FIFA 09 Global Community Event

FIFA 09 PC

FIFA 09 Global Community Event
Chris
@fifabenelux

Chris van Deuren runt al sinds 1998 de FIFA Benelux site. Sinds dat jaar is Chris al bezig met het schrijven van artikelen omtrent de FIFA-serie, vele events in zowel binnen- als buitenland werden bezocht om de community te voorzien van het laatste nieuws en indrukken van speelsessies. Chris is verantwoordelijk voor de technische en inhoudelijke aspecten van FIFA Benelux

Afgelopen week was FIFA Benelux samen met een aantal andere FIFA Community sites te gast bij Electronic Arts in Vancouver. Op maandag ochtend trapten we af met FIFA 09 voor de PC.

Paul Hossack, FIFA 09 producer voor de PC versie start met een presentatie waarin hij alle nieuwe features uitlegt. De boodschap die uit zijn presentatie volgt is duidelijk. Geruchten op internet deden de ronde dat de PC versie geschrapt zou worden. Electronic Arts heeft de PC versie niet dood verklaard en zijn dit jaar een aantal belangrijke nieuwe PC specifieke features toegevoegd.

FIFA 09 moet volgens Paul op de PC ervaren worden als een echte PC game. • Plays great
 • Feels Right
 • Looks Amazing

Met deze drie motto’s legt Paul in zijn presentatie alle nieuwe features uit.


Allereerst nemen we een kijkje naar de gameplay vernieuwingen. Het ‘collisions’ model ofwel het botsingen model is compleet opnieuw geschreven. Er zijn zo’n 350 animaties toegevoegd en er wordt meer gebruik gemaakt van momentum en de gewichten van de spelers. Een kleinere speler zal dus eerder het onderspit delven in een duel om de bal.

De 1-on-1’s zijn aangepakt, het afschermen van de bal lijkt meer effect te hebben. Daarnaast is er gewerkt aan de versnelling van de spelers. De speler in balbezit krijgt bij een sprint een stuk voorsprong in de vorm van momentum. De verdediger krijgt dus iets meer moeite om de speler in te halen, zijn reactie is immers iets later.

Er zijn vier nieuw skill moves toegevoegd, waardoor er nu in totaal 32 skill moves zijn. Twee staande trucs, de “scoop turn”, waarbij je de bal in je voet legt en 90 graden draait. En de “rainbow flick” waarbij je de bal over je hoofd heen haalt. Twee bewegende trucs, de “heel to heel” waarbij je de bal tussen je hakken beweegt. Als laatste is er een 90 graden draai toegevoegd waarmee je je vrij kunt spelen van gevaar.

De PC besturing kun je volledig aanpassen. Je kunt dus iedere knop op je gamepad of op het toetsenbord wijzigen. Electronic Arts heeft verder er voor gezorgd dat er een aantal veelgebruikte Europese game controllers zijn toegevoegd aan de game.

In de PC versie is veel ruimte gemaakt voor Widget. Widgets die je zelf kunt aanpassen en verplaatsen. In totaal zijn er vijf widgets


 • Online Profile – Statistieken van je online wedstrijden
 • Offline Profile – Statistieken van je offline wedstrijden
 • Online Community – Informatie met aantal online spelers
 • Interactive Leagues – Statistieken van de Interactive Competitie
 • Favourite Club – Informatie en statistieken van je favoriete club

Het nieuws in sommige widgets wordt gevoed door ESPN. Door op het nieuwsartikel te klikken krijg je gelijk een nieuwsbericht te lezen. In de presentatie kregen we even vluchtig een nieuws artikel te zien over Ryan Babel en Foppe de Haan.


Echt vernieuwend dit jaar is de integratie van de muis in de gameplay. In de presentatie die Paul gaf was ik er persoonlijk nog een beetje sceptisch over. Na zelf de eerste wedstrijden gespeeld te hebben, bleek dat het geheel behoorlijk goed werkt. De integratie van de muis bied een leuke nieuwe manier van het spelen van FIFA. Met de muis hoopt EA, FIFA voor beginners en mensen die gewend zijn aan shooters toegankelijker te maken.

Met de Pin Point Attacks kun je je aanval opzetten. Door met je muis middels een soort vizier de speler aan te klikken waar je heen wilt passen wordt de pass verstuurd. Doe je dit door de cursor iets voor de speler te plaatsen dan wordt er een diepte pass verstuurd. Door met je muis boven een speler te gaan staan en je scrollwheel in te drukken kun je de speler diepsturen. Uiteraard kun je alle acties die met de muis mogelijk zijn zelf instellen, al je knoppen die op je muis zitten kun je dus gebruiken (maximaal 5 input). Lopen doe je tijdens de muisbesturing met je toetsenbord middels de ASD-W combinatie. Er is eventueel ook een mogelijkheid om de speler die aan de bal is je muiscursor te laten volgen.

Verdedigend kun je je muis gebruiken om van speler te wisselen. Een simpele druk op de speler die je wilt besturen volstaat hier. Aangezien wij op een PC speelden waren de passes zichtbaar voor de tegenstander. Als je online speelt dan is de cursor van je tegenstander niet zichtbaar.

Een van de dingen waar PC gamers echt op zaten te wachten zijn de next-gen graphics. De PC versie gebruikt dit jaar dezelfde gezichten als de next-gen versie gebruikt. FIFA 09 ziet er dus een stuk beter uit dan zijn voorgangers. Naast de spelers gezichten is ook het gras aangepakt, het 3D gras ziet er erg indrukwekkend uit.

De stadions en zelfs het publiek zien er stukken beter uit. Dit samen met de sterk verbeterde gameplay toont aan dat de PC nog lang niet dood is. Wij denken zelfs dat de PC versie een van de toppers van het jaar kan worden, zeker als we denken aan alle patches die door de community gemaakt zullen gaan worden.

Tijdens een exclusief interview kreeg FIFA Benelux de mogelijkheid vragen voor te leggen aan Paul Hossack. Paul gaf hierin aan dat hij erg blij is met de feedback die van over de gehele wereld elk jaar komt. Dit jaar heeft hij met zijn team geprobeerd om veel van deze feedback te gebruiken om een nog betere game te maken.

Uiteraard vroegen we hem over nieuwe competities, helaas worden deze pas eind augustus tijdens de Leipzig Game Convention bekend gemaakt. Dat niet alle Nederlandse en Belgische spelers realistisch in de game zitten is haast niet te voorkomen. Met de nieuwe next-gen engine hoopt hij dat er een hele boel gezichten beter uitzien. De next-gen engine biedt veel meer combinatie mogelijkheden om de gezichten er zo goed mogelijk uit te laten zien.

Aan de carrière mode is dit jaar weinig gesleuteld. De community had aangegeven dat er veel aan moest gebeuren. Helaas heeft het niet al te veel prioriteit gegeven, er zijn wat wijzigingen gemaakt en de balans in de carrière mode is enigszins getweakt. Prioriteiten op het gameplay vlak wogen zwaarder.

Of er een nieuw creatie centrum komt kon Paul niet zeggen. Voorheen werd het creatie centrum door een partij buiten EA, maar wel met support van EA gemaakt. Of er dit jaar een nieuw creatie centrum komt is nog onbekend. De bestandsformaten zullen naar alle waarschijnlijkheid wel hetzelfde gebleven zijn. Paul vindt het erg gaaf om te zien wat er voor shirts, stadions en patches gemaakt worden.

Wij hebben Paul verzocht om te zorgen voor Nederlandse en Belgische screenshots. Screenshots van Barcelona en Milan zijn leuk, maar wij als community zitten te wachten op screenshots van NAC Breda en Zulte-Waregem. Hij gaat zijn best doen om te zorgen dat we nog voor de release screenshots krijgen.

Na een lange ochtend overheerste bij iedereen het gevoel dat FIFA 09 voor de PC een behoorlijke vooruitgang is. Het bewijst in ieder geval dat de PC niet dood is en dat EA daadwerkelijk voor een uitdagende en goede PC game wil gaan.

Komende week kijken we nog terug op onze gameplay sessies met de Next-Gen en de Wii versie.

 • Erwin1992

  Dit klinkt heel goed. Hopelijk krijgen we snel de screens:)
  Wanneer is de Leipzig Game Convention precies?

 • AliOsi

  Of er een nieuw creatie centrum komt kon Paul niet zeggen. Voorheen werd het creatie centrum door een partij buiten EA, maar wel met support van EA gemaakt. Of er dit jaar een nieuw creatie centrum komt is nog onbekend.

  ik hoop van wel + klinkt zeer goed (pc versie). İk denk dat ik pc & PS3 versie allebei koop.

 • Jordi

  [FONT=Verdana][SIZE=1]Er zijn vier nieuw skill moves toegevoegd, waardoor er nu in totaal 32 skill moves zijn. Twee staande trucs, de “scoop turn”, waarbij je de bal in je voet legt en 90 graden draait. En de “rainbow flick” waarbij je de bal over je [COLOR=Red][B]hooft [/B][/COLOR]heen haalt. Twee bewegende trucs, de “heel to heel” waarbij je de bal tussen je hakken beweegt. Als laatste is er een 90 graden draai toegevoegd waarmee je je vrij kunt spelen van gevaar.

  Het is toch [B][COLOR=Red]Hoofd [/COLOR][/B]?

  Maar even ter zaken:

  Een SUPER review!!!
  [/SIZE][/FONT]

 • Chris

  Haha..inderdaad. Type foutje. Inmiddels aangepast. Dat je het zo goed leest…stonden er nog meer fouten in?

  Mochten er nog vragen zijn over de PC versie. Dan hoor ik het graag.

 • AliOsi

  [QUOTE=Chris;36350]Haha..inderdaad. Type foutje. Inmiddels aangepast. Dat je het zo goed leest…stonden er nog meer fouten in?

  Mochten er nog vragen zijn over de PC versie. Dan hoor ik het graag.[/QUOTE]

  Beste Chris,
  1: İs er grafisch veel verschiel tussen console en pc versie ?
  2: heb bijna 2jaar oude pc (8800 GTX , Dual core E6600, 2GB RAM, kan ik fifa op full spelen (alle opties op high) ?
  3: Welke vind u zelf beter : muis-toetsenbord of only toetsenbord besturing ?

  alvast bedankt voor answeres 🙂

 • Jordi

  [quote=Chris;36350]Haha..inderdaad. Type foutje. Inmiddels aangepast. Dat je het zo goed leest…stonden er nog meer fouten in?

  Mochten er nog vragen zijn over de PC versie. Dan hoor ik het graag.[/quote]

  Het past hier helemaal niet maar ik wil het je toch vragen: Wil je reageren op m’n mailtje naar [email]Chris@fifabenelux.com[/email]

 • Chris

  [QUOTE=AliOsiii;36355]
  1: İs er grafisch veel verschil tussen console en pc versie ?
  2: heb bijna 2jaar oude pc (8800 GTX , Dual core E6600, 2GB RAM, kan ik fifa op full spelen (alle opties op high) ?
  3: Welke vind u zelf beter : muis-toetsenbord of only toetsenbord besturing ?
  [/QUOTE]

  1: De console versie ziet er wellicht nog net iets beter uit. De PC versie benadert deze echter zeer close. Het gras en de gezichten zijn erg mooi. De PC hangt net als eigenlijk de console versie sterk af van je hardware en dan heb ik het over bijvoorbeeld type TV en Beeldscherm.

  2: In het systeem wat wij speelden zat een Nvidia 8800 video card en aardig wat geheugen. Als je FIFA 08 op full kunt spelen, dan zal dit met FIFA 09 waarschijnlijk ook kunnen. De minimale specs zullen in ieder geval weinig verschillen. Helaas zijn de precieze specs nog niet beter.

  3: Moeilijk om te zeggen. Ik vond in ieder geval de muis besturing een leuke afwisseling. Persoonlijk speel ik het liefst met een PS2-gamepad. Ik denk dat het gewenning is. Er zijn PC spelers die liever met gamepad spelen, maar ook zeer goede spelers die met een toetsenbord spelen. Ik denk dat er wel wat fans van muis-toetsenbord zullen gaan komen, zeker als blijkt dat je de spelers beter kunt besturen. Vergt wel behoorlijk wat oefening.

 • AliOsi

  [QUOTE=Chris;36369]1: De console versie ziet er wellicht nog net iets beter uit. De PC versie benadert deze echter zeer close. Het gras en de gezichten zijn erg mooi. De PC hangt net als eigenlijk de console versie sterk af van je hardware en dan heb ik het over bijvoorbeeld type TV en Beeldscherm.

  2: In het systeem wat wij speelden zat een Nvidia 8800 video card en aardig wat geheugen. Als je FIFA 08 op full kunt spelen, dan zal dit met FIFA 09 waarschijnlijk ook kunnen. De minimale specs zullen in ieder geval weinig verschillen. Helaas zijn de precieze specs nog niet beter.

  3: Moeilijk om te zeggen. Ik vond in ieder geval de muis besturing een leuke afwisseling. Persoonlijk speel ik het liefst met een PS2-gamepad. Ik denk dat het gewenning is. Er zijn PC spelers die liever met gamepad spelen, maar ook zeer goede spelers die met een toetsenbord spelen. Ik denk dat er wel wat fans van muis-toetsenbord zullen gaan komen, zeker als blijkt dat je de spelers beter kunt besturen. Vergt wel behoorlijk wat oefening.[/QUOTE]

  Thank you Chris,

  Dus ik kan FİFA zonder problemen op full high spelen :);). (ps3 + pc versie bestellen over 2weekjes (als ik terug ben van vakantie).

 • patchmike

  Komt er nu wel eindelijk een Nederlandse Jupiler League

 • Chris

  [QUOTE=patchmike;36382]Komt er nu wel eindelijk een Nederlandse Jupiler League[/QUOTE]

  Meer nieuws over de nieuwe competities in Leipzig. Nederlandse Jupiler League zal er niet in zitten.

 • inter

  Hoe moet je eigenlijk kijken welke videokaart je hebt?

  Is er ook op pc 4 seizoenen be a pro?

  alvast bedankt

 • inter

  En kan iemand zeggen welke video kaarten ja kan gebruiken voor fifa09
  bij voorbaat bedankt
  😐

 • JohnCena

  [QUOTE=Chris;36387]Meer nieuws over de nieuwe competities in Leipzig. Nederlandse Jupiler League zal er niet in zitten.[/QUOTE]

  terecht..lol

 • Chris

  [QUOTE=inter;36398]Hoe moet je eigenlijk kijken welke videokaart je hebt?

  Is er ook op pc 4 seizoenen be a pro?

  alvast bedankt[/QUOTE]

  De specificaties voor de PC zijn zoals vermeld nog niet bekend. Welke videokaart je dus allemaal kunt gebruiken is nog niet bekend. Het zullen over het algemeen de normale gangbare videokaarten zijn.

  Voor zover ik begrepen heb ook op de PC 4 seizoenen Be A Pro

 • talentenjager

  heej

  kun je mij ook een beetjee vertellen over de faces die erin zitten bijv die van huntelaar enz.
  want ik hoop dat er veel meer faces in zijn gekomen ik hoorde iets van 350 meer , bij mij werkt namelijk die creation master niej.

 • talentenjager

  ook zie ik bij de xbox versie dat spelers zoals ronaldo fabregas en meer, zijn shirt zeg maar uit hun broek hebben dit ziet er heel realistisch uit nu de vraag is dat bij de pc versie ook zo?

 • Rui Harros

  heel mooi allemaal, maar het enige waar ik ge

 • patchmike

  [QUOTE=Chris;36387]Meer nieuws over de nieuwe competities in Leipzig. Nederlandse Jupiler League zal er niet in zitten.[/QUOTE]

  er is mischien wel een kans dat de jupiler leageu er in komt :D:D

  ik was gister naar de wedstrijd vvv-venlo – go ahead eagles en ik dacht dat er iemand van fifa achter me zat want hij was van alles en nog wat op aan het schrijven en keek bijna niet naar de wedstrijd dus hopelijk was hij van fifa 😀

 • Jordi

  [quote=patchmike;36455]er is mischien wel een kans dat de jupiler leageu er in komt :D:D

  ik was gister naar de wedstrijd vvv-venlo – go ahead eagles en ik dacht dat er iemand van fifa achter me zat want hij was van alles en nog wat op aan het schrijven en keek bijna niet naar de wedstrijd dus hopelijk was hij van fifa :D[/quote]

  Haahahhaa, zou wel heel toevallig wezen. Het lijkt me sterk. Ik denk dat het een scout was. Of iemand die van schrijven houd was!

 • sanderovic

  Eindelijk gaat EA iets nieuws doen met de pc versie… Was van Fifa afgestapt omdat de laatste paar versies elke keer bijna hetzelfde waren en vond de gameplay ook minder als pro evo… Gelukkig doet EA een nieuwe stap en fifa 09 ziet er erg gaaf uit, ik ga eerst de demo uitproberen en dan kijken of ik hem koop. Ik heb fifa 08 op pc en xbox 360 gespeeld en de game verschild erg… Op de pc was ie wel ok en op de 360 een lachertje… Het nederlands commetaar lijkt nergens op en wordt er ook erg moe van dat spelers niet in de bal komen als je ze aanspeeld waardoor er vaak een tegenstander tussen komt. Ik ben benieuwd naar de controles met de muis en de gameplay, maar tot nu toe ziet het er veel belovend uit!!!

 • Chris

  [QUOTE=talentenjager;36440]heej

  kun je mij ook een beetjee vertellen over de faces die erin zitten bijv die van huntelaar enz.
  want ik hoop dat er veel meer faces in zijn gekomen ik hoorde iets van 350 meer , bij mij werkt namelijk die creation master niej.[/QUOTE]

  Helaas kan ik over faces en shirts nog weinig zeggen. De versie die wij speelden was aardig oud en dus kwa gezichten, shirts en teams niet representatief.

 • Chris

  [QUOTE=talentenjager;36441]ook zie ik bij de xbox versie dat spelers zoals ronaldo fabregas en meer, zijn shirt zeg maar uit hun broek hebben dit ziet er heel realistisch uit nu de vraag is dat bij de pc versie ook zo?[/QUOTE]

  Kan me dit niet herinneren in de PC versie. Wellicht dat je het in de close-ups, zeg maar de tussen filmpjes wel ziet.

 • talentenjager

  Ik heb een filmpjee gevonden op google waar je tot aan 4.17 min fotos ziet van de pc versie

  kweet niej of mensen deze al gezien hebben maar ik nog niej ik vind het er anders heel goed uit zien!!!

  bekijk hem hieer [url]http://video.google.nl/videosearch?q=fifa+2009+bilder+pc&hl=nl&sitesearch=#[/url]

  wat vinden jullie ervan ??

  je ziet hier fotos van duitse teams en ziet in het begin de duitse cover

 • Jordi

  [quote=talentenjager;36467]je ziet hier fotos van duitse teams en ziet in het begin de duitse cover[/quote]

  Er staan ook 49 screens op FIFAINFO.DE (Duitse screens) + Duitse cover

 • talentenjager

  wat is die site dannn??

 • talentenjager

  oohh maar dat zijn dezelfden 😛

 • sanderovic

  hmm, als ik die screenshots zie dan lijkt het wel weer erg op de vorige versies, misschien grafisch iets beter… Hopelijk is de gameplay wel een stuk beter, want anders sla ik fifa maar weer eens over.

 • willemiipsv

  Ik hoop maar dat ie op m’n pc kan, ik heb namelijk al een verouderde pc.
  Chris weet jij of hij er nog op zal kunnen??
  Processor: 2200 mhz (dat wordt het grootste probleem)
  Ram: 768 MB (kan ik altijd bijkopen)
  Videokaart: Nvidia Geforce FX 5500 256mb (is beter dan ie lijkt, kon fifa08 op high quality kijken, te vergelijken met een 7 serie denk ik)

  Hoop dat ik niet te veel geld eraan uit hoef te geven… Ik koop sowieso de wii versie maar, hopen dat daar dit keer WEL een carriere mode in zit, Dat was echt erg dat die er niet in zat bij fifa08

  edit: (oh ik lees nu pas dat er nog niks over bekend is, ik hoop het hier te kunnen lezen als het wel zo is ;))

 • patchmike

  [QUOTE=Jordi_Fifa;36457]Haahahhaa, zou wel heel toevallig wezen. Het lijkt me sterk. Ik denk dat het een scout was. Of iemand die van schrijven houd was![/QUOTE]

  hij leek veel op een game maker

 • inter

  hoe weet je dat uiterlijk zegt niks

 • Chris

  Denk in dit topic even genoeg discussie over de scout en/of EA medewerker in het stadion.

  Electronic Arts werkt in ieder land met een aantal fans/vrijwilligers die data verzamelen welke in de FIFA games gebruikt wordt. Wie weet was het wel een van de vrijwilligers. Deze verzamelen ook data over andere competities voor bijvoorbeeld FIFA Manager en om eventuele nieuwe aankopen van Eredivisie clubs zo goed mogelijk in FIFA te krijgen.

  Meest waarschijnlijk is echter dat je gewoon een scout op de tribune hebt zien zitten.

  Mocht je zelf interesse hebben om ook als vrijwilliger mee te helpen dan kun je je aanmelden op [url]http://www.eafootballtalentscout.com/[/url]

 • Preducer

  Ik heb XBOX360 en een PC alleen wil maar een versie kopen! Welke versie is beter? Op dit moment zou ik nu voor de PC gaan omdat ik daar online kan spelen, en de stadions me beter lijken.

 • Joost

  [QUOTE=Preducer;36858]Ik heb XBOX360 en een PC alleen wil maar een versie kopen! Welke versie is beter? Op dit moment zou ik nu voor de PC gaan omdat ik daar online kan spelen, en de stadions me beter lijken.[/QUOTE]

  Het is natuurlijk je eigen voorkeur. Grafisch blijven de console versies de PC toch net een stapje voor, maar inderdaad de competities en toernooien die via de PC worden gespeeld maken de PC net wat leuker voor mij persoonlijk.

 • LillT

  kan je ook wat zeggen over de multiplayerversie?
  Is het mogelijk om met meerdere spelers tegen elkaar te spelen (5 vs 5 ofzoiets)

 • Joost

  Voor zover ik weet is het enkel 1v1 te spelen op de PC.

  Op de consoles is er meer mogelijk.

Meer in FIFA 09 Global Community Event

FIFA 09 Wii All Play

Chris11 augustus 2008

FIFA 09 Next Gen

Chris5 augustus 2008

Community Event ten einde

Chris30 juli 2008