FIFA 11

FIFA 11 Console Impressie

FIFA 11
@fifabenelux

Joost Laurman is al sinds 2005 lid van het team van FIFA Benelux. Hoewel hij op de voorgrond niet meer actief is voorziet hij FIFA Benelux van technisch advies als dat nodig is.

Nadat we gisteren een impressie kregen van FIFA 11 voor de PC is het vandaag de beurt aan de Xbox 360 en Playstation 3 versie van het spel. Ook deze versie heeft dit jaar enkele ingrijpende veranderingen. David Rutter, producer van FIFA 11, nam de tijd voor ons en loodste ons door de veranderingen heen.

Pro Passing
Rutter trapte af met het nieuwe Pro Passing. Deze verandering moet er voorzorgen dat het zogenaamde ‘ping-pong passing’ verleden tijd zal zijn. Een speler van een minder kaliber zal nu meer moeite hebben om elke pass goed af te leveren. In moeilijkere hoeken zal hij meer fouten maken.Personality+
Vervolgens ging Rutter door over het nieuwe Personality+. Dit nieuwe systeem maakt het mogelijk om spelers specifieke eigenschappen mee te geven. Messi zal als dribbelaar snel en wendbaar zijn, terwijl Suarez een ontzettende goalgetter zal zijn. Personality+ zal dus voor nog meer authenticiteit op het veld gaan zorgen. Welke speciale eigenschappen een speler heeft zal als badge worden aangegeven in het Team Management. Deze zijn ook weer onderverdeeld in gouden, zilveren en bronzen badges. Ook introduceert EA dit jaar een veel uitgebreidere keus in het samenstellen van een speler. Een lange speler zal een stuk minder wendbaar zijn. Hetzelfde geldt voor een speler met een forse bouw.

Iets waar EA ook aan heeft gewerkt, en wat samenhangt met Personality+, is het toevoegen van een hele hoop nieuwe animaties. Er is een systeem ontwikkeld waarmee er skill-moves kunnen worden opgenomen die door echte spelers zijn gemaakt. Deze skill-moves kunnen vervolgens in het spel worden gezet en spelen een belangrijke rol omdat spelers nu speciale moves kunnen doen. Ook de A.I (computer) maakt hier gebruik van en zal minder snel dezelfde handelingen gaan uitvoeren.

FIFA Theatre
Je hebt vast wel is een moment gehad dat je een prachtige goal of passeerbeweging had gemaakt, die je niet meer terug kon kijken. Dit is verleden tijd met de nieuwe FIFA Theatre, of gewoon in het Nederlands, de herhalingsmode. Je kunt hier een hele wedstrijd terugkijken en opslaan. Je hoeft ze dan niet direct te uploaden, maar je kunt ze ook opslaan op de harde schijf van je console. Vervolgens kun je je mooiste momenten in een compilatie zetten en zelfs je eigen achtergrondmuziek toevoegen. Dit filmpje kan je vervolgens uploaden naar EAFootballWorld.

Carrière Mode
‘Manager Mode en Be a Pro bestaan niet meer.’ Zo begon David Rutter het stukje over de nieuwe Carrière Mode. In plaats hiervan is dus de Carrière Mode gekomen. Je kunt aan het begin van je carriere kiezen om vijftien jaar aan de slag te gaan als:


  • Manager (Dus de oude Manager Mode)
  • Manager+Speler (Manager Mode en Be a Pro in één)
  • Speler (Be a Pro)
Om dit alles goed bij te staan bevat FIFA 11 een nieuwe simulatie-engine. Dit moet zorgen voor een realistischere ervaring. De toernooien zullen dit jaar wel kloppen (denk aan de dubbele teams in de Champions League), en het sluiten van een transfer is nu een stuk uitgebreider. Je moet zowel met de club als met de speler tot een overeenkomst komen. Daarnaast kan je nu ook de standen van de andere competities bekijken.

Real A.I en ‘360 Fight for Possession’
Hoewel dit twee krachttermen zijn geven ze wel duidelijk aan waar het hierbij om gaat. De computer zal dit jaar nog realistischer reageren. De computer kan nu inschatten wat wel en wat niet gevaarlijk is en zal hier op anticiperen. Daarnaast kan je dit jaar niet alleen de strijd aangaan met de bal, maar ook zonder bal. Het gevecht om de bal is nog nooit zo realistisch geweest. Een sterke speler zal makkelijker de bal behouden in een duel dan een zwakkere speler. Duels spelen nu dus een belangrijke rol in het spel.

Creation Centre
Een tijd geleden werd het nieuwe Creation Centre al aangekondigd. Tijdens de presentatie kregen we hier een diepere kijk op. Je zal spelers online kunnen maken en kunnen toevoegen aan je online gemaakte team. Helaas is het nog niet mogelijk het shirt te tekenen. Het zal dus niet mogelijk zijn om een sponsor of logo na te tekenen op een shirt.

Wat nieuwe instellingen
Wat leuke nieuwtjes kwamen aan het eind van de presentatie. Het team van EA heeft namelijk het instellen van de controller verbeterd. Je kunt nu nog dieper instellen hoe erg FIFA je helpt bij het aansturen van je spelers. Wil je altijd hulp of alleen bij ballen door de lucht? Daarnaast kan je voor elke soort pass afzonderlijk instellen of je hulp wilt. Ook kun je dit jaar instellen of je direct voluit wilt sprinten bij het aanraken van de sprintknop, of dat je dit wil kunnen doseren.

Naast deze controllerinstellingen heeft EA ook nog wat veranderingen doorgevoerd in de andere opties. Het is dit jaar mogelijk om een standaardnet te kiezen en in te stellen hoe strak het net dan moet zijn. Ook kun je de muziek die op je harde schijf staat importeren in het spel. Je kunt bijvoorbeeld muziek instellen voor Feyenoord als ze het veld op lopen, voor Ajax wanneer er gescoord wordt en voor Club Brugge wat er tijdens de wedstrijd door het publiek wordt gezongen. Dit is een hele leuke feature en gaat voor flink wat authenticiteit zorgen.

Virtual Pro
Rutter vervolgde zijn presentatie met een stukje over iets unieks in de FIFA-historie, 11 tegen 11 online spelen. Dit jaar heeft EA er namelijk voor gezorgd dat je ook de keeper kunt zijn tijdens het spelen. Uiteraard kun je net als in de normale Be a Pro speltype je spelers voorzien van aanwijzingen.

Je Virtual Pro in FIFA 11 is ook voorzien van een honderdtal nieuwe accomplishments. Met deze accomplishments kun je nieuwe eigenschappen voor je Virtuele Pro vrijspelen. Zo kun je door veel schiet-accomplishments te halen beter worden in het maken van goals.

Ook hierin is het Personality+ verweven. Je kunt je speler namelijk speciale eigenschappen meegeven. Hierin begin je met de bronze badge, maar naarmate je beter wordt zal je hierin groeien. Online kan je per team maar 5 van deze badges hebben. Daarnaast zit het er niet in om je online als keeper te misdragen. Mocht de speler die de keeper bestuurd bijvoorbeeld rondjes gaan rennen over het veld wordt deze automatisch door het spel uit de game gezet.

Verdict
We hebben FIFA 11 ook nog is uitgebreid mogen spelen en we kunnen niet meer dan lovend zijn. Het spel speelt ontzettend vloeiend en ziet er nog mooier uit dan zijn voorganger. De nieuwe toevoegingen zijn goed uitgewerkt en lijken er voor te gaan zorgen dat FIFA 11 een best-seller zal gaan worden. Wij haastten ons 30 september in ieder geval zo snel mogelijk naar de winkel om deze vette game te halen.

Meer in FIFA 11

FIFA 11 niet meer online vanaf 11 januari

Chris14 december 2012

[Update] ESWC kwalificatie 4 en 25 september

Chris16 augustus 2011

Clan KnightS* op zoek naar versterking

Chris12 augustus 2011