FIFA 13

Gameplay verbeteringen FIFA 13

FIFA 13
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Afgelopen week werd de FIFA-community verrast met de eerste geruchten omtrent het nieuwste deel uit de FIFA-serie, FIFA 13. Enkele dagen geleden kreeg FIFA Benelux de mogelijkheid om in een webcast de eerste gameplay details van FIFA 13 te bekijken. De geruchten die eerder uitlekten blijken te kloppen en in dit artikel zullen wij nader ingaan om de vijf grootste gameplay verbeteringen van FIFA 13. Producers van FIFA 13, Aaron McHardy en Nick Channon, besproken wat voor invloed de vernieuwingen gaan hebben op de game.

First Touch Control
Een belangrijke kwaliteit van een voetballer is de controle die hij heeft over de bal, in FIFA 12 werd dit aspect weinig belicht. Elke bal die werd gespeeld naar een medespeler werd zonder problemen aangenomen, waardoor je direct je actie kunt voortzetten. Het ontwikkelteam dat FIFA jaarlijks maakt heeft voor FIFA 13 een belangrijke aanpassing gedaan, waardoor een speler moeite kan hebben om de bal aan te nemen. Wanneer de speler de bal aangespeeld krijgt zal het weer, de snelheid en de hoogte van de bal in combinatie met de technische vaardigheden van de speler bepalen hoe goed de bal wordt aangenomen. Niet alleen je spelers zullen te maken krijgen met de First Touch Control, maar ook de doelman zal hinder aan deze aanpassing kunnen ondervinden. Bij gevaarlijke situaties, waarbij je doelman onder druk gezet kan worden, moet je je afvragen of het verstandig is je doelman te betrekken in een verdedigende oplossing.

Player Impact
In FIFA 12 werd de Player Impact Engine geïntroduceerd waardoor spelers realistischer fysieke duels kunnen uitvechten, uit ervaring bleek dat spelers regelmatig in elkaar bleven haken waardoor lachwekkende, maar zeer onrealistische, situaties ontstonden. Uiteraard heeft EA Sports deze feedback serieus genomen, waardoor veel aandacht is besteed om de onrealistische situaties voorkomen moeten worden. Wanneer spelers in elkaar verwikkeld raken zal één van de spelers wegrollen om vervolgens op te staan en weglopen.

Ook heeft de verbeterde engine tot gevolg dat het verdedigen verbeterd wordt, zo is het mogelijk om een speler de doorgang te blokkeren om kracht te gebruiken en de speler de pas af te snijden. Ook het Push&Pull systeem is hierdoor effectiever geworden dan in FIFA 12 het geval was.

Complete Dribble
In de loop van jaren is het dribbelen in FIFA behoorlijk verbeterd, zo werden de afgelopen jaren het 360-graden dribbelen en Precision Dribbling geïntroduceerd. In FIFA 13 zal het dribbelen opnieuw tot een hoger niveau worden getild door Complete Dribble, waarbij nieuwe mogelijkheden aan het dribbelen zijn toegevoegd. De eerste mogelijkheid is dat een speler, terwijl hij met de bal aan de voet dribbelt, zijn blik gefocust kan houden op het doel van de tegenstander waardoor je niet plotseling richting de grensrechter loopt. Voor de tweede mogelijkheid hebben de ontwikkelaars gekeken naar FIFA Street, waardoor FIFA 13 een eigen variant kent van Street Ball Control, de techniek waarbij je in FIFA Street de bal op dezelfde positie kan houden terwijl je met verschillende schijnbewegingen de tegenstander op het verkeerde been kan zetten. Deze variant is een upgrade van Precision Dribbling en wordt daardoor Precision 2.0 genoemd.

Tactical Free-Kicks
Al jaren zijn vrijetrappen in FIFA hetzelfde, in FIFA 13 zullen echter deze dode spelmomenten veranderingen ondergaan. Nieuw is dat er ditmaal drie spelers achter de bal kunnen plaatsnemen, waarbij jezelf kan invullen hoe deze zich gaan gedragen wanneer de scheidsrechter gefloten heeft. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om twee spelers over de bal te laten lopen waarna de derde man een schot lost op het doel. Mogelijkheid twee is om een speler over de bal te laten lopen om hem vervolgens de bal te geven met de tweede of derde man. Er is door deze nieuwe toevoeging veel variatie mogelijk, echter wanneer jij de voorkeur geeft aan gelijk op doel te schieten is dit uiteraard ook nog mogelijk.

Niet alleen in aanvallend maar ook in verdedigend opzicht zijn de vrijetrappen veranderd. In FIFA 13 wordt het mogelijk om zelf te kiezen hoeveel man in het muurtje staan om vervolgens op te springen of één van de spelers te laten uitlopen wanneer de vrijetrap genomen is. Als verdedigende partij zal het eveneens mogelijk zijn om de muur wat naar voren te bewegen alvorens de vrijetrap genomen is, pas hier echter wel mee op want wanneer de scheidsrechter dit ziet zal een gele kaart volgen. Op een verontruste vraag uit de FIFA community of een speler die al geel heeft hiervoor een tweede gele kaart zal geven was het antwoord als volgt: “De scheidsrechter zal een gele kaart geven aan een speler die nog geen gele kaart achter zijn naam had, heeft echter iedereen in de muur een gele kaart dan zal één van de spelers van het veld worden gestuurd met een rode kaart,” aldus McHardy.

Attacking AI
EA Sports heeft na de release van FIFA 12 veel feedback gehad over de AI, welke volgens vele gamers slimmer mocht worden. De producers zijn hiermee aan de slag gegaan, wat lijdt tot een flink verbeterde AI tijdens een aanval. Als je in het bezit bent van de bal zullen je medespelers slimme loopacties maken om ruimte voor de speler aan de bal maar ook voor zichzelf te creëren. Wanneer een medespeler buitenspel dreigt te lopen zal hij snelheid minderen waardoor de kans aanzienlijk vermindert dat hij buitenspel staat op het moment dat jij hem de bal toespeelt. Slimme looplijnen van spelers met aanvallende intenties moeten ervoor zorgen dat jij kunt aanvallen als je wilt.

Overige verbeteringen
Naast de vijf belangrijkste verbeteringen aan FIFA 13, is er uiteraard nog veel meer verbeterd in de game. Een verbetering, waar leden van FIFA Benelux naar uitkeken, is het feit dat de scheidsrechters in het nieuwste deel van de FIFA-serie slimmer zullen zijn. Verschillende pass-types zijn aan de game toegevoegd, zodat een speler slimmer reageert op hoe een tegenstander staat. Verdedigers zullen in FIFA 13 slimmer zijn als de bal bijna over de zij- of achterlijn rolt waardoor ze de bal zullen afschermen van een tegenstander. Ook mogen nieuwe animaties voor juichen na een doelpunt, schieten en de doelman niet ontbreken. Tot slot kwamen wij nog een zeer leuke verassing tegen in één van de filmpjes, toen we plotseling drie man naast de zijlijn zagen staan. Zouden dit de grensrechter met de trainers van beide teams zijn, spelers die klaarstaan voor een wissel of zich warmlopen? We zullen het gaan meemaken in de komende tijd.

Dit waren tot op dit moment de gameplay verbeteringen aan FIFA 13 die wij konden benoemen, maar uiteraard zal er de komende maanden nog veel meer bekend worden over de game, die dit najaar verwacht wordt. We zijn benieuwd wat jullie, leden en bezoekers van FIFA Benelux, van deze verbeteringen vinden? Laat dus een reactie achter onder dit artikel.

Meer in FIFA 13

Moddingway FIFA 13 mod update

Alex30 juli 2013

Compilatie ”Unlocked Edition II” door Kazooie94

Jordi29 juli 2013

Update: FIFA-spelers bepalen spits van het MLS All-Star team

Kingsls3 juli 2013