FIFA 12

FIFA 12 Hands-on München

FIFA 12
@fifabenelux

Joost Laurman is al sinds 2005 lid van het team van FIFA Benelux. Hoewel hij op de voorgrond niet meer actief is voorziet hij FIFA Benelux van technisch advies als dat nodig is.

Superieur, prachtig, magistraal… zomaar een paar woorden die ons te binnen schieten na het spelen van FIFA 12. Nog nooit was voetbal zo echt als nu, geschiedenis gaat worden geschreven. Want afgelopen donderdag was FIFA Benelux te gast in München, de Allianz Arena wel te verstaan. David Rutter noemde het zelfs het mooiste stadion van Europa. Waar we de vorige keer in Keulen nog vooral voorzien werden van nieuws rondom de gameplay van FIFA 12, kregen we in München voornamelijk informatie over EA Sports Football Club en de vernieuwde Carrière modus.

EA Sports Football Club
De presentatie werd gestart met een nieuwe toevoeging in FIFA 12, EA Sports Football Club. In EA Sports Football Club wordt alles wat je doet opgeslagen. Je ervaring, je level, je skill-level en hoe toegewijd je bent aan het spelen van FIFA. Dit wordt vanaf FIFA 12 opgeslagen en al deze statistieken kan je ook meenemen naar FIFA 13. Al deze statistieken kan je vervolgens vergelijken met andere spelers. Niet alleen je vrienden maar ook totaal vreemden overal op de wereld.

Ook is er flink gesleuteld aan het sociale aspect van FIFA. EA Sports Football Club laat je vrienden meegenieten van jouw successen. Als jij in carrière modus een titel veilig stelt, je een online toernooi hebt gewonnen of je simpelweg een challenge hebt gehaald komt dit bij het nieuws in de Football Club te staan. Een leuke manier om te weten te komen wat er bij je vrienden in FIFA speelt.

Het mooiste aspect van EA Sports Football Club moet echter nog komen. Wat ons betreft is Support Your Club een prachtige toevoeging. Met Support Your Club supporter je je favoriete club. Win jij een wedstrijd in FIFA spaar je punten voor je favoriete team. Iedere dag kan de ranglijst dus verschillen en het is zaak om aan het einde van het seizoen niet onderaan te staan. Sta je onderaan degradeert dit team namelijk in FIFA, terwijl dit helemaal anders op het voetbalveld kan zijn.

Het favoriete team dat je hebt gekozen staat ook nog is centraal in Football Club. Over dit team krijg je namelijk nieuws uit de echte voetbalwereld. Wint je favoriete team een wedstrijd zul je dit terug zien in Football Club. Tenslotte werd bekend gemaakt dat EA Sports Football Club voor iedereen gratis te gebruiken zal zijn.

Carrière Modus
Dan eindelijk het nieuws waarop iedereen al tijden wacht… wat gaat er gebeuren met de carrière modus in FIFA 12? De carrière modus is dit jaar flink veranderd. De eerste grote verandering is de toevoeging van personaliteit aan de spelers en coaches. Je kunt dus een relatie opbouwen tussen spelers, waardoor het mogelijk makkelijker wordt om de speler aan te trekken of een nieuw contract te laten tekenen. Hier aan toegevoegd is een nieuwe rol van de pers. Probeer jij net die ene speler aan te trekken is er een mogelijkheid dat dit uitlekt naar de pers. Hierdoor zal de interesse in de speler kunnen oplopen en krijg je dus concurrentie. Ook zal de pers berichten publiceren over geblesseerde spelers of geruchten verspreiden over mogelijke transfers, net zoals in het echt dus.

Nieuwe lay-out van de carrière modus

Nadat een speler is teruggekeerd van een blessure sta je nu voor een padstelling; laat je de speler direct in het eerste elftal meespelen met de kans dat hij opnieuw geblesseerd raakt, of laat je hem nog een wedstrijd op de bank plaatsnemen. Kies je ervoor om hem mee te laten spelen en hij is direct succesvol zal de pers je de hemel in prijzen. Loopt het totaal uit de hand en raakt de speler opnieuw geblesseerd, ben jij de zondebok.

Transfer Deadline Day
Iets waar we ook van stonden te kijken wat de nieuwe feature ‘Transfer Deadline Day’. Dit is de laatste dag dat de transfermarkt open is en dit staat altijd garant voor spektakel. EA heeft op deze emotievolle dag ingespeeld en hoopt hiermee een deel van de commotie op deze dag te kunnen overbrengen. Je begint 8 uur voor het einde van de dag. Ieder uur staat voor een ronde waarin spelers kunnen worden benaderd. Al ga je verder verstrijkt er een uur en kun je zien wat er van terecht is gekomen. Ook zullen er ieder uur teams bij jou aankloppen met aanbiedingen voor spelers. 8 rondes lang krijg je de mogelijkheid om je team te versterken. Omdat je ook op twee verschillende spelers kan bieden is het nu ook mogelijk om aanbiedingen uit te stellen.  Zo kun je uiteindelijk een keuze maken welke van de twee je wilt verwelkomen in je team.

Youth Academy
De derde grote verandering is de feature ‘Youth Academy’. Hiermee kan je je eigen jeugd-academie opzetten aan de hand van een budget. Dit doe je door scouts te huren. Hoe beter de scout, hoe duurder. In totaal kan je 3 scouts aannemen, die je kan toewijzen aan bepaalde landen of streken. Hierin gaat de scout zoeken naar criteria die jij opgeeft. Je kunt er ook voor kiezen geen criteria op te geven en het aan de scout over te laten waar hij naar zoekt.

Ik speelde in de speelsessie met Feyenoord en zij hadden een budget van 2,4 miljoen voor scouts. Dit was genoeg voor een scout met allebei 2 uit 5 sterren voor zowel Ervaring als Beoordeling. Als vergelijking; een scout met 3 sterren voor ervaring en 5 voor beoordeling kost al 10,8 miljoen. Je betaalt dus een behoorlijke zak met geld als je een goede scout wilt aannemen. De spelers die de scout vindt kun je aannemen en in je Youth Squad plaatsen. Helaas hadden wij niet genoeg tijd om dit helemaal uit te pluizen, maar er zal waarschijnlijk nog meer informatie over komen.

What else do you’ve got?
Natuurlijk is er meer, hier een paar korte notities die ons waren opgevallen:

  • Nieuw moraalsysteem voor spelers (spelers kunnen boos worden als ze constant op de bank zitten)
  • Betere en nieuwe animaties en cutscenes
  • De gameplay is langzamer geworden
  • Nieuwe presentatie – Wedstrijden lijken nog meer op echte televisie-uitzendingen door nieuwe belichting en een nieuwe standaardcamera
  • Afstandschoten zijn harder en doeltreffender
  • Je kunt schoten nu beter plaatsen
  • Keeper buiten de 16 die de bal oppakt krijgt een indirecte vrije trap tegen
  • Je kunt alle competities tijdens de carrière volgen
  • Budget is weer in te delen (meer salarisbudget of meer transferbudget)
  • Nieuw specifiek commentaar voor speciale wedstrijden (openingswedstrijden e.d)

Al met al lijkt FIFA 12 ook op dit gebied weer een slag te slaan. EA Sports Football Club ziet er heel tof uit, evenals de vernieuwde carrière modus. Met een steengoede gameplay lijkt FIFA 12 op voorhand al een best-seller te gaan worden.FIFA 12 Preview Round-up

Meer in FIFA 12

Tweede facepack Marius voor FIFA 12

Marius15 september 2012

International Facepack Vol. 1 by Marius

Marius10 september 2012

PS3 toernooi Amsterdam 16 september

Chris28 augustus 2012