FIFA 12

‘Het is een enorme uitdaging’

FIFA 12
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

De Engelse website ComputerAndVideoGames.com heeft met FIFA Creative Director Gary Paterson een interview gehouden over het enorme succes van FIFA 11, maar ook een korte vooruitblik op de nieuwste editie in de FIFA-serie FIFA 12. Onder andere wordt er gesproken over het succes van Personality+, de functie van spelers kenmerken die in FIFA 11 geïntroduceerd is. Ook de mogelijke verbeteringen in de carrière-mode komen aan bod.

Raindog nam het voortouw en vertaalde het artikel, zodat het voor iedereen goed te begrijpen is.

FIFA 11 is dit jaar, alleen al in Groot-Britannië, al meer dan drie miljoen keer verkocht. Daardoor laat het PES, de grote concurrent, achter zich met een ratio van maar liefst 10:1.

Wij hadden een ontmoeting met Gary Paterson, de ‘FIFA Creative Director’, Schot en Aberdeenfan, om meer te leren over hoe EA FIFA 11 aangepakt heeft, waar ze volgens hen goed in geslaagd zijn – of juist niet – en welke lessen er geleerd kunnen worden uit de aankondiging van FIFA 12, terwijl de verwachtingen hoger liggen dan ooit.

Heeft het succes van FIFA 11 je verrast?
Ik was niet echt verrast, maar we waren wel nerveus na FIFA 10. Wanneer je aan de top staat is het een ander soort uitdaging, en ik denk dat dat zo gaat blijven. We hebben bewust gekozen om een beetje meer ‘hardcore’ te gaan, we wilden dat spelers meer zouden nadenken over de manier waarop ze spelen. Maar dan is er nog steeds de stille meerderheid die gewoon een spelletje willen spelen en daar plezier aan willen beleven, en ik denk dat een aantal van de reviews daarop gebaseerd waren.

Hadden de reviewers jullie bedoelingen door?
Sommigen wel, anderen niet. Ik denk dat onze optie-sectie sterk was, maar niet genoeg voor sommigen. Dat is de uitdaging. Die opties waren er om de hardcore-spelers’ zorgen te verlichten, maar we konden daarin niet ver genoeg gaan, omdat we de grote massa niet wilden afschrikken.

Hoe lossen we dit op?
We hebben vrij goed samengewerkt met de community vorig jaar, en ongeveer 35 FIFA-fans zijn hier vorig jaar in april geweest om de eerste versies van het spel te spelen en feedback te geven.
Ze kunnen ons ook via e-mail en via de fora bereiken. We proberen zoveel mogelijk hun wensen in te willigen, maar de grote meerderheid wil hun voetbaldromen doen uitkomen in een spel als FIFA. Stel dat Arsenal 3-2 verslagen wordt door Tottenham – het zou kunnen dat je die uitslag wilt omdraaien. Je wilt niet eerst tien uur leren hoe het spel werkt voordat je wraak kan nemen.

Wat waren de grote bezorgdheid van de hardcore-spelers?
De twee grote opmerkingen van hun kant waren ‘ping-pong’-passing en de hoge druk. Als je dus veel online speelt, merk je dat de echt goede spelers doorlopend zullen passen zonder de bal te verliezen, en als ze moeten verdedigen gebruiken ze doorlopend hoge druk, waardoor jouw spelers geen kans krijgen om de bal te controleren. Dus de pressing is te sterk, uithouding te zwak, en passing te gemakkelijk. We hebben het uithoudingssysteem aangepast, maar het is nog niet wat de hardcore spelers willen.
We hebben ook pro-passing geïntroduceerd, waardoor er meer contextuele fouten en meer fouten gerelateerd aan de kenmerken van de spelers gemaakt worden. Het punt blijft echter dat we een spel moeten blijven maken dat door iedereen goed gevonden wordt.

Hoe hebben mensen gereageerd op het Personality Plus-systeem?
Zowel positief als negatief. Ik denk dat sommigen de waarde er wel van inzagen, terwijl anderen – vooral de hardcore-gamers – wouden dat we ook daar verder in zouden gaan. We hadden mischien meer visuele aanwijzingen in Personality Plus moeten stoppen, want momenteel zijn er te veel dingen die wel gebeuren maar gewoon niet zichtbaar zijn. We hadden een database tijdens de ontwikkeling die alle effecten van alle spelerskenmerken groepeerde, en die was erg groot. Maar ik vrees dat de visuele aanwijzingen, of mischien de aanwijzingen van de commentatoren, vergeten zijn. We hebben die nodig om meer mensen te overtuigen dat het systeem wel degelijk werkt.

Hoe denk je dat dat praktisch zou werken?
We zouden Andy Gray (commentator, nvdr.) iets als ‘hij zocht daar duidelijk het gat, maar …’ kunnen laten zeggen bij een mislukte doorsteekpas. Een andere optie is het gebruiken van herhalingen – wat info laten zien over wat de bedoeling was en wat fout ging, bijvoorbeeld. ’t Is moelijk om toe te geven, maar ik denk dat dat het ene aspect is waarin PES beter was dan ons. De uitdaging voor EA is dat wij bijna 700 teams in FIFA hebben. Wij moeten veel meer spelerskenmerken verwerken dan PES, en soms zullen die dus subtieler zijn dan in PES.

Heeft het commerciële en kritische succes een invloed op hoe jullie aan FIFA 12 werken?
Het zorgt ervoor dat het een enorme uitdaging is voor ons. We moeten ons afvragen in welke mate we veranderingen aanbrengen. Gaan we fundamentele dingen veranderen aan de manier van verdedigen? Of aan het schiet- of pas-systeem? Dit jaar hebben we 8.5 miljoen gebruikers die weten hoe FIFA werkt, en die daar van genieten. Als we te veel gaan veranderen en zeggen ‘er is geen knop om druk te zetten’, hoe gaan mensen daarop reageren?

Hoe kan je de sfeer in de managermode verbeteren?
Ik denk dat gameplay moeilijker wordt om steeds te verbeteren, en dat we juist in de sfeer en het gevoel van een speeldag moeten investeren. Ik denk dat het idee om verhalen in de managermode te krijgen ook iets is waar EA zeer in geïnteresseerd is. Het gaat erom een voetbalwereld te creëren waar je jezelf in kan onderdompelen, zoals bijvoorbeeld het hele verhaal over Rooney (de contractverlengingen die de media vorig jaar domineerden), dat is zeker interessant voor ons. We zijn momenteel aan het broeden op dingen om de speler mee bezig te houden terwijl de transfermarkt gesloten is.

Wij zijn benieuwd hoe de community denkt over de ontwikkeling van FIFA 12, gaat het een gigantisch succes worden? Of blijft FIFA 11 toch de meest verkochte game in de reeks van FIFA?

Meer in FIFA 12

Tweede facepack Marius voor FIFA 12

Marius15 september 2012

International Facepack Vol. 1 by Marius

Marius10 september 2012

PS3 toernooi Amsterdam 16 september

Chris28 augustus 2012