FIFA 12

FIFA 12… voor de Wii?

FIFA 12
@fifabenelux

Joost Laurman is al sinds 2005 lid van het team van FIFA Benelux. Hoewel hij op de voorgrond niet meer actief is voorziet hij FIFA Benelux van technisch advies als dat nodig is.

De focus lag tot nu toe behoorlijk op de consoles en PC-versie van FIFA 12. Andere versies kwamen haast niet aan bod. Hieraan brengt Gamespot nu een einde. Gamespot heeft namelijk een heuse FIFA 12 Wii Preview geschreven, met hierin de eerste details voor FIFA 12 op de Wii. Het lijkt erop dat FIFA 12 op de Wii het over een andere boeg gaat gooien. De introductie van de zogenaamde FIFA City, welke gedurende het spelen zal groeien naar een grote stad.

De grootste verandering is de verandering van de look van het spel. Dit jaar introduceert EA de zogenaamde FIFA City. Dit is je eigen voetbalstad in FIFA. In deze stad vind je een paar verschillende onderdelen uit het spel, zoals een trainingscentrum en een klein stadion. Zodra je voortgang maakt in vijf verschillende speltypes, dit zijn onder andere Be a Manager en ‘Streets to Stadium’, zal je nieuwe items vrijspelen en zal je stad groeien. Je stad groeit op twee manieren, zowel hoeveel mensen er wonen als hoe het eruit ziet. Andere manieren om je stad te verbeteren zal je moeten verdienen door je spel op het veld. In de vorige FIFA kreeg je voor het scoren van een hattrick of voor het stoppen van een penalty, kleine upgrades of items. Maar deze keer zorgen dit soort momenten ervoor dat je stad groeit.

FIFA 12 City

Dit soort beloningen zijn niet nieuw voor de Wii-spellen van EA Sports, maar dit keer neemt EA nog een stap verder met een extra speltype genaamd Intercity Cup. Als je eigen FIFA City groeit, krijg je de kans om te spelen tegen andere steden in verschillende vijf-tegen-vijf toernooien. Dit speltype is niet direct vrijgespeeld, maar zodra je stad tot in de miljoenen groeit, krijg je steeds betere trainingscentra en shirts voor je team. Wanneer je de grens van vijf miljoen inwoners passeert wordt je voor het eerst uitgenodigd door een andere stad. Natuurlijk zal je beginnen in kleine speelsteden, waar je de kans krijgt om nieuwe spelers te rekruteren. Wanneer je jezelf bij de grote steden voegt, wordt je beloont en krijg je de mogelijkheid om tegen volledige elftallen te spelen, in wedstrijden en toernooien.

De Intercity Cup voegt niet alleen iets extra’s toe aan de FIFA-experience, maar moedigt voetbalfans ook aan om alle speltypen te spelen in FIFA 12. De populairste speltype van FIFA 11, Streets to Stadium, zal terugkeren in FIFA 12. Je zal nog steeds beginnen als een straatschoffie, die al voetballend naam voor zichzelf maakt en hierdoor hopelijk zijn droom uit laat komen; voetballen voor het team van z’n dromen. Na vijf seizoenen kan je er voor kiezen om je gemaakte speler te promoveren naar de nieuwe Be a Manager modus.

Be a Manager heeft paar grote veranderen ten opzichte van vorige jaren en dit moet voor een realistischer speltype zorgen. De ‘star requirements’ om speler te scouten zijn weg; het gaat nu allemaal om het geld. Hiermee moet je voorzichtig omspringen en keuzes maken hoe je je budget gaat verdelen tussen het scouten van spelers, verbeteren van faciliteiten en het afsluiten van contracten met spelers. Je krijgt ook de mogelijkheid om te beginnen met een kleinere club en je omhoog te werken of gelijk te beginnen bij de betere clubs in Europa en de prestiges van die clubs te verdedigen.

Terugkeer van zaalvoetbal in FIFA 12 op de Wii

Het speltype speelt ook in op je eigen positie als manager. Je resultaten als manager spelen mee met hoeveel prestige je uiteindelijk je positie als manager na vijf seizoenen verlaat. Als de verwachtingen van het bestuur laag zijn en je er over zorgt dat je dik over deze verwachtingen heen gaat, wordt je beloont met extra prestige en heb je de mogelijkheid om meer met je stad te doen. Omgekeerd kan ook; als je niet aan de verwachtingen van het bestuur voldoet, krijg je mogelijkheden om je team te versterken. Het beheren van je stad, zoals het verbeteringen van je gezondheidsvoorzieningen en trainingsmogelijkheden, spelen niet alleen een rol in Be a Manager maar verbeteren ook je FIFA City status en de mogelijkheden om andere steden uit de Intercity Cup uit te dagen.

De toevoeging van FIFA City, waar je de mogelijkheid krijgt om je stad te zien groeien terwijl je speelt, is iets om naar uit te kijken en mee te spelen zodra de game in de schappen ligt. Nog even wachten tot de release van FIFA 12 eind september.

Meer in FIFA 12

Tweede facepack Marius voor FIFA 12

Marius15 september 2012

International Facepack Vol. 1 by Marius

Marius10 september 2012

PS3 toernooi Amsterdam 16 september

Chris28 augustus 2012