FIFA 12

FIFA Benelux op de FIFA 12 Hands-on in Keulen

FIFA 12
@fifabenelux

Afgelopen donderdag was de Duitstalige, Poolse en Nederlandstalige pers uitgenodigd op het Europese hoofdkwartier van EA in Keulen. Daar zou een presentatie gegeven worden door David Rutter, de producer van FIFA 12. Na afloop daarvan kon de pers de nieuwe versie van FIFA ook al even uittesten, en wij van FIFA Benelux waren erbij.


In zijn presentatie had Rutter het alleen over gameplay; over de verschillende game-modes kon hij nog niets zeggen omdat deze nog in ontwikkeling zijn. Er viel echter genoeg nieuws te rapen: zo is de nieuwe FIFA uiteraard weer een revolutie tegenover de vorige versie, iets wat EA elk jaar wel beweert. Deze keer lijkt het echter wel te kloppen: de nieuwe impact-engine is ongelooflijk realistisch. Geen spelers meer die raar reageren na een botsing, geen spelers meer die in elkaar vallen, maar wel échte botsingen. Elk contact heeft invloed op het spel, al zal een licht contact zelden genoeg zijn om een speler tegen de grond te werken.

Ook op blessures heeft de impact-engine een invloed. Waar je vroeger na een harde tackle nog een random blessure kreeg toegewezen, gaan verwondingen nu rechtstreeks aan dat contact gekoppeld zijn. Bij een harde trap op de enkel, zit je dus met een enkelblessure. Nieuw is ook dat er nu geen contact meer hoeft te zijn om een blessure op te lopen. Als een speler oververmoeid is en nog probeert bij de bal te geraken, kan hij een verrekking oplopen.

Veel mensen zullen het in het begin moeilijk hebben met het nieuwe verdedigingsmecanisme. Tactical Defending heet het, en het is heel anders dan wat we gewoon zijn. In vorige versies van FIFA was verdedigen niet meer dan op twee knopjes drukken en wat bijsturen, maar nu moet je zelf je tackles gaan timen. Met één knop blijf je in de buurt van de speler in balbezit, met de linkerstick ga je er verder af of net naartoe, en met een andere knop zet je de tackle in. Er moet dus veel meer bij nagedacht worden, waardoor er, net zoals in real life, meer ruimte komt op het veld.

De laatste nieuwe feature is de Pro Intelligence: cpu-spelers weten nu wie hun teamgenoten zijn. Ze hebben door dat een hoge bal spelen op David Villa weinig nut heeft, en zullen dit dus vermijden. Als ze met Peter Crouch in een team staan, zullen ze echter wél vaak gebruik maken van de hoge bal.

Na de presentatie kreeg de aanwezige pers de kans om zelf een aantal wedstrijden te spelen. Naast voorgenoemde elementen in de gameplay viel vooral op hoe goed de looplijnen van de spelers die niet gecontroleerd worden wel zijn, zowel verdedigend als aanvallend. Dit maakt het spel een heel pak moeilijker, waardoor je echt moet gaan nadenken, en moeite moet doen om in balbezit te blijven. Hierdoor komt FIFA 12 weer een pak dichter bij een echte voetbalmatch in de buurt.

FIFA 12 Nieuws Round-up
Ben jij ook zo in de FIFA-stemming? Lees dan snel onderstaande links, want zij geven nog meer informatie over FIFA 12!

Meer in FIFA 12

Tweede facepack Marius voor FIFA 12

Marius15 september 2012

International Facepack Vol. 1 by Marius

Marius10 september 2012

PS3 toernooi Amsterdam 16 september

Chris28 augustus 2012