FIFA 20

FIFA 20 – Hands-On Gamescom

FIFA 20
Jordi
@fifabenelux

Jordi Dekker is sinds 2008 onder andere verantwoordelijk voor het publiceren van artikelen op FIFA Benelux. Doordat Jordi geen enkele FIFA-editie gemist heeft sinds FIFA 1999, geïnteresseerd is in nieuws van aankomende edities en het bezoeken van evenementen, heeft hij inmiddels veel expertise van de FIFA-serie. Met deze kennis probeert hij zo goed mogelijk naar bezoekers en leden van FIFA Benelux te communiceren.

Het is nog slechts een kwestie van enkele weken voordat FIFA 20 verschijnt. EA nodigde ons uit om FIFA 20 alvast te proberen op de Gamescom, dus vertrokken wij eerder deze week naar het Duitse Keulen. In dit artikel zullen wij je inlichten over onze impressies van de kick-off gameplay en VOLTA-wedstrijden. Ultimate Team, de VOLTA Story en carrière modus hebben wij nog niet kunnen testen.

Gameplay op details gefinetuned

Zodra je begint met FIFA 20 oogt het spel in eerste instantie niet zo veel gewijzigd ten opzichte van FIFA 19. EA Sports mikt dit jaar niet op grote, ingrijpende wijzigingen. Voor de fanatieke FIFA-spelers worden de aanpassingen echter wel duidelijker wanneer je de eerste potjes hebt gespeeld.

FIFA 20 bevat vele kleine vernieuwingen om de game vloeiender te maken, zoals door de vele nieuwe animaties die zijn toegevoegd. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting tot in een (door de computer automatisch uitgevoerd) functioneel hakje, of het met de borst passen van bal. Om de bal beter te kunnen aannemen, zullen spelers ook de buitenkant van de voet gebruiken.

FIFA 20 gameplay video van Kazooie94

De nieuwe animaties zie je ook terug bij het geven van (steek)passes, voorzetten en schoten, waardoor je meer variatie krijgt in het verloop van de potjes. Met de verbeterde intelligentie van spelers zal je zien dat teamgenoten zich meer met het spel gaan bemoeien. Door slimme loopacties zorgt je team dat spelers beter te bereiken zijn. Dit doen je medespelers bijvoorbeeld door dichtbij aanspeelbaar te zijn of juist de vrije ruimte te benutten. Wij merkte dat hierdoor het combinatievoetbal in FIFA 20 beter aanvoelde dan in FIFA 19.

Verdedigers zijn in FIFA 20 intelligenter geworden met betrekking tot het kiezen van een defensieve positie. Tevens zullen de tackles en slidings meer gericht zijn op het behouden van balbezit, wat je terugziet in hoe de acties worden ingezet. Verdedigers zullen, door de betere tackles, minder vaak bestraft worden door de scheidsrechter, wat de wedstrijden ten goede komt.

Waar we weinig veranderingen aan merkte, zijn de keepers. Hoewel de doelmannen relatief betrouwbaar zijn in het tegenhouden van de bal, missen wij een bepaalde mate van intelligentie. Wat wij graag zouden willen zien, is dat de doelman zich beter aanspeelbaar maakt zodra je balbezit hebt in je eigen strafschopgebied. Tevens zagen we nog regelmatig momentjes waarbij de bal over de achterlijn verdween, waar in de echte voetbalwereld een keeper nog een ultieme poging zal doen om de bal te krijgen.

Nieuwe dodespelmomenten

Het nemen van vrije trappen en penalty’s is in FIFA 20 volledig vernieuwd. Met het nieuwe systeem krijg je een nieuwe manier van mikken. Bij vrije trappen kan je ervoor kiezen om met verschillende effecten te schieten, zoals door gebruik te maken van top spin. Helaas ontbrak het ons aan de tijd om de verschillende varianten hiervan goed te testen. De pogingen die we hadden werden helaas nog niet omgezet naar doelpunten. Nog even oefenen dus.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Tijdens onze speelsessie merkte we op dat penalty’s met de nieuwe techniek veel accurater geschoten kunnen worden, mits je hiervoor een goede timing hanteert. In beide van deze dode spelmomenten kan je gebruik maken van Timed Finishing, om je schoten mogelijk nog ietsje beter te maken.

Straat- en zaalvoetbal met VOLTA

Na een afwezigheid van ruim twintig jaar keert het zaalvoetbal terug in een reguliere editie van de FIFA-serie. FIFA 1998 was de laatste editie waarin voetballen in de zaal mogelijk was, tot nu. Met VOLTA introduceert EA Sports een volledig nieuwe gamemode waarin straat- en zaalvoetbal mogelijk wordt. 

Wij zijn erg te spreken over de manier waarop EA de VOLTA gamemode heeft aangepakt. De gameplay in de wedstrijden voelt echt aan zoals je verwacht bij de wedstrijden op de verschillende ondergronden. In FIFA 20 kan je voor het straatvoetbal kiezen tussen 4-vs-4 en 5-vs-5, zowel met- als zonder keeper. Een wedstrijd tussen teams van drie spelers kan alleen worden afgewerkt zonder keeper. In veel locaties kan je ervoor kiezen om muren in- of uit te schakelen.

Alle speellocaties in VOLTA hebben een eigen kenmerkende sfeer, waardoor het leuk is om hierin veel te variëren.

Vanzelfsprekend kan je in deze potjes uitblinken met verschillende spectaculaire trucjes. Net als in reguliere wedstrijden kunnen spelers zoals Neymar en Cristiano Ronaldo de meeste skill moves uitvoeren. Ook een speler met minder technische vaardigheden, zoals Virgil van Dijk, hebben wij enkele flitsende trucjes zien uitvoeren. Spelers hebben in VOLTA veel nieuwe soorten trucjes, maar ook manieren van juichen.

FIFA 20 VOLTA video van Bateson87

Bij het spelen van een zaalvoetbalwedstrijd zullen twee scheidsrechters de wedstrijd begeleiden, waarbij er ook meer spelregels gelden. Zo kan de bal het spel verlaten voor een intrap of kan er gefloten worden voor een overtreding. Vrije trappen en penalty’s maken gebruik van hetzelfde systeem als bij regulieren wedstrijden.

Het scoren is door de aanwezigheid van een keeper niet gemakkelijk, waardoor je zorgvuldig om moet gaan met je kansen. De wedstrijden zullen door de kleine doelen en speelvelden vaak op details beslist worden.

Voorlopige conclusie FIFA 20

Ondanks dat er geen grote wijzigingen zijn doorgevoerd in de gameplay van FIFA 20, zorgt de finetuning ervoor dat wedstrijden realistischer en vloeiender aanvoelen dan in FIFA 19. Verdedigers hebben meer controle over de tackles en slidings, waardoor zij de aanvallende partij beter kunnen afstoppen. Net als vorig jaar, zoals te lezen in onze FIFA 19 hands-on van de Gamescom, is het grafische vlak niet erg onder handen genomen. 

Door de goed uitgewerkte gameplay VOLTA zorgt EA voor een unieke straat- en zaalvoetbal beleving. Dit wordt gedaan door een stabiele gameplay te combineren met een goede grafische uitwerking.

Blijf FIFA Benelux volgen voor het laatste FIFA-nieuws en volg ons ook via TwitterFacebook en Instagram.

Meer in FIFA 20

FUT 20 Team of the Week – Week 14

Jordi18 december 2019

FUT 20 Team of the Week – Week 13

Jordi11 december 2019

FUT 20 Team of the Week – Week 11

Jordi27 november 2019