en niet in een 3D wereld, PES is wel beter daarin met de Be a Legend modus en daar zie je wel een 3D manager en bijvoorbeeld scenes waar je de gouden bal wint en ga zo door. Of EA Sports deze kant op wil gaan? Geen idee, maar dit zou ik persoonlijk een sublieme actie van EA vinden.

Harde maatregelen voor de Online modus

Iedereen heeft het vast wel meegemaakt, je wint van een tegenstander, en scoort nog een keer, je tegenstander drukt vervolgens op pauze en je krijgt vervolgens doodleuk te horen dat je tegenstander vrijwillig gestopt is, ‘Rage quit’.

Het wordt ook eens tijd om spelers daadwerkelijk te straffen voor ‘rage quitten’ in online, gewoon een heel simpel systeem, een keer het spel verlaten kan gebeuren door andere factoren zoals internet. Verlaat je voor een tweede keer een wedstrijd, dan krijg je een waarschuwing. Verlaat je het spel drie of vier keer? Dan mag je met teams van maximaal vier en een halve ster spelen en krijg je geen EASFC points. Verlaat je het spel nog vaker? Dan gaat er een halve ster omlaag waardoor je alleen met vier sterren clubs mag spelen en mag je voor 3 uur niet online gamen en ga zo door. Dit is maar een voorbeeld, maar er moeten strengere maatregelen genomen worden door EA Sports. Straffen delen ze ook uit in Ultimate Team, dus waarom ook niet voor Online Seasons? Persoonlijk zou ik dit erg toejuichen.

Rage Quit

 Iemand heeft zijn controller op de grond gegooid…

 Dit was Deel 1 van mijn column, blijf FIFA Benelux in de gaten houden voor het volgende deel.

 

Meer in FIFA 14

FUT Team of the Week – Week 49

Bastiaan10 september 2014

FUT Team of the Week – Week 48

Bastiaan3 september 2014

Deadline-dag batch zomertransfers doorgevoerd in FUT 14

Kalax033 september 2014